Για την επαναλειτουργία της λέσχης του ΑΠΘ

και την ενιαία επαναπρόσληψη όλων των εργαζόμενων

H ανάγκη να εκφράζουμε και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας υπήρχε και θα υπάρχει, ανεξαρτήτως καραντίνας. Εντός της συνθήκης που βιώνουμε οι ανάγκες μας εντείνονται και βλέποντάς τες να παραγκωνίζονται ακόμη περισσότερο και να θυσιάζονται χωρίς τη δική μας γνώμη, οι επιθυμίες μας μοιάζουν να φουντώνουν μέσα μας όπως η άνοιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπου βομβαρδιζόμαστε με φόβους, πειθαρχικά μέτρα και αβεβαιότητα, η ανάγκη για ποιοτική σίτιση και η επιθυμία να τρώμε όλες και όλοι μαζί είναι για μας σημείο συνάντησης και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη. Διεκδικούμε, λοιπόν, την πλήρη λειτουργία της λέσχης του ΑΠΘ και ελεύθερη πρόσβασή σε αυτή αμέσως μετά τις διακοπές του πάσχα· χωρίς σταδιακές προσλήψεις και «πλαφόν» στις μερίδες προς όφελος της εταιρείας. Τα σώματά μας είναι διαφορετικά όπως και η όρεξή μας. Και καμία τυποποιημένη ποσότητα δεν μπορεί να καλύψει το φάσμα της πείνας μας.

Ωστόσο, η αναγκαιότητα να ξανανοίξει η λέσχη μετά το Πάσχα δεν αφορά μόνο εμάς που θέλουμε να τρώμε, αλλά και τις εργαζόμενες που θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν, όπως έκαναν και πριν, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να καλύπτουν τόσο τις δικές τους ανάγκες όσο και των οικείων τους. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση απαιτούμε να διασφαλιστεί πως θα επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι/ες μετά το Πάσχα, χωρίς να υπάρξει καμία νύξη από μεριάς διοικήσεως για εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις ή μειώσεις μισθών. Η πάγια τακτική των τελευταίων ετών να προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι/ες όχι ενιαία, αλλά σταδιακά ανάλογα με την προσέλευση κόσμου είναι αποκλειστικά προσανατολισμένη στην κερδοφορία των εργολάβων. Οι συμβάσεις πανεπιστημίου εργολαβίας του ΑΠΘ, γίνονται βάσει στάνταρ, προκαθορισμένων μερίδων και όχι βάσει ημερησιας προσέλευσης. Η μη ενιαία πρόσληψη, λοιπόν, εντάσσεται σε μια λογική που επιδιώκει να βγαίνει η δουλειά με όσο το δυνατό λιγότερα άτομα, με στόχο την αύξηση του κέρδους.

Προφανώς, το σκεπτικό να «ξεζουμιστούν» λίγα άτομα πάρα πολύ, αντί του να δουλεύουν περισσότεροι άνθρωποι με καλύτερους όρους και όχι τόσο εντατικοποιημένα, δεν αφορά κάποιον εξορθολογισμό δαπανών, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λογικής του κέρδους. Όχι μόνο πρέπει να προσληφθούν όλοι/όλες ενιαία, αλλά πιθανόν χρειάζονται και περισσότεροι/ες από τους/ις ήδη υπάρχοντες/ουσες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες εργασίας. Οι υπηρεσίες σίτισης να μπουν σε πλήρη λειτουργία μετά το πάσχα με ενιαία επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και με όλα τα μέσα προστασίας.

Στη λέσχη θα τρώμε όλοι και όλες μαζί, χωρίς αποκλεισμούς και έλεγχο της πείνας μας. Οι μερίδες που θα τρώμε θα είναι αυτές που θα την κατευνάσουν και όχι αυτές που θα οριστούν από καμπύλες κέρδους ενός άψυχου αλγορίθμου.

24/4/2020

Συνέλευση Αδιαμεσολάβητου Αγώνα για τη Λέσχη

Blog: https://kantaifi.noblogs.org/ | e-mail: kantaifi@riseup.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License