Μέτρα (συμβουλευτικά) με αφορμή τον κορωνοϊό

*) Κλείστε την τηλεόραση & κρύψτε την σε μέρος μακριά από παιδιά, ηλικιωμένους & ψηφοφόρους. Σταματήστε να βλέπετε ειδήσεις στα κανάλια!

(σε περίπτωση που διατηρήσετε την τηλεόραση στο σπίτι)

*) Βγάλτε την κεραία & χρησιμοποιήστε την ως οθόνη υπολογιστή ή προβολής ταινιών, αρκεί αυτό να μη σας αποχαυνώσει & να μη σας αλλοτριώσει.

*) Κλείστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (μ.κ.δ.). Υπάρχουν & άλλοι τρόποι ενημέρωσης (sites, forum, blogs, ανεξάρτητα μέσα πληροφόρησης, συνεργατικά portals ενημέρωσης κ.α.) Υπάρχουν & άλλοι τρόποι επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης & φλέρτ (τηλέφωνα, βιντεοκλήσεις, πλατφόρμες & σίγουρα η φυσική συνύπαρξη τηρώντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας). Οι μπάτσοι είναι παντού…αλλά ο έρωτας μας κάνει αόρατους!

(σε περίπτωση που διατηρήσετε τα μ.κ.δ.)

*) Ελαχιστοποιήστε τις ώρες χρήσης τους & εξορθολογείστε την χρήση τους. Ενημερωθείτε, ανταλλάξτε πληροφορίες, διαδώστε, συμμετέχετε & στηρίξτε καμπάνιες, ανεβάστε αφίσες, κείμενα, links, φωτογραφίες ή videos & κάντε logout! Προσέξτε! Τα likes & οι προβολές να μην αποτελούν κριτήριο ή κίνητρο.

*) Εμπιστευτείτε πηγές & «πομπούς» που ξέρατε από πριν & έχετε ελέγξει την αξιοπιστία τους. Εμπιστευτείτε απόψεις & πληροφορίες από ανθρώπους με ονοματεπώνυμο, ανθρώπους που γνωρίζετε την κοινωνική τους δράση & έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι. Εμπιστευτείτε υπογραφές συλλογικοτήτων ή οργανώσεων που ξέρατε από πριν. Σε περίπτωση ανωνυμίας ή ανυπόγραφης πληροφόρησης αντιμετωπίστε το με επιφύλαξη και κρατείστε ''μικρό καλάθι'' για την αξιοπιστία τους. Στα σταυροδρόμια της ιστορίας, όπως και αυτό που βιώνουμε, ανθίζουν νέα ''λουλούδια'', προσπαθήστε να γίνετε ένα από αυτά…!

*) Μην αναπαράγετε fake news ή μηνύματα με συνομοσιολογικό, «θολό» ή προσβλητικό περιεχόμενο ούτε «για πλάκα», δεν ξέρετε στην αλυσίδα των shares αν όλοι/ες είναι το ίδιο ''θωρακισμένοι'' με σας. Μην διαιωνίζετε μια «κακή» & επικίνδυνη κουλτούρα, μην δημιουργείτε «κακό» προηγούμενο στους «δέκτες» σας.

*) Επισημαίνετε fake news ή μηνύματα με συνομοσιολογικό, «θολό» ή προσβλητικό περιεχόμενο, αντιδράστε, σχολιάστε, κόψτε τον βήχα, δεν χρειάζεται να κρατάμε τις ισορροπίες σε τέτοια θέματα. Αποκτήστε ''αντισώματα'' σε μόνιμη βάση, ''ξεκαθαρίστε το τοπίο'', δεν είναι κακό να ξεσκαρτάρουμε που και που και τους ''φίλους'' μας στα μ.κ.δ. …

*) Γίνετε οι ίδιοι «πομποί», γίνετε διακινητές χρήσιμων πληροφοριών, εναλλακτικών απόψεων, ριζοσπαστικών ιδεών, αρθρογραφείστε, δημιουργήστε! «Σηκώστε» ένα blog ή μια σελίδα, «στήστε» την δική σας web ραδιοφωνική εκπομπή. Δώστε προτεραιότητα στο πρωτογενές υλικό. Περάστε καλά, εμπνεύστε & εμπνευστείτε, έχουμε ελεύθερο χρόνο, μέσα, εργαλεία & έναν κόσμο να αλλάξουμε…

(τις ώρες εκτός οθόνης υπολογιστή ή smartphone)

