Εργατης ΒΙΟ.ΜΕ: «Αυτοί που δούλευαν στα γραφείαμε αυτούς που δούλευαν στην παραγωγή δεν είχαν καμιά επικοινωνία. Ο ενας αποκαλούσε τον άλλον «αυτός, ο άλλος». Αυτό προσπαθούμε να σβήσουμε·να είμαστε όλοι ίδιοι.

Εργάτρια ΒΙΟ.ΜΕ: «Χτίζονται καινούριες αξίες·Αφήνουμε κομματια του παλιού μας εαυτού, ώστε να ενδυθούμε τα κομμάτια του καινούριου. Η αλλαγή σε προσωπικό επίπεδο είναι μια επώδυνη διαδικασία, έτσι κι αλλιώς, όμως σε αυτό βοηθάει η δυναμική της ομάδας. Δεν είναι εύκολο να αλλάξω εγώ που μπορεί στο παρελθόν να έδινα εντολές […]από ατομικότητες (που έχουμε ακόμα μέσα μας τέτοια κατάλοιπα), γινόμαστε μια πραγματική συλλογικότητα.

Από το 2010, όταν δηλαδή άρχισαν να γίνονται εμφανή στα μέρη μας τα πρώτα αποτελέσματα της παγκόσμιας κρίσης υπερσυσσώρευσης, έκλεισαν στη Θεσσαλονικη πάνω από 130