Eξέγερση στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα στη Θήβα μετά τον θάνατο κρατούμενης - Ανακοίνωση των κρατουμένων γυναικών


post image

Eξέγερση στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα στη Θήβα μετά τον θάνατο κρατούμενης - Ανακοίνωση των κρατουμένων γυναικών

Συνεχίζεται η εξέγερση στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, που ξέσπασε το πρωί, μετά από το θάνατο 38χρονης κρατούμενης, η οποία εμφάνισε πυρετό και δύσπνοια και έφυγε από τη ζωή μέσα στο θάλαμο της Ε΄ πτέρυγας, μπροστά σε 20 συγκρατούμενές της, με βάσιμους φόβους ότι η κρατούμενη πέθανε από κορωνοϊό. Οι κρατούμενες έβαλαν φωτιά σε στρώματα και ρούχα, ενώ προκάλεσαν φθορές στα ψυγεία της φυλακής. Στη φυλακή αυτή τη στιγμή έχει καταφθάσει εισαγγελέας ενώ έχει μεταβεί και ιατροδικαστής για να κάνει νεκροψία και νεκροτομή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις - ΜΑΤ που έσπευσαν στη φυλακή για ν' αποτρέψουν την εξάπλωση της εξέγερσης των κρατουμένων γυναικών σε όλες τις πτέρυγες της φυλακής, προχώρησαν σε εκτεταμένους ξυλοδαρμούς ενώ -παρά την καταστολή που ασκήθηκε-, η εξέγερση εξαπλώθηκε σ' όλη τη φυλακή.

Ανακοίνωση των κρατουμένων γυναικών

9/4/2020

"Σήμερα, 9 Απριλίου, η κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πέθανε στο θάλαμό της, αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε κάποια καρδιολογικά προβλήματα ενώ είχε και υψηλό πυρετό. Όλο το βράδυ εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν τη θερμομέτρησαν καν και αγνοούμε τα πραγματικά αίτια του θανάτου της. Η υπεύθυνη υπάλληλος βάρδιας υπηρεσίας την απείλησε με αναφορά, γιατί την ενοχλούσε. Το άψυχο σώμα της συγκρατούμενής μας το έσυραν έξω με σεντόνι, μπροστά στα σοκαρισμένα μάτια όλης της πτέρυγας.Το τραγικό γεγονός έγινε στην Ε΄ πτέρυγα, που στοιβάζονται περίπου 120 άτομα. Οι κρατούμενες εξεγέρθηκαν και η εξέγερση εξαπλώθηκε σε όλη τη φυλακή. Πριν από ένα μήνα πέθανε μία άλλη κρατούμενη. Η εγκληματική αδιαφορία για τις κρατούμενες και την υγεία τους, έχει ως αποτέλεσμα, για πολλές κρατούμενες η έκτιση των ποινών τους, να καταλήγει σε θανατική καταδίκη.Την ευθύνη για το θάνατο της κρατούμενης την έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο. Ζητάμε, να αποφυλακιστούν άμεσα ασθενείς, μωρομάνες με τα παιδάκια τους και ηλικιωμένοι, που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, δηλαδή συνολικά το 1/3 των κρατουμένων. Δεν θα επιστρέψουμε στα κελιά μας, μέχρι το τέλος!''

Η πολιτική κρατούμενη και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Πόλα Ρούπα μάλιστα διαμήνυσε καταγγέλοντας ότι και πριν από περίπου ένα μήνα πέθανε κι άλλη γυναίκα στη συγκεκριμένη φυλακή. Και τόνισε ότι: "Παρά τις υποσχέσεις, για αποσυμφόρηση των φυλακών, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη. Tα νοσοκομεία δεν δέχονται ασθενείς από τις φυλακές, γιατρός δεν υπάρχει στη Θήβα. Θα έπρεπε να έχουν αποφυλακιστεί οι ευπαθείς ομάδες. Φυλακισμένες είμαστε. Οχι θανατοποινίτισες''.

Εικόνες:


Aπάντηση από τις κρατούμενες στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας στις δηλώσεις, που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Open η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου, σχετικά με τη σημερινή εξέγερση τους, που προκλήθηκε από το θάνατο συγκράτουμενής τους:

"Οι δηλώσεις της γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου, σχετικά με την εξέγερση στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, για το θάνατο της συγκρατούμενης μας και για τις συνθήκες κράτησης, είναι ψευδείς και προκλητικές.Αρχικά, χωρίς να έχει γίνει ιατρική διάγνωση, γιά τα αίτια του θανάτου της, έβγαλε η ίδια διάγνωση και τη δήλωσε δημόσια.Αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης και τον αριθμό των κρατουμένων, η κατάσταση εχει ως εξής.Στην πτέρυγα Ε, που κρατούνται κατά κύριο λόγο Ρομά, εκεί που πέθανε η συγκρατούμενη μας, ζούνε 17 άτομα ανά μέσο όρο κατά θάλαμο, ενώ σε καποιους άλλους φτάνουν τα 19, όταν ο θάλαμος αντιστοιχεί σε 12.Σε άλλες πτέρυγες οι θάλαμοι είναι υπερπλήρεις.Επειδή είπε ότι, η φυλακη είναι μισογεμάτη, τι εννοεί ότι, πρέπει να διαμένουν 35 γυναίκες, για να είναι πλήρης;Η κ. Νικολάου, που επισκέφτηκε τη Θήβα, έχει σκεφτεί ποτέ, να πάει στις πτέρυγες, γιά να διαπιστώσει τις συνθήκες; Οχι.Σχετικά με τα μέτρα, που αναφέρει ότι, έχουν ληφθεί, πέρα από απαγορεύσεις εις βάρος κρατουμένων, γράμματα, επισκεπτήρια και μία απολύαμανση, δεν έχει γίνει τίποτα άλλο.Αντιλαμβανόμαστε οτι, το Υπουργείο δεν θέλει να κάνει αποσυμφόρηση των φυλακών.Η απάντηση τους στη δίκαιη εξέγερση μας, ήταν η βιαιη καταστολή, με αποτελεσμα πολλές κρατούμενες, να πάνε στο νοσοκομείο χτυπημένες.Με βάση την πολιτική, που ακολουθούν, η εξέγερση ήταν ο μόνος δρόμος, που μας έχει απομείνει.Εμμένουμε στα αιτήματα μας, να αποσυμφορηθούν ΤΩΡΑ οι φυλακές.Εκ μέρους όλων των κρατουμένων γυναικών του Ελαιώνα Θήβας.

από F 09/04/2020 9:43 μμ.


https://athens.indymedia.org/post/1604518/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License