*) Ενδιαφερθείτε για τον γείτονά σας στον όροφο, στην πολυκατοικία, στην γειτονιά, ιδίως αν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες. Τολμήστε & χτυπήστε το κουδούνι έστω & αν δεν το έχετε ξανακάνει, μιλήστε πρώτος/η στον διάδρομο, στην είσοδο της πολυκατοικίας ή στο πεζοδρόμιο κάτω από το σπίτι. Χαμογελάστε, ανταλλάξτε στοιχεία, δηλώστε διαθέσιμοι να τους βοηθήσετε όπως μπορείτε , σπάστε τον πάγο. Ακόμα και από το απέναντι μπαλκόνι ένα χαμόγελο & μια ερωταπάντηση φτάνει, δεν περισσεύει στις μέρες μας & κάνει δουλειά.

*) Ενδιαφερθείτε για τον γείτονά σας στον όροφο, στην πολυκατοικία, στην γειτονιά, αν ανήκει σε εργασιακές ομάδες που εν μέσω πανδημίας δίνουν αγώνα. Νοσηλευτές, γιατροί, courier, ντελιβεράδες, εργαζόμενοι σε super markets, στην καθαριότητα & σε γραμμές παραγωγής που δεν έκλεισαν ή είναι απαραίτητες, δεν θέλουν από μας χειροκρότημα στο μπαλκόνι στις 21:00, ούτε χτύπημα στην πλάτη. Η καλύτερη βοήθεια είναι να γίνουν & αιτήματά μας τα εργασιακά τους αιτήματα, τα δικά τους προβλήματα στο περιβάλλον εργασίας να γίνουν & δικά μας προβλήματα. Δείξτε ταξική & κοινωνική αλληλεγγύη, είναι απαραίτητη και δανεική! Χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά, μπορούμε όλοι & όλες χωρίς αφεντικά. Παρόλα αυτά ένα χαμόγελο & εδώ να μην παραλειφθεί…

*) Οργανωθείτε σε επίπεδο πολυκατοικίας, δρόμου, γειτονιάς. Έτσι κάθε κίνηση δεν θα υπάρχει κίνδυνος να παρερμηνευθεί ή να «ξεπέσει» σε «καλή» πράξη φιλανθρωπίας. Να μην κουραστείτε να επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι πράξεις & δράσεις αλληλοβοήθειας είναι κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης, χρέος των πολιτών & σανίδα σωτηρίας ενάντια στο κράτος, στον καπιταλισμό & στο πρότυπο του ατομικισμού. Οι κομμουνιστές/ες & οι αναρχικοί/ες ιστορικά στάθηκαν στην κοινωνία ως κομμάτι της.

*) Οργανωθείτε σε επίπεδο πολυκατοικίας, δρόμου, γειτονιάς. Τυπώστε αφισάκια στους οικιακούς εκτυπωτές σας (ή χειρόγραφα) & κολλήστε τα στις εισόδους των πολυκατοικιών, στα καρτοτηλέφωνα, σε κλειστά μικρομάγαζα, δίπλα στην είσοδο του super market, του μανάβη, του μπακάλη, του χασάπη. Γράψτε δύο τηλέφωνα, δηλώστε διαθεσιμότητες, μοιράστε την γειτονιά, καλέστε κόσμο να συμμετέχει. Μην ξεχάσετε στα αφισάκια να προσθέσετε ένα κοινωνικοπολιτικό μήνυμα. Προετοιμάστε την επόμενη μέρα, τονίστε τις διαφορές μας από τους ρατσιστές, τους χριστιανούς & όσους κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες & μισόκλειστες κουρτίνες & εκτός πανδημίας. Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα συνεχίσουν να είναι μοντέρνες φυλακές. (σε περίπτωση που & εσείς είστε οικονομικά πιεσμένος/η)

*) Οι ανάγκες των γύρω μας δεν είναι μόνο οικονομικές. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να κινηθούν ή να βγουν εκτός σπιτιού. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης (διακριτικά φέρτε τους σε επαφή με κοινωνικά ιατρεία, δομές & sos τηλέφωνα). Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω καραντίνας δεν μπορούν να ψωνίσουν ή να βγάλουν το κατοικίδιό τους βόλτα στο πάρκο. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα & τώρα δεν προλαβαίνουν όλες τους τις υποχρεώσεις μέσα στην μέρα εντός σπιτιού (πχ μονογονεϊκές οικογένειες με πάνω από ένα παιδί & κατοικίδιο). Σε κάθε περίπτωση μην είστε πιεστικοί/ες & βρείτε τρόπους να είστε χρήσιμοι/ες & διακριτικοί/ες.

