Ρουβίκωνας: Παρεμβάσεις στην Βιοϊατρική στην Κηφισίας και την εταιρεία «Χαρμάνης» στο Αιγάλεω

Παρεμβάσεις στην Βιοϊατρική στην Κηφισίας και την εταιρεία «Χαρμάνης» στο Αιγάλεω

post image

Για την παρέμβαση στην εταιρεία «Χαρμάνης»

Είναι κοινότοπο πλέον να πούμε πως μετά το τέλος της επιδημίας, όταν κι όποτε έρθει αυτό, θα το ακολουθήσει μια σφοδρή οικονομική κρίση. Ακόμα και ο πρωθυπουργός μας προετοίμασε για το «αναπόφευκτο» αυτής της κατάστασης Όταν όμως το κράτος μας λέει ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη την επόμενη μέρα» αίμα εργαζόμενων μυρίζει.

Αυτό το αίμα έχει ήδη αρχίσει να τρέχει, η κρίση δεν θα έρθει την επόμενη μέρα, είναι ήδη εδώ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά περιμένουν να ζήσουν από τα έκτακτα επιδόματα που το κράτος τάζει (και δίνει όποτε επιθυμεί). Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν να περιμένουν ούτε καν αυτές τις ελεημοσύνες και ήδη μετράνε ψιλά για να υπολογίσουν για πόσο καιρό θα έχουν ακόμα φαί στο τραπέζι. Τσάκισμα στην βάση και λούνα παρκ των αφεντικών θα είναι η νέα συνθήκη, κι αυτή έχει αρχίσει ήδη. Με το πρόσχημα της κρίσης, πρώτα από όλα επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την πανδημία αλλά και βρέθηκαν να αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη, πρωταγωνιστούν στην εξαΰλωση κάθε εργατικού δικαιώματος και χρησιμοποιούν τους εργάτες τους όπως κάθε αφεντικό ονειρεύεται: ως σκλάβους.

Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρεία “ΧΑΡΜΑΝΗΣ” που διατηρεί καταστήματα παραφαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών και απασχολεί 230 εργαζόμενους. Η εταιρεία αυτή δεν έχει πληρώσει καν τον μισθό του Μάρτη στους εργάτες της. Δεν έχει προχωρήσει καν σε αναστολή συμβάσεων, ώστε ο κόσμος που δουλεύει εκεί να μπορέσει να διεκδικήσει τα 800 ευρώ ελεημοσύνη του κράτους. Ο κόσμος αυτός είναι χωρίς πόρους την ίδια ώρα που συνεχίζει να εργάζεται. Την ίδια στιγμή προγραμματίζει υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασία για τους απλήρωτους σκλάβους της. Με δυο λόγια τα αφεντικά ζουν την ευτυχία τους. Το νέο περιβάλλον θα έχει αδιάκοπα τέτοια περιστατικά. Και δεν θα είναι μόνο το πρόσχημα μιας έκτακτης κρίσης.

Το κράτος, πίσω από το παραπέτασμα των επιδομάτων στην κοινωνική βάση ολοκληρώνει το σχέδιό του να βγάλει από την μέση κάθε εργατικό δικαίωμα, να επιβάλει την καπιταλιστική δουλοπαροικία. Χρέη χαρίζονται σε αφεντικά την ώρα που οι τραπεζες ετοιμάζονται να αρπάξουν τα χρεωμένα σπίτια των φτωχών. Φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, απελευθερωμένα ωράρια… Οι απολύσεις και η εκ περιτροπής εργασίας με κάθε εργοδοτικό δικαίωμα αυθαιρεσίας νομοθετούνται, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές περνάει στη ζούλα… Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για τις μεγάλες μάχες που έρχονται.

Όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας θα βρούμε έναν κόσμο ακόμα χειρότερο από αυτό που αφήσαμε πίσω μας όταν κλειστήκαμε σε αυτά. Θα διακυβευτούν τα πάντα, θα διακυβευτεί η επιβίωση της κοινωνικής βάσης και το μέλλον των παιδιών της, πρέπει να πολεμήσουμε. Η μάχη έχει αρχίσει. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.

Οι δυνάμεις μας είναι ταγμένες στον συλλογικό σκοπό. Ο φόβος είναι επιλογή.

Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

Για την παρέμβαση στην Βιοϊατρική

Εχθές 23/4 δύο νέες ιδιωτικές κλινικές οι «Ταξιάρχαι» στον Περιστέρι και γνωστή για τους υψηλού ταξικού προφίλ ασθενεί ςτης, κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό, αποδείχθηκαν κέντρα διασποράς της επιδημίας του Κορωνοϊού έχοντας οδηγήσει σε τέσσερις τουλάχιστον θανάτους. Παρά το πώς πως παρουσιάστηκε, αυτές οι περιπτώσεις δεν ήταν οι πρώτες που η ιδιωτική υγεία αποδεικνύεται δημόσιος κίνδυνος. Είχε προηγηθεί η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ που λίγες εβδομάδες πριν αποδείχθηκε ότι δεκάδες εργαζόμενοί της είχαν νοσήσει.

