Θεσσαλονίκη-Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό 2 βαν ταχυμεταφορών

Να κλείσουν άμεσα τα εργασιακά κάτεργα των εταιριών courier, διατηρώντας εργατικό δυναμικό ασφαλείας που θα εξυπηρετεί πραγματικά ευπαθείς ομάδες. Γιατί αν δε τα κλείσετε, θα σας τα κλείσουμε εμείς.

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον καπιταλισμό, ο οποίος στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε βρίσκει τα εργαλεία αναπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, υφαρπάζοντας πιο εντατικά την συλλογική εργατική δύναμη. Τα έκτακτα κρατικά μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού μπορεί να έχουν κλείσει εκατοντάδες επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σταμάτησε η ροή της παραγωγής τους. Το όπλο των αφεντικών απέναντι στην ένταση της έκτακτης ανάγκης ονομάζεται e-shopping με τους εργαζόμενους να αποτελούν αναλώσιμη δύναμη για τη διάσωση των κερδών.

Σε αυτή τη συγκυρία κομβικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι ταχυμεταφορείς, ένας ήδη υποβαθμισμένος κλάδος που βρίσκεται υπό διαρκή έκθεση σε κίνδυνο (εργατικά ατυχήματα, εντατικοποίηση εργασιακών συνθηκών κτλ). Το σφράγισμα των καταστημάτων και η προτροπή της λειτουργίας τους μέσα από το e-shopping, επιβάλλει στην πραγματικότητα στους ταχυμεταφορείς να επωμιστούν όλο το φόρτο της κάλυψης της εργασίας. Δεκάδες καταγγελίες γνωστοποιούν την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών αυτό το διάστημα, την ένταση ταξικής εκμετάλλευσης καθώς ο εργασιακός όγκος στον οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν είναι πολλαπλάσιος τη στιγμή που δε τους παρέχεται κανένα ατομικό μέτρο υγιεινής και φροντίδας.

Οι εργαζόμενοι ταχυμεταφορείς καλούνται εκβιαστικά αυτή τη στιγμή να σώσουν τη χασούρα των αφεντικών. Βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι απέναντι στην πιθανότητα να νοσήσουν καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, χωρίς να τους παρέχεται κανένα μέτρο προφύλαξης. Καλούνται να αυξήσουν το χρόνο εργασίας και ταχύτητας παράδοσης με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της έκθεσης σε πιθανά εργατικά ατυχήματα. Αποτελούν τον αποκλειστικό δομικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση των κερδών των αφεντικών, την ίδια στιγμή που οι μισθοί τους παραμένουν ευτελείς ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι για τα ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας και τη συντήρηση των οχημάτων τους.

Μέσα σε αυτή την περίοδο, όπου τα μέτρα πρόληψης και καταστολής οδηγούν δεκάδες ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε περαιτέρω αποκλεισμό, οι ταχυδιανομείς ξεπερνούν τον εαυτό τους και στηρίζουν όσους αδυνατούν να μετακινηθούν για να καλύψουν τς βασικές τους ανάγκες. Αυτή η συνθήκη όμως απέχει μακράν από το να μετατραπούν σε αναλώσιμη δύναμη για τη διάσωση των κερδών των αφεντικών. Και η ευθύνη δε βρίσκεται μόνο σε κρατικά και καπιταλιστικά χέρια. Ανήκει και στον καθέναν από εμάς, που με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη και την ταξική συνείδηση, οφείλει να ιεραρχήσει τις ανάγκες του και να μην συμβάλλει στην εντατικοποίηση της έκθεσης των εργαζομένων.

Η ταξική εκμετάλλευση θα έχει κόστος

Απέναντι στην ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Το βραδύ της Κυριακής 5 Απρίλη, πυρπολήσαμε ένα βαν της Speedex και ένα της ACS, μπροστά από τα υποκαταστήματα των εταιριών στην οδό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Σπάμε τα μέτρα απαγόρευσης και στηρίζουμε στην πράξη τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι ταχυμεταφορείς για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες. Έναν αγώνα στον οποίο βρίσκονται έκθετοι μπροστά στην θανατοπολιτική του κράτους και των αφεντικών αλλά και στην ταξική ασυνειδησία μερίδας της κοινωνίας που αγνοεί τη θέση στην οποία βρίσκονται. Απαιτούμε να κλείσουν άμεσα τα εργασιακά κάτεργα των εταιριών courier, διατηρώντας εργατικό δυναμικό ασφαλείας που θα εξυπηρετεί πραγματικά ευπαθείς ομάδες. Γιατί αν δε τα κλείσετε, θα σας τα κλείσουμε εμείς.

Κανένας μόνος απέναντι στην ταξική βία και την εκμετάλλευση για τα κέρδη των αφεντικών

Μέτωπο Ταξικής Αλληλεγγύης-Πυρήνας προλεταριακής βάσης

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License