*) Οργανωθείτε στο εργασιακό σας χώρο. Απαιτείστε μέτρα προστασίας & υλικά ατομικής υγιεινής για εργαζόμενους/ες & πελάτες, αφού πρώτα το κουβεντιάσετε με τους συναδέρφους σας. Μην περιμένετε να αλλάξει τίποτα από μόνο του, αν συμβεί αυτό θα είναι για κακό! Μάθετε τα εργασιακά σας δικαιώματά. Μειώστε τις αποστάσεις με τους/τις άλλους/ες εργαζόμενους/ες, δεν είστε εχθροί, έχετε τα ίδια συμφέροντα. Ανοίξτε συζητήσεις, μοιραστείτε αγωνίες & προβληματισμούς για τον κορωνοϊό αλλά με αφορμή αυτόν & για άλλα που προυπήρχαν. Κρατείστε αποστάσεις από το αφεντικό σας, δεν είστε φίλοι & σέρνεται & πανδημία. Διατηρείστε την απόσταση αυτήν για πάντα. Μάθετε τις διαφορές μεταξύ εργοδοτικού συνδικαλισμού & σωματείου βάσης. Για να μην βρίζετε όλους τους συνδικαλιστές, συνδικαλιστείτε!

*) Βάλτε σε καραντίνα φασίστες, σεξιστές, ρατσιστές & μισανθρώπους. Σε περίπτωση αυτοάμυνας, κοινωνικής αντιβίας ή τέλος πάντων χειροδικίας να πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά με άφθονο νερό που είναι δημόσιο αγαθό & φυσικό υγρό σαπούνι ΒιοΜε. «Καθαρίστε» με αλληλεγγύη!

*) Αν αναρχικοί/ες, κομμουνιστ(ρι)ές «σου τα είχαν πει» μη νιώσεις άσχημα. Δεν θα σου κρατήσουν κακία. Αν «τα έλεγες εσύ» μη νιώθεις δικαίωση & μη γίνεις σνομπ. Ο χρόνος τρέχει & αν δεν τρέξει υπέρ μας θα τρέξει & πάλι εναντίον μας, δεν υπάρχουν θρησκείες άρα ούτε & προφήτες, δεν νικάει όποιος τα είπε πρώτος, νικάμε αν τα πούμε όλοι & όλες μαζί & μετά δράσουμε συλλογικά! Η νίκη ή θα είναι συλλογική & από τα κάτω ή θα παραμείνει ουτοπία…

*) Αν γλυκάθηκες με τον καπιταλισμό, με τον δυτικό τρόπο ζωής & τα υλικά του αγαθά, αν έπιασες τον εαυτό σου να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα, να παπαγαλίζεις ότι ακούς & να τα καταπίνεις αμάσητα τότε άλλαξε επειγόντως παρέες, συναναστροφές, συνήθειες, τρόπο ζωής & διασκέδασης. Κανένας δεν τα κατάφερε μόνος του ή μόνη της. Απευθύνσου στο κοινωνικό κέντρο της γειτονιάς σου ή της πόλης σου που εφημερεύει, στην συνέλευση της γειτονιάς σου, στην αυτοοργανωμένη αθλητική ομάδα της πόλης σου, στην diy μουσική σκηνή του γούστου σου. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω μην αλλάξεις πόλη ή γειτονιά, κάνε ανοιχτό ή στοχευμένο κάλεσμα & αυτοοργάνωσέ το! Think global, act local!

*) Αν συμμετέχεις ήδη σε κάτι από τα παραπάνω γίνε πιο δραστήριος ή δραστήρια, μη ''βγάζεις την υποχρέωση'', μη ρουτινιάζεις, μην είσαι μονοθεματικός, ρίξε γέφυρες, στήριξε προσπάθειες & πρωτοβουλίες άλλων έστω & περιφερειακά, δες το ολιστικά, φτιάξε δικτυώσεις & δίκτυα αλληλεγγύης στην πράξη. Ξεπέρασε τις διαφορές χωρίς να τις κρύβεις, χτίσε πάνω στην συναίνεση, μη χάνεις το δάσος από τα μάτια σου…

Η πανδημία θα φύγει, αυτά & εμείς να μείνουμε...

Η ζωή, η αλληλεγγύη & η κοινωνία να νικήσει…

Ανοιχτή συνέλευση «σπορά»

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License