Παρεμβάσεις στήριξης των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ [15/4/2020].

Την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, ημέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, εμείς επιλέξαμε να παρέμβουμε συμβολικά έξω από μια σειρά σούπερ μάρκετ (Μασούτης: Μεσολογγίου, Ολυμπιάδος, Παστέρ, Μακρυγιάννη, Κασσάνδρου | Discount Markt: Λαμπράκη, Αγίου Δημητρίου | ΑΒ Βασιλόπουλος: Κασσάνδρου) στο κέντρο και σε ανατολικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ρίχνοντας τρικάκια που απηχούν τις συνολικές διεκδικήσεις του κλάδου, δρώντας πάντοτε επικουρικά στην αγωνιστική πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι εργαζόμενοι του κλάδου, το ίδιο το επίμαχο ταξικό υποκείμενο δηλαδή.

post image

Οι ταξικές αντιστάσεις και οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι εργαζόμενοι/ες στα σούπερ μάρκετ δεν είναι μόνοι/ες τους.

Η πανδημία του covid-19, πέραν της αμιγώς υγειονομικής σημασίας της, λειτουργεί και ως βαλβίδα εκτόνωσης της καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης της ταξικής εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο. Μέσα σε αυτήν την εκρηκτική συγκυρία οι εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλισμού αναζωπυρώνονται ραγδαίως. Η νέα φάση της κρίσης του καπιταλισμού θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για όσους βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας. Οι δείκτες της φτώχειας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης εκτινάσσονται εκθετικά. Ενώ οι από τα κάτω στενάζουν υπό τον ζυγό της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι κατέχοντες την οικονομική και πολιτική εξουσία, οι κεφαλαιοκράτες και το πολιτικό τους προσωπικό δηλαδή, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για τη δική τους κερδοφορία. Το τελευταίο διάστημα τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καταστρατηγηθεί, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες έχουν γίνει οργανικό τμήμα της εργασιακής καθημερινότητας, οι απολύσεις έχουν απελευθερωθεί πετώντας στον δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, ενώ οι ήδη πενιχροί μισθοί συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο.

Μεγάλο τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας έχει αναστείλει τη λειτουργία του λόγω της πανδημίας. Πάντως, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν ακόμα. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ αποτελούν ένα ακόμα δείγμα «αφανών ηρώων», που πασχίζουν υπό εξαιρετικά αντίξοες και επαχθείς συνθήκες να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές για όλους μας.

Το τελευταίο διάστημα, οι καταγγελίες των εργαζομένων που δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ «πάνε και έρχονται». Τα ωράρια εργασίας έχουν απορρυθμιστεί πλήρως. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι 10-12 ώρες, πολλές φορές χωρίς ρεπό. Μερικές φορές, μάλιστα, δουλεύουν μέχρι και τις Κυριακές, είτε τα καταστήματα είναι ανοιχτά είτε κλειστά. Οι ρυθμοί εργασίας έχουν εντατικοποιηθεί, νέες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, όπου αυτές γίνονται, με αποτέλεσμα ο υψηλός φόρτος εργασίας να βαραίνει έναν πεπερασμένο αριθμό εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ υπογράφονται συμβάσεις 45 ημερών!) και υπερωρίες τις οποίες δεν πληρώνονται ποτέ. Τα κενά μεταξύ των βαρδιών καταστρατηγούνται συνεχώς δημιουργώντας αφόρητη εξάντληση στους εργαζόμενους. Οι πιέσεις και οι απειλές της εργοδοσίας είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και οι λεγόμενες αξιολογήσεις που εγκυμονούν απολύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία αρνείται τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που είναι γονείς ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε πολλά σούπερ μάρκετ είναι ανύπαρκτα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά. Συνεπώς, αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να εξασφαλίζουν τα ατομικά μέσα υγειονομικής προστασίας από το ίδιο τους το υστέρημα. Σε αρκετά καταστήματα τα ταμεία δεν έχουν προστατευτικά τζάμια και οι χώροι εργασίας δεν απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να φοράνε τα ίδια γάντια καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους αγγίζοντας πολλές και διαφορετικές επιφάνειες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από υγειονομική σκοπιά. Σε πολλά σούπερ μάρκετ, μάλιστα, η εργοδοσία, μέσω ρητών οδηγιών, αποτρέπει τους εργαζόμενους να φορούν μάσκες, διότι επικαλείται πως είναι αντιαισθητικές και λειτουργούν αποκρουστικά προς το καταναλωτικό κοινό! Με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας πολλά καταστήματα καθίστανται επικίνδυνα τόσο για την υγεία των εργαζομένων, όσο και για την υγεία των καταναλωτών.

