Έληξαν υπό απειλή αστυνομίας οι απεργείες πείνας κρατουμένων μεταναστών σε Μόρια και Παρανέστι

μετά από τρεις μέρες απεργίας πείνας, οι κρατούμενοι του ΠΡΟΚΕΚΑ Μόριας εξαναγκάστηκαν στο να διακόψουν την απεργία πείνας και πάλι. Υπήρξαν αρκετές πληροφορίες σχετικά με αστυνομική βία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ένας μικρός αριθμός ανδρών απομακρύνθηκε από τα κελιά τους για ανάκριση και τουλάχιστον ένας από αυτούς ξυλοκοπήθηκε. [...] στο κέντρο κράτησης Παρανέστι, η αστυνομία κατέστειλε επίσης βίαια την απεργία πείνας. H αστυνομία έχει μπλοκάρει κάθε δίαυλο επικοινωνίας των κρατουμένων μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο

Η απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης της Μόριας (ΠΡΟ.KE.K.A) έληξε στις 8 Απριλίου, μετά από καταγγελίες αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ομάδα Παρατήρησης Απελάσεων στο Αιγαίο, «οι συνθήκες σε σχέση με το τέλος της απεργίας παραμένουν ασαφείς επειδή η αστυνομία έχει μπλοκάρει κάθε δίαυλο επικοινωνίας των κρατουμένων μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο. Τα κρατούμενα άτομα δεν έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνά τους τις καθημερινές, επομένως δεν έχουν πρόσβαση στα δίκτυα υποστήριξης. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η αστυνομία εμπόδισε την επικοινωνία μεταξύ των δωματίων στη φυλακή.

Ωστόσο, μετά από τρεις μέρες απεργίας πείνας, οι κρατούμενοι του ΠΡΟΚΕΚΑ Μόριας εξαναγκάστηκαν στο να διακόψουν την απεργία πείνας και πάλι. Υπήρξαν αρκετές πληροφορίες σχετικά με αστυνομική βία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται λόγω δυσκολιών επικοινωνίας. Είναι σαφές ότι μια αστυνομική μονάδα ειδικών δυνάμεων ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας. Ένας μικρός αριθμός ανδρών απομακρύνθηκε από τα κελιά τους για ανάκριση και τουλάχιστον ένας από αυτούς ξυλοκοπήθηκε.

Οι φυλακές σε όλο τον κόσμο απελευθερώνουν κρατούμενα άτομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι μετανάστες και οι μετανάστριες στην Ελλάδα παραμένουν κλειδωμένες περιμένοντας απελάσεις που δεν θα συμβούν στο εγγύς μέλλον. Τα φυλακισμένα άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Μόριας είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας απαιτώντας να αφεθούν ελεύθερα και να ακουστεί η φωνή τους, αλλά η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποτρέψει αυτό. Δεν έγινε μόνο εκεί αυτό - στο κέντρο κράτησης Παρανέστι, η αστυνομία κατέστειλε επίσης βίαια την απεργία πείνας.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης πριν από την απομάκρυνση στην Ελλάδα φυλακίζονται λόγω του καθεστώτος ή της εθνικότητάς τους. Δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Ωστόσο, τα κέντρα κράτησης για όσα άτομα περιμένουν απέλαση έχουν τους ίδιους κανόνες με τις φυλακές. Τα κρατούμενα άτομα επιτρέπεται να βγουν από τα δωμάτιά τους μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το βράδυ και δεν επιτρέπονται επισκέψεις από μέλη της οικογένειας.

Καθώς εφαρμόζονται οι πολιτικές ασύλου της Νέας Δημοκρατίας, ακούμε περισσότερους ισχυρισμούς ότι η αστυνομία χτύπησε τους κρατουμένους στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Η φυλακή τρέχει χωρίς επίβλεψη. Ενώ παραμένουν σε κράτηση, τα κρατούμενα άτομα δεν έχουν καμία πιθανότητα να καταγγείλουν την αστυνομία ώστε να λογοδοτήσει. Και όταν απελευθερώνονται από την κράτηση, το αβέβαιο καθεστώς ασύλου αφήνει πολλά από αυτά να φοβούνται να καταγγείλουν τη βία που έχουν υποστεί.»

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License