Αυτό δεν έγινε τυχαία. Μια εταιρεία προφανώς στο κέντρο της ελληνικής μορφής διαπλοκής κράτους και καπιταλισμού, μια εταιρεία που στεγνά διαφήμισε ο Πορτοσάλτε και ο ΣΚΑΙ. Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ βγήκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας και πήρε κεφάλι στον ανταγωνισμό για τα επί πληρωμή τεστ κορωνοϊού τον πρώτο καιρό της επιδημίας. Αξιοθαύμαστη η επιχειρηματική δεινότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης σε αντίθεση με την ιατρική της δεινότητα. Όταν οι εργαζόμενοι άρχισαν να μολύνονται, η ανάγκη για εντατικοποίηση της εργασίας (ενώ τα κέρδη από τα τεστ έρρεαν) την οδήγησε να παραβιάσει κάθε κανόνα ασφάλειας με αποτέλεσμα τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Κι αφού παίχτηκε ένα αθλιο κυβερνητικό παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών για το ποιος είναι αρμόδιος να ελέγξει την εταιρεία, τελικά ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής που στις 26 Μάρτη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικό έλεγχο «την επόμενη μέρα». Δεν μάθαμε τελικά αν έγινε ο «αιφνιδιαστικός έλεγχος», τι έβγαλε και πόσο αιφνιδιασμένη ένοιωσε η επιχείρηση. Δεν ξέρουμε καν πόσοι πελάτες-ασθενείς κόλλησαν εκεί μέσα πέρα από τους εργαζόμενους…

Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται τυχαία, το ξαναλέμε. Ο ριζωμένος παραλογισμός ότι μπορεί να εμπιστεύεσαι την υγεία μιας κοινωνίας σε αυτούς που έχουν συμφέρον από την αρρώστια, τέτοια αποτελέσματα φέρνει. Μόλις οι υγειονομικές ανάγκες ξεπεράσουν το επίπεδο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και των βιομηχανοποιημένων τεστ, τότε ο «Θεός του κέρδους» θα έρθει σε αντιπαλότητα με τον «θεό της υγείας» και είναι δεδομένο ποιος θα επικρατήσει. Η ιδιωτική υγεία ως ιδέα έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα με αυτή την επιδημία. Αυτό είναι γεγονός. Εμείς οφείλουμε αυτό το πλήγμα να το κάνουμε θανάσιμο, γιατί είναι βέβαιο πως μόλις περάσει η κρίση οι επιχειρηματίες (που σε αυτόν τον κλάδο ειδικά διατηρούν ισχυρές θέσεις στην γενικευμένη οικονομικοπολιτική διαπλοκή του καθεστώτος) θα ξελουφάξουν, με την βοήθεια των ΜΜΕ θα επιβάλλουν την λήθη και θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της υγείας, παρέα με την ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας. Ένα αφιαλτικό σενάριο.

Τους είδαμε πως κερδοσκόπησαν με τα τεστ του κορωνοιού, τους βλέπουμε πως σήμερα γίνονται από μέρος της λύσης, μέρος του προβλήματος. Και σίγουρα είναι δεκάδες αντίστοιχες κλινικές για τις οποίες δεν έχουμε μάθει ακόμα τίποτα. Τα αφεντικά της ιδιωτικής υγείας για χρόνια παρασιτούν στο δημόσιο, βυζαίνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, εκμεταλλευόμενοι για δικό τους κέρδος δημόσιο εξοπλισμό, ψαρεύοντας πελατεία μέσω μεγαλογιατρών (συχνά μετόχων) στα δημόσια νοσοκομεία και συχνά μπλοκάροντας εκ των έσω την λειτουργία τους.

Πρέπει να τα τελειώσουμε. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο κράτος, ούτε στις διαχειριστικές του ικανότητες, ούτε στο ενδιαφέρον του για την δημόσια υγεία, ούτε βέβαια στις προθέσεις του. Το αντίθετο. Τουλάχιστον όμως αυτή τη περίοδο αν καταφέρουμε να ανακόψουμε την επέλαση του κεφαλαίου στο πιο πολύτιμο από τα δημόσια αγαθά θα είναι μια κοινωνική νίκη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας πρώτα από όλα στους εργαζόμενους της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ και των άλλων ιδιωτικών κλινικών που ελέγθηκαν εχθές αλλά και όλων των ιδιωτικών κλινικών. Εργαζόμενοι που βρίσκονται στο έλεος της κερδοσκοπίας των αφεντικών τους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους της βάσης που μπαίνουν σε αυτές τις κλινικές ως πελάτες και βγαίνουν άρρωστοι. Την αλληλεγγύη μας σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που αυτόν τον καιρό ματώνει για το καλό όλων μας και που παρόλα αυτά συνεχίζει να αγωνίζεται με αιτήματα που πρέπει να γίνουν κτήμα και απαίτηση όλης της κοινωνικής βάσης. Έναν σκληρά εργαζόμενο κόσμο που σε αυτόν θα έπρεπε να ανήκει η διαχείριση της δημόσιας υγείας και όχι σε κρατικούς, διαπλεκόμενους μανδαρίνους.

Οι δυνάμεις μας είναι ταγμένες στον συλλογικό σκοπό. Ο φόβος είναι επιλογή.

Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License