ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ "ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΛΥΘΕΙ" ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ

Οι συζητήσεις γύρω από το πόσα camps δέχονται τα νησιά, με πόση χωρητικότητα το καθένα, για το πόσο εύκολα θα έπρεπε να παρέχεται το άσυλο, αν θα έπρεπε να στέλνονται βάρκες πίσω ή όχι, αν πρέπει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα σε μηχανισμούς επιτήρησης ή όχι ΔΕΝ αποσκοπούν στο τέλος του μεταναστευτικού αλλά στη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του ανάλογα με το πώς συμφέρει τους πλούσιους αυτού του κόσμου!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μας ζητάει να μείνουμε σπίτι για να "μειώσουμε την καμπύλη" των κρουσμάτων του κορονοϊού, κρατάει χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες εγκλωβισμένους/ες στις εφιαλτικές συνθήκες των ΚΥΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, στο νησί της Σάμου, οι μετανάστ(ρι)ες αναγκάστηκαν να περάσουν τις τελευταίες εβδομάδες εγκλωβισμένοι/ες επάνω από το Βαθύ,, να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές για φαγητό, για τουαλέτα, για να πάρουν άδεια να κατέβουν μέχρι την πόλη για να αγοράσουν κάποια βασικά προϊόντα. Επιπλέον, με την απόφαση του Μηταράκη να θέσει αδύνατη την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ της πόλης χωρίς όμως να έχει στηθεί ΑΤΜ στο ΚΥΤ, έσπρωξε μεγάλο αριθμό μεταναστών σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, αφήνοντας να επικρατήσουν στο στρατόπεδο, σαν μόνη λύση για επιβίωση, οι νόμοι της ζούγκλας.

Τις τελευταίες μέρες, γίναμε μάρτυρες σφοδρών επεισοδίων στο ΚΥΤ τα οποία οδήγησαν σε αλλεπάλληλες εστίες φωτιάς οι οποίες έκαψαν μεγάλο μέρος του και ανάγκασαν εκατοντάδες άτομα να στήσουν ένα πρόχειρο καταυλισμό μόλις πάνω από τον περιφερειακό δρόμο. Σκοπίμως, οι ακροδεξιές φωνές του νησιού κατηγόρησαν τις πολιτιστικές διαφορές των μεταναστών, το ραμαζάνι και τη δήθεν εγκληματική τους φύση σαν αφορμή των φασαριών. Για κάποιους φαίνεται, το στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων σε τόσο μικρό χώρο, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η απαγόρευση μετακίνησης για αόριστο χρονικό διάστημα δεν αποτελεί αίτιο (ή μάλλον δεν συμφέρει να αποτελεί) για τέτοιες πράξεις. Ειρωνικά, τα ίδια άτομα που δεν θέλουν τους/τις μετανάστ(ρι)ες να κυκλοφορούν στην πόλη για "θέματα υγείας και ασφάλειας" είναι τα ίδια που έτρεχαν στα γύρω χωριά για να γυρίσουν τον επιτάφιο κρυφά - με πλήρη κάλυψη των δημοσιογράφων.

Δύο μέρες αργότερα, και την ίδια ώρα που ο Μηταράκης έφτανε στη Σάμο με το ελικόπτερό του για να πουλήσει άδεια λόγια και πρόχειρες υποσχέσεις - όπου κάποιος που έχει έστω και στοιχειώδη επαφή με το μεταναστευτικό καταλαβαίνει την ασημαντότητά τους - το λιμενικό και η αστυνομία φαίνεται να "εξαφάνιζε" τους/τις περίπου 40 μετανάστ(ρι)ες που έφτασαν με βάρκα στους Δρακαίους από την Τουρκία. Ενώ ντόπιοι του χωριού λένε πως είδανε τους/τις μετανάστ(ρι)ες στο χωριό και την αστυνομία να τους/τις παίρνει, η τύχη τους απλώς αγνοείται. Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς γίνεται η “επίτευξη των μηδενικών αφίξεων”. Παράλληλα, ενώ τοπικοί δημοσιογράφοι κάνουν αναφορά στην άφιξή τους, εμφανίζονται να το διαψεύδουν στη συνέχεια και να απαντάνε σε σχόλια με νόημα πως "ήταν λάθος μας να βιαστούμε να βγάλουμε την πληροφορία".

Στα άλλα νησιά, οι ρατσιστικές απειλές τείνουν να αποκτήσουν ένα χαρακτήρα νομιμοποίησης, με τις δολοφονικές επιθέσεις με καραμπίνες στη Χίο και τη Λέσβο να παρουσιάζονται σαν "πράξεις αγανάκτησης", με τα τοπικά ΜΜΕ είτε να αποκρύπτουν το γεγονός είτε να παίρνουν ανοιχτά το μέρος των επιτιθέμενων. Στην περίπτωση της Λέσβου, η εισαγγελία αναγνωρίζοντας τον πρότερο έντιμο βίο του "αγανακτισμένου οικογενειάρχη", τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, κλείνοντας το μάτι σε μελλοντικές τέτοιες πράξεις.

Σε όλο αυτό το παιχνίδι και ενώ οι πιέσεις του αλληλέγγυου κινήματος είναι όλο και εντονότερες, οι διάφορες κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν και αυτές με τον τρόπο τους να δείξουν την "ανθρωπιά" τους, επιλεκτικά και με απόσταση. Η Γερμανία και η Φινλανδία δέχονται ένα μικρό αριθμό ασυνόδευτων ανήλικων ενώ η Αυστρία στέλνει στα ελληνικά νησιά μερικά κοντέινερ για να "έχουμε κάπου να τους βάλουμε", αρκεί να παραμένουν μακριά από την κεντρική Ευρώπη. Τέλος, μεγάλο μέρος των φιλελεύθερων ανθρωπιστών περιορίζει τον ακτιβισμό τους σε δωρεές σε διάφορες ΜΚΟ σαν μια πρόχειρη δράση ή οποία περισσότερο εκτελεί χρέη "group therapy" για να έχουν καθαρή συνείδηση μπροστά στις δολοφονικές πολιτικές που έχουν στηθεί στα σύνορα της Ευρώπης.

Οι συζητήσεις γύρω από το πόσα camps δέχονται τα νησιά, με πόση χωρητικότητα το καθένα, για το πόσο εύκολα θα έπρεπε να παρέχεται το άσυλο, αν θα έπρεπε να στέλνονται βάρκες πίσω ή όχι, αν πρέπει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα σε μηχανισμούς επιτήρησης ή όχι ΔΕΝ αποσκοπούν στο τέλος του μεταναστευτικού αλλά στη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του ανάλογα με το πώς συμφέρει τους πλούσιους αυτού του κόσμου! Όσο υπάρχουν χώρες οι οποίες βομβαρδίζονται για τα συμφέροντα λίγων, όσο εκατομμύρια κόσμου της νότιας υφηλίου δουλεύουν για 2 δολάρια την ημέρα έτσι ώστε εμείς να μπορούμε να καταναλώνουμε ασταμάτητα, όσο η περιβαλλοντική κρίση και η λεηλασία της φύσης χειροτερεύει με τα χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος θα ξεριζώνεται από τον τόπο του ζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Γι' αυτό και όλοι πρέπει να συγκεντρωθούμε γύρω από ένα και μοναδικό σύνθημα ενότητας:Αν δεν βγούμε εμείς πρώτοι στον αγώνα για να τελειώσουμε την μπίζνα του μεταναστευτικού χτυπώντας την στην ρίζα της, τότε ποιος περιμένουμε να το κάνει;

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ "ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΛΥΘΕΙ" ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗΣ

-Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License