Ας δούμε, από την άλλη πλευρά, τι έχει επιφέρει όλη αυτή η ιστορία με τον covid-19 στους ιδιοκτήτες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Είναι βέβαιο πως αυτοί τρίβουν τα χέρια τους με όλη αυτήν την κατάσταση. Οι ίδιοι οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020 τα σούπερ μάρκετ σημείωσαν τζίρο 740.000.000 ευρώ. 30% περισσότερα κέρδη, δηλαδή, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019. Επιπλέον, όπως έχουμε όλοι παρατηρήσει, οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί, γεμίζοντας τις τσέπες των αφεντικών και «στραγγίζοντας» τις δικές μας. Τι άλλο έχουν κάνει, όμως, οι συγκεκριμένοι επιτήδειοι; Έφτιαξαν διαφημιστικά σποτάκια με τα οποία «ευχαριστούν» τους εργαζόμενούς τους. Πρόκειται για τους ίδιους εργαζόμενους που εκείνοι κακοπληρώνουν, που ελαστικοποιούν την εργασία τους, που τους αποστερούν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, που τους στερούν τις άδειες, που τους απειλούν για να δέχονται αδιαμαρτύρητα τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, που -εν ολίγοις- τους κάνουν τη ζωή «πατίνι». Όμως, αυτοί οι φραγκοφονιάδες δε σταματούν εκεί. Επειδή, η (κάλπικη) «φιλευσπλαχνία» τους δεν περιορίζεται στα διαφημιστικά σποτάκια, αυτοί οι «ανοιχτοχέρηδες» σκέφτηκαν με έναν ιδιόμορφο τρόπο να δώσουν «μπόνους» στους εργαζόμενούς τους. Δεν πρόκειται, όμως, για μπόνους ανθυγιεινής εργασίας, αλλά για διατακτικές επιταγές, για να ψωνίζουν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι με έκπτωση από τα καταστήματα στα οποία εργάζονται. Με αυτόν τον τρόπο, το, μόνο κατ’ όνομα, «μπόνους» που δίνουν τα αφεντικά επιστρέφει εν τέλει στις τσέπες τους! Αυτά τα «μπόνους» οι εργαζόμενοι στη Γαλλία τα αποκαλούν «μπόνους θανάτου», διότι αποκρύπτουν τα ελλιπή μέσα προστασίας των εργαζομένων.

Τα αφεντικά πλέον χρησιμοποιούν την υγειονομική κρίση του covid-19 ως άλλοθι για την περαιτέρω ένταση της ταξικής αφαίμαξης των εργαζομένων που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους. Βασικός αρωγός σε αυτό τους το έργο είναι το κράτος, που φροντίζει να διευκολύνει τους κάθε λογής κεφαλαιοκράτες με οιονδήποτε τρόπο. Έτσι, βάσει κυβερνητικής διάταξης κάθε επιχείρηση μπορεί να μειώσει μέχρι και 50% τον μισθό των εργαζομένων της μέσω της ανάλογης μείωσης του χρόνου εργασίας τους. Επιπλέον, το κρατικό ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης», πέρα από φτηνιάρικο επικοινωνιακό τρικ αποποίησης των ευθυνών των αστικών κυβερνήσεων αναφορικά με τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτελεί σε δεύτερο χρόνο τον κύριο ιδεολογικό μοχλό για την επιζητούμενη κοινωνική αποδοχή των νέων μέτρων λιτότητας που θα πλήξουν σφοδρά τα κατώτερα στρώματα, όταν η κυβέρνηση θα μας ζητήσει να «βάλουμε πλάτες» όλοι μαζί, για να αναστηλωθεί η εθνική οικονομία και να εξέλθουν της κρίσης ακόμα πιο ακμαίοι οι κεφαλαιοκράτες.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία περιστέλλονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και αίρονται κατακτήσεις πολυετών, σκληρών κοινωνικών και ταξικών αγώνων, οι καπιταλιστές έχουν την απαίτηση να τεθούν σε καραντίνα οι εργατικές διεκδικήσεις και η συνδικαλιστική δράση. Απειλούν τους εργαζόμενους με κάθε πιθανό τρόπο, ώστε να αποδεχθούν τη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση στην καθημερινή τους ζωή. Χρησιμοποιούν ως φόβητρο την ανεργία και την ανέχεια που αυτή συνεπάγεται. Σίγουρα, οι συνθήκες στις οποίες διαβιώνουμε αυτήν την περίοδο δεν είναι ομαλές. Είναι δύσκολες από κάθε άποψη. Ποτέ, όμως, δεν πρόκειται να λησμονήσουμε πως η δύναμη του κόσμου της εργασίας έγκειται στην ταξική ενότητα, στην οργάνωση και τη συλλογικοποίηση, στην αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη. Η συντονισμένη επίθεση που δεχόμαστε αυτήν την περίοδο από το κράτος και το κεφάλαιο αποσκοπεί στη μονιμοποίηση των τωρινών αντικοινωνικών και αντεργατικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με αφορμή τον κορωνοϊό. Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Πρέπει να δράσουμε συντονισμένα σε μαχητική αντικαπιταλιστική και αντικρατική κατεύθυνση, μακριά από οποιαδήποτε συστημική ενσωμάτωση και οπισθοχώρηση. Η ταξική πάλη δεν παύει να υφίσταται σε περιόδους απονέκρωσης του κοινωνικού ιστού. Τώρα η ταξική πάλη γίνεται πιο άγρια από ποτέ. Τώρα τα αφεντικά επιδιώκουν να συντρίψουν τη χειμαζόμενη κοινωνική βάση. Θα μας βρουν μπροστά τους με κάθε τρόπο.

Στις 15 Απριλίου 2020, σωματεία εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ έχουν καλέσει πανελλαδική κινητοποίηση διεκδικώντας μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία του covid-19, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ασυδοσία των αφεντικών. Τα υποκριτικά παλαμάκια κατ’ υπόδειξη των στελεχών των -ενόχων για την παρούσα κατάσταση- αστικών κυβερνήσεων και των παρατρεχάμενων τους δεν προσφέρουν τίποτα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Οι αγώνες τους ενδυναμώνονται με υλική και πολιτική στήριξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στα ταξικά μας αδέρφια, στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ. Τα αιτήματά τους είναι και δικά μας αιτήματα, ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Από κοινού, με ταξική συσπείρωση και αυτοοργάνωση, με ανυποχώρητη και μαχητική στάση, ο κόσμος της εργασίας πρέπει να αναμετρηθεί και σε αυτήν την περίπτωση με το κεφάλαιο και το κράτος, για την προάσπιση των υλικών του συμφερόντων και την ανατίμηση της ταξικής του θέσης, με γνώμονα πάντοτε την αντικαπιταλιστική νίκη και την επαναστατική ανατροπή.

Την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, ημέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, εμείς επιλέξαμε να παρέμβουμε συμβολικά έξω από μια σειρά σούπερ μάρκετ (Μασούτης: Μεσολογγίου, Ολυμπιάδος, Παστέρ, Μακρυγιάννη, Κασσάνδρου | Discount Markt: Λαμπράκη, Αγίου Δημητρίου | ΑΒ Βασιλόπουλος: Κασσάνδρου) στο κέντρο και σε ανατολικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ρίχνοντας τρικάκια που απηχούν τις συνολικές διεκδικήσεις του κλάδου, δρώντας πάντοτε επικουρικά στην αγωνιστική πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι εργαζόμενοι του κλάδου, το ίδιο το επίμαχο ταξικό υποκείμενο δηλαδή.

ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ:

– Χορήγηση τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που παρουσιάζουν συμπτώματα ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα του ιού.

– Άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν. Πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους και όχι ολιγοήμερες συμβάσεις εργασίας με ορίζοντα τα τέλη Απριλίου.

– Μετατροπή όλων των συμβάσεων ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 5ήμερο και 8ωρο. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

– Αυστηρή τήρηση των ωραρίων εργασίας. Υποχρεωτική εξασφάλιση του απαραίτητου χρόνου ξεκούρασης για τους εργαζόμενους, με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας τους.

– Τοποθέτηση προστατευτικών τζαμιών σε όλα τα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

– Τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλα τα ταμεία και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ.

– Επιβολή μέτρων καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του covid-19 σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, στα γραφεία, στις αποθήκες, στα καταστήματα.

– Έκτακτη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

email: lib_thess@hotmail.com

blog: libertasalonica.wordpress.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License