post image

Προστιμοϊός

Στις 17 Απρίλη, 3 μέλη της συλλογικότητάς μας, κρεμάσαμε πανό στον παράδρομο του άλσους στη Νέα Φιλαδέλφεια, διαμαρτυρόμενοι για το παράλογο κλείσιμο αυτού, λόγω νέων μέτρων κατά του covid19. Κατά τη διάρκεια της ανάρτησης του πανό (μόλις 2 λεπτά), μας προσέγγισαν 2 αστυνομικοί της άμεσης δράσης για “έλεγχο”. Αφού τους δείξαμε τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησής μας, μας ζήτησαν να μπούμε στο περιπολικό για να πάμε στο α.τ.. Όταν τους ρωτήσαμε το λόγο, μας απάντησαν: “Γιατι απλά σας το λέμε εμείς”. Αφού μας βάλανε στο περιπολικό, 3 εμείς πίσω και 2 αυτοί μπροστά, μας πήγανε στο α.τ. της Φιλαδέλφειας όπου περιμέναμε πάνω από μια ώρα για...εξακρίβωση στοιχείων. Κατά τη διάρκεια παραμονής μας, σπάσανε τα τηλέφωνα στο γραφείο του Αξ.Υπ, από διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας (αντιτρομοκρατική, κρατική ασφάλεια κλπ) ώστε να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για μας. Αφού δεν προέκυπτε κάτι “αξιόποινο” και μετά από ψιλή κουβεντούλα που είχε ο ένας αστυνομικός που μας προσήγαγε, με τον Αξ.Υπ. τύπου: “...είναι αναρχικοί και κρεμούσαν πανό...” και “..να τους βάλω εξύβριση; - Όχι , δεν βρίσανε, απλά παράβαση...”, μας επέβαλαν πρόστιμο από 150€ στον καθένα, με την αιτιολογία ότι ήμαστε 3! Όταν του είπαμε ότι οι 2 μας κρεμούσαμε το πανό και το τρίτο άτομο έβγαζε τη φωτογραφία από απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων, μας απάντησε : “ Εγώ 3 είδα”. Έπειτα φύγαμε και υποβάλαμε ένσταση 'οπου ακόμα αναμένουμε το πόρισμα αυτής... Το ότι όντως τηρούσαμε την προβλεπόμενη απόσταση και όλα τα μέτρα ασφαλείας κι αυτό δεν ένοιαξε τους μπάτσους, δε μας κάνει εντύπωση. Όπως κι ότι αυτοί εν αντιθέσει με μας δεν τα τηρούσαν αφού μας έβαλαν στο περιπολικο, σύνολο 5 άτομα. Εντύπωση επίσης δε μας κάνει που δε μας επέβαλαν το πρόστιμο την ώρα που κρεμούσαμε το πανό αλλά προτίμησαν να μας τραβήξουν στο τμήμα, για ευνόητους λόγους... Όσο για την ένσταση, είναι αστείο το ότι γίνεται αναγκαστικά στην ίδια την αστυνομία μπας και...αλλάξει γνώμη!

Το κλείσιμο του άλσους στερείται τόσο νομιμοποίησης, όσο και λογικής. Νομιμοποίησης, καθώς το άλσος αποτελεί έναν χώρο δημόσιο και ελεύθερο προς χρήση από τον καθ' έναν μας για να περπατήσει, να αράξει, να αθληθεί. Λογικής διότι έχει επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα απέναντι και στην ίδια την ρητορική του υγιεινισμού, μιας και όποιος κινείται κοντά στο άλσος θα έχει παρατηρήσει ότι το κλείσιμο του έχει εξ' αναγκάσει τον κόσμο να τρέχει ή να περπατάει με μεγαλύτερη πυκνότητα περιμετρικά του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια της ανάρτησης του πανό, διάφοροι περαστικοί μας συγχαίρανε για την κίνησή μας καθώς και από κουβέντες που ανταλλάξαμε, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε και η αντίστοιχη λογική συμφωνία.

Προφανώς την λογική πίσω απο το κλείσιμο μπορεί κάποιος εύκολα να την διαπιστώσει από την ίδια την φύση του μέτρου. Ως ένα ακόμη κατασταλτικό μέτρο, στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με οδηγό την ατομική ευθύνη. Το άσλος έκλεισε όχι για καν' άλλο λόγο, παρά για να διευκολύνει το έργο των μπάτσων και την δυνατότητα ελέγχου της μετακίνησης. Τα άλση όμως αποτελούν μια ανάσα ζωής μέσα στην ασφυκτικότητα της πόλης. Είναι μια ασυνέχεια στο γκρίζο χρώμα του μπετόν. Η ύπαρξη τους και η χρήση τους είναι θέμα υγείας σωματικής άλλα και ψυχικής. Είναι χώρος στον οποίο μπορείς να αθληθείς και να μην έχεις τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων στο στόμα σου. Είναι και ο χώρος που μπορεί έστω και περιορισμένα να νιώσει κάποιος οτι ξεφεύγει από την ζούγκλα της πόλης. Για να το πούμε απλά μας βοηθάει να την περνάμε. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, σίγουρη για την δικιά μας ανεύθυνοτητα μας απαγορεύει την χρήση τους.

Πίσω όμως από την επίρριψη ατομικής ευθύνης, κρύβεται η ανευθυνότα κράτους και κεφαλαίου. Κράτος και κεφάλαιο είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την διαλυμένη κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μια διάλυσης που συντελείται μεθοδικά εδώ και χρόνια. Με απολύσεις ιατρικού προσωπικού, με μείωση των προυπολογισμών για τα νοσοκομεία, με κλειστές ασυντήρητες ΜΕΘ. Μιας διάλυσης που πάει πακέτο με την υπερτροφία του ιδιωτικού συστήματος υγείας. Με την λογική της αποκομιδής κέρδους ακόμα και από τομείς του λεγόμενου “κοινωνικού κράτους” έχουν επιτρέψει σε τομείς όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, σε ιδιωτικά κεφάλαια να κερδοσκοπούν. Από την άλλη το κράτος, όταν πρόκειται για ζητήματα ελέγχου, δεν κάνει εκπτώσεις. Είναι ικανό να σπαταλήσει όλο το δημόσιο χρήμα στα μιντιακά παπαγαλάκια του, να προσλάβει κι άλλο προσωπικό στα σώματα σφαλείας και να πληρώνει διπλά τις ιδιωτικές κλίνες αντί να τις επιτάσσει ενώ δε διστάζει να επιτάξει τον ιδρώτα και το αίμα του λαού με 800€ εφάπαξ και να αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεος της υπολειτουργίας χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό που βαυκαλίζεται...

Τώρα μας κουνάνε και το δάχτυλο. Ρίχνουν την εύθυνη στον καθ' έναν από μας, για το αν θα αντιμετωπιστεί η πανδημία ή θα θρηνήσουμε νεκρούς. Συσκοτίζοντας εσκεμμένα την δικιά τους θανατοπολιτική, που μεταφράζεται σε επαρκείς παροχές υγείας για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα και μια δημόσια υγεία που μετά βίας στηρίζεται στα πόδια της, για τον λαό, για τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους άνεργους. Ταυτόχρονα για ένα άλλο κομμάτι, για τους αόρατους αυτής της κοινωνίας, τους φυλακισμένους και τους μετανάστες έγκλειστους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η υγεία αποτελεί ένα είδος πολυτέλειας που δεν δύναται να έχουν. Το κράτος έχει αποφασίσει να τους το στερήσει, να τους στοιβάζει κατά εκατοντάδες σε σοφρωνιστικά ιδρύματα τον εναν πάνω στον άλλον με τις αρρώστιες και τους θανάτους ακόμα και απο μια απλή γρίπη να θερίζουν.

Μας ζητούν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εμείς τους απαντάμε ότι η μία και μοναδική ευθύνη βαραίνει αυτούς. Αυτούς που δεν έχουν κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Αυτούς που δεν εξασφαλίζουν μάσκες και ιατρικά υλικά στους ιατρούς και νοσηλευτές με αποτέλεσμα το μισό ιατρικό προσωπικό να νοσεί και να βγαίνει εκτός μάχης. Αυτούς που αναγκάζουν το ιατρικό προσωπικό να δουλεύει βάρδιες των 15 ωρών. Αυτούς που απο την μία αποκαλούν ήρωες τους ιατρούς, αλλά από την άλλη όταν εκείνοι διεκδικούν τα αυτονόητα κλείνουν τα αυτιά.

Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με τους κανίβαλους του λαού

Από μέρους μας, δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης μπροστά στην επίθεση κεφαλαίου και κράτους.

Δικιά μας ευθύνη είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι στο πλευρό των ιατρών και νοσηλευτών, που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι σε αυτή την κρίση. Να στηρίξουμε ενεργά τα δίκαια αιτήματά τους. Δικιά μας ευθύνη είναι να μην αφήσουμε τα αφεντικά να εκμεταλευτούν την κατάσταση για να μας αφήσουν άνεργους, να μειώσουν τους μισθούς, να εντατικοποιήσουν την εργασία. Είναι δεκάδες τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας τις τελευταίες βδομάδες. Να σταθούμε αλληλέγγυοι στους υπαλλήλους των super market, που δίνουν αγώνα αυτόν τον καιρό για μέσα ατομικής προστασίας και ενάντια στην υπερεκμετάλευσή τους. Είναι δικιά μας ευθύνη να σταθούμε πλάι στους courierαδες και delivery που τους ξεζουμίζουν αυτό το διάστημα. Να δώσουμε χέρι αλληλεγγύης σε όποιον συνάνθρωπό μας δεν μπόρει να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Είναι δικιά μας ευθύνη τέλος να σταθούμε πλάι στις δίκαιες εξεγέρσεις στα κολαστήρια αυτής της χώρας, τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσεις μεταναστών. Να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν υγεία, για αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Μέχρι να ανατραπεί το σύστημα που γεννά τις κρίσεις.

  • Να επιταχθούν άμεσα όλες οι ιδιωτικές κλινικές
  • Να γινουν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και όχι μπάτσων
  • Μαζικά δωρεάν διαγωστικά τεστ covid-19
  • Να αποσυμφωρηθούν οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης
  • Να ανοίξουν τα άλση και τα πάρκα με ελεύθερη είσοδο σε αυτά.

Υ.Γ.: Το ίδιο βράδυ, κάποια “παλικάρια” της ομάδας ΔΙΑΣ τραμπούκισαν και εκδίωξαν νεολαίους που αράζανε στο άλσος, με εκφράσεις τύπου: “Σηκωθείτε και φύγετε, σήμερα στο άλσος αράζουμε μόνο εμείς” κλπ. Ντάξει, κατανοούμε: Είναι που γκρινιάζουν επειδή δεν προβλήθηκαν ως ήρωες στα μάτια του κόσμου, σε μια παράλογη εξίσωση με τους νοσηλευτές που ξεροσταλιάζουν 24ωρα στα νοσοκομεία με διαρκή έκθεση στον ιό. Είμαστε πρόθυμοι όμως να τους θυμίσουμε ότι το άλσος, οι γειτονιές, ο δρόμος, δεν ανήκει στην αστυνομία. Ανήκει στους θαμώνες του, στα αλάνια του, στους διψασμένους για λευτεριά.

Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέφειας

Μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License