Παρέμβαση στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών

Στις 28 Απριλίου, δεύτερη ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών ύστερα από αυτή στις 7 Απριλίου, η Συνέλευση ενάντια στη Βιο-εξουσία και την Κλεισούρα πραγματοποίησε παρέμβαση στήριξης των εργαζομένων σε νοσοκομεία του κέντρου (Λαϊκό και Ευαγγελισμό) με μοίρασμα κειμένων, αφισσοκόλληση, τρικάκια και αυτοκόλλητα. Στη διαδρομή περάσαμε και από άλλα νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Αρεταίο).

post image

Στις 28 Απριλίου, δεύτερη ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών ύστερα από αυτή στις 7 Απριλίου, η Συνέλευση ενάντια στη Βιο-εξουσία και την Κλεισούρα πραγματοποίησε παρέμβαση στήριξης των εργαζομένων σε νοσοκομεία του κέντρου (Λαϊκό και Ευαγγελισμό) με μοίρασμα κειμένων, αφισσοκόλληση, τρικάκια και αυτοκόλλητα. Στη διαδρομή περάσαμε και από άλλα νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Αρεταίο).

Βρεθήκαμε στον δρόμο από κοινού με τους υγειονομικούς εργαζόμενους, παρότι διαφωνούμε με τη γενικότερη προσπάθεια ηγεμονίας της «γνώσης των ειδικών» που έπαιξε την περίοδο της καραντίνας:

• Επειδή το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι ένα πεδίο αγώνα και διεκδικήσεων που αφορά όλες τις προλετάριες, καθώς οι παροχές δημόσιας υγείας αποτελούν κομμάτι του μη χρηματικού, έμμεσου μισθού μας. Ενδεικτικό της κατακρεούργησης των σχετικών δαπανών τα τελευταία χρόνια είναι ότι σήμερα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.000. Σχεδόν το 40-50% των οργανικών θέσεων είναι κενό, με αποτέλεσμα (σε συνθήκες υποτιθέμενης «κανονικότητας») τη σωματική και πνευματική εξουθένωση των υπηρετούντων υγειονομικών, τις συνθήκες «πολέμου» που επικρατούν σε κάθε εφημερία, τις πολύωρες αναμονές, τα αποδυναμωμένα Επείγοντα και άλλα τμήματα κλινικές όλων των νοσοκομείων, τα πολύμηνα ραντεβού για εξετάσεις, χειρουργεία κ.ο.κ. Αντίστοιχα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει περικοπεί δραματικά, ενώ εντελώς τυχαία το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων σε αυτή έχει ανέβει: άλλος ένας τρόπος μείωσης του μισθού μας.

• Επειδή δύο μήνες σχεδόν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας όχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί ούτε κατ’ ελάχιστο το ΕΣΥ, αλλά αντίθετα συνεχίστηκε σε αυτό η τακτική επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας: όχι μόνο δεν μονιμοποιήθηκαν όσοι συμβασιούχοι υπηρετούσαν αλλά και οι ελάχιστοι νοσηλευτές και επικουρικοί γιατροί που προσλήφθηκαν είναι προσωρινοί.

• Επειδή η επιβεβλημένη από τα πάνω καραντίνα και η πρόκληση μαζικού πανικού είχαν την επιπλέον σκοπιμότητα να αποθαρρύνουν ασθενείς από την προσέλευσή τους στα νοσοκομεία ώστε να μην χρειαστεί να γίνει καμιά αύξηση των κρατικών δαπανών. Τον ίδιο στόχο εξυπηρέτησε η διακοπή της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, των προγραμματισμένων εξετάσεων και χειρουργείων, καθώς και η εσωτερική αναδιάρθρωση με μετακινήσεις προσωπικού και αποψίλωση μονάδων. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί η πλαστή εντύπωση της «μεγάλης εθνικής οικογένειας» που τα κατάφερε, αφού «μείναμε σπίτι» και «βγήκαμε νικητές», τη στιγμή που έχει καταγραφεί μια μεγάλη στατιστική μείωση της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία ασθενών ακόμα και με οξέα καρδιακά επεισόδια εξαιτίας του προκληθέντος φόβου για τον κορονοϊό sars-cov-2!

• Επειδή, στα πλαίσια περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, δεν πρόκειται να ανοίξουν πάλι και να στελεχωθούν τα 6 νοσοκομεία που έκλεισαν από το 2015 μέχρι σήμερα, ούτε να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν επαρκείς για το μέγεθος του πληθυσμού ΜΕΘ.

• Επειδή στο 2ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που αναμένεται από το φθινόπωρο ή στην επόμενη πανδημία που θα προκληθεί από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, αυτό που μας περιμένει είναι η επανάληψη της υποκριτικής κρατικής προπαγάνδας ότι η διατήρηση της υγείας μας είναι «ατομική μας ευθύνη», η επανάληψη του εγκλεισμού στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών μας και της στρατιωτικοποίησης της ζωής μας («για να μην κολλήσουμε άλλους»), η ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση των μισθών και αναγκών μας.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ)

Η «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ

Ο ΑΥΤΟ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ:ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

"ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από την κρατική αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλεί ο 2019-nCoV;

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τον 2019-nCoV είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ειδικά στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις(υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και ηπατικές ή αναπνευστικές ασθένειες) εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εφαρμογής πολιτικών ακραίας λιτότητας, υποτίμησης της εργασίας και μείωσης του εργατικού δυναμικού.

Σοβαρές επίσης είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους σε:

νοσοκομεία, σούπερμάρκετ, delivery, call-centers,αποθήκες, e-shop

καθώς εξαναγκάζονται να εργάζονται με εξοντωνικούς για την υγεία ρυθμούς, με εξαντλητικά ωράρια, δίχως τα κατάλληλα μέσα προστασίας από τον ιό και πολύ συχνά δίχως καν τη δυνατότητα να πάρουν αναρρωτική άδεια (ακόμη κι όταν εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης από τον κορονοϊό!)

Τρομερές οι συνέπειες και σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: Τα αφεντικά βλέποντας, ήδη από τις αρχές της επιδημίας COVID-19, τον τζίρο τους να πέφτει άρχισαν να ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να κλείσει τα καταστήματά τους, για να μην πληρώσουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τον μισθό τους και, προς το παρόν, και το δώρο Πάσχα. Αντ’ αυτού θα τους δοθεί ένα ψωροεπίδομα των 800€ για 45 ημέρες (ή 535€ ανά μήνα), πολύ κάτω δηλαδή ακόμη και από τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό που όλοι ξέρουμε πως είναι της πλάκας. Τα μισά (400€) προβλέπονται για τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι εργάζονταν «μαύρα», και ήταν πολύ αυτοί, ειδικά στα κάτεργα του επισιτισμού, δεν θα πάρουν μία.

Όλα αυτά γίνονται για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους τα αφεντικά τη χασούρα, κι ας έβγαλαν πολλά μέσα στην κρίση, αλλά κυρίως για να επιταχυνθεί η ριζική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας: οι μισθοί και οι συμβάσεις «έκτακτης ανάγκης», η τηλε-εργασία, η εκ περιτροπής εργασία κλπ. ήρθαν για να μείνουν!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες «ανεστάλησαν», σύμφωνα με τον πρόσφατο νεολογισμό του Υπουργείου (επικερδούς εκμετάλλευσης) Εργασίας, οι συμβάσεις εργασίας δεσμεύονται μόνο ως προς την διατήρηση του αριθμού των θέσων εργασίας, και όχι ως προς τη διατήρηση των συμβάσεων εργασίας, άρα και των μισθών που αντιστοιχούν στις θέσεις αυτές.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ:

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλειστούμε παθητικά σπίτι μας, αλλά αντίθετα:

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οργανώνουμε ομάδες προλεταριακής αλληλοβοήθειας στις γειτονιές μας, κάνοντας πάντοτε χρήση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας, για ψυχική υποστήριξη και για να συνδράμουμε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πχ. στα ψώνια τους), μειώνοντας έτσι άμεσα τον κίνδυνο έκθεσής τους στον ιό.

Να μην μείνει κανείς μόνος του, κανένας να μην αντιμετωπίσει μόνος του αυτήν την πανδημία πανικού κ φόβου!

Διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους στους κλάδους που τώρα πέφτει το περισσότερο βάρος (νοσοκομεία, σούπερ-μάρκετ, courier, αποθήκες):

Άμεση πρόσληψη προσωπικού, καμία υπερωρία

Αύξηση μισθών σε όλους & σε όλες

Κανονικά ρεπό & άδειες

Παροχή μέσων προστασίας & ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Οργανώνουμε τοπικές συνελεύσεις εργαζομένων & ανέργων για να ενώσουμε τις ιδέες και τους αγώνες μας:

Πλήρης κοινωνικός μισθός σε όλους & σε όλες

Δώρο Πάσχα εδώ και τώρα

Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτια προλετάριων

Παύση πληρωμών ενοικίων και λογαριασμών

Κατάργηση όλων των κέντρων κράτησης των μεταναστών εργατών, αποσυμφόρηση των φυλακών

Τέρμα στις απαγορεύσεις & τις καραντίνες, θέλουμε επιτέλους να χαρούμε τη λιακάδα!

Ασθενείς του ιού της τaξικοπαλήτιδαςCLWAR-20"

Συνέλευση ενάντια στη βιο-εξουσία & την κλεισούρα

https://againstbiopowerandconfinement.noblogs.org/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License