Εμπρησμός ξενοδοχείου που θα φιλοξενούσε οικογένειες προσφύγων στην Έδεσσα

Παρακάτω η περιγραφή του περιστατικού σύμφωνα με τοπικά μέσα και το Omnia tv

Το βράδυ της Δευτέρας 4 Μαίου, « άγνωστοι» εισέβαλαν σε ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στη περιοχή Παναγίτσα της Έδεσσας και έβαλαν φωτιά σε δωμάτια ενώ αφαίρεσαν και έπιπλα, βάζοντάς τους επίσης φωτιά μπροστά στο ξενοδοχείο. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση ακροδεξιών που διαμαρτύρονταν στην επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων στη περιοχή, με την παρουσία και πρώην υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με την Ελληνική Αυγή, το 2014 αλλά και του δημάρχου Εδέσσης, Δημήτρη Γιάννου, υποστηριζόμενου από την Νέα Δημοκρατία. Το χρονικό της υπόθεσης ξεκινά από τις 3 Μαΐου, όταν διακινήθηκε η πληροφορία ότι περίπου 50 πρόσφυγες θα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο στη περιοχή. Ακολούθησε κινητοποίηση από μερίδα κατοίκων, που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των προσφύγων. Οι συγκεντρωμένοι έφραξαν με εμπόδια, φωτιές και συρματοπλέγματα τις εισόδους της Παναγίτσας, ώστε να μην κατορθώσουν να περάσουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες. Μέσα στο ξενοδοχείο βρισκόταν ο ιδιοκτήτης τον οποίο μάθαμε ότι νωρίτερα είχε δεχθεί επίθεση και τον τραυμάτισαν οι διαμαρτυρόμενοι. Μαζί με τον ιδιοκτήτη βρισκόταν ο Γενικός Αστυν. Δ/ντής Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας ο Δ/ντής της Αστυν. Δ/νσης Πέλλας ο Δήμαρχος Έδεσσας οι οποίοι ακούγοντας τον θόρυβο από τις πέτρες βγήκαν μέσα από το ξενοδοχείο για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να συζητήσουν μαζί με τους διαμαρτυρόμενους. Δέχθηκαν και αυτοί επίθεση με γιουχαρίσματα, βρισιές όπως υπάρχουν και σε video που έχουν δημοσιευτεί. Την ώρα της βιντεοσκόπησης από δημοσιογράφο τοπικού μέσου σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου δέκτηκε επίθεση.

Από πλευράς τους οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια, πέραν της προσαγωγής του προέδρου της κοινότητας Νίκου Παπαγιαννίδη, ο οποίος ωστόσο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Υπάρχει όμως ενημέρωση ότι υποβλήθηκαν μηνύσεις για ξυλοδαρμό και φθορά ξένης ιδιοκτησίας και όπως δήλωσε και το τοπικό μέσω ενημέρωσης που βιντεοσκοπούσε πλάνα: και εμείς θα προβούμε επίσης σε μήνυση κατά των ατόμων που άσκησαν βία και προκάλεσαν ζημίες στην κάμερα. Στα τόσα χρόνια δημοσιογραφίας πρώτη φορά μου συνέβη αυτό κατά την καταγραφή γεγονότων για την ενημέρωση των πολιτών βρέθηκαν τραμπούκοι στην Άρνισσα Πέλλας που για τους δικούς τους σκοπούς δεν ήθελαν να καταγραφεί ένα τέτοιο περιστατικό προκειμένου να μάθει ο κόσμος την αλήθεια.

Επιπλέον σύμφωνα με το «OmniaTV», τις τελευταίες ημέρες σε τοπικές ακροδεξιές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προετοιμαζόταν το έδαφος με αναφορές σε «λαθρομετανάστες που φέρνουν τον κορονοϊό» και σε «εποικισμό».

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι από τις συγκεντρώσεις δεν έλειψαν «λαμπρές» παρουσίες του ακροδεξιού χώρου, καθώς σύμφωνα με κατοίκους το «παρών» έδωσε και ο γνωστός του χώρου, Υπάτιος Πετρίδης, υποψήφιος το 2014 στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό της «Ελληνικής Αυγής», καθώς και άλλοι ακροδεξιοί από τη Σκύδρα και τη Πτολεμαΐδα.

Ο Πετρίδης, είναι γνώριμος ακροδεξιός στην περιοχή και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής το 2014, μετά το φιάσκο των «Μακεδονομαχιών» αποχώρησε από τους «Πτολεμαίους Μακεδόνες» και δημιούργησε την ομάδα «Μακεδονική Σάρισσα Πτολεμαΐδας» με την οποία μάλιστα διοργάνωσε και εκδήλωση – τραγέλαφο για τα Ίμια τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Δ.Γιάννου(δήμαρχος της Έδεσσας) σε προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είχε εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες έντονα την αντίθεσή του στην εγκατάσταση προσφύγων, κυρίως ως προς το γεγονός ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση, αλλά εγείροντας παράλληλα και ανησυχίες για τη διάδοση του κορονοϊού στην περιοχή, ακολουθόντας την παραφιλολογία που αναπαρήγαγαν οι ακροδεξιοί κύκλοι. Παρόλα αυτά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ρατσιστής αλλά «ο Δήμος Έδεσσας είναι κορεσμένος από πρόσφυγες και μετανάστες». Εν τέλει τα δύο λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν περάσει ήδη δύο νύχτες εντός τους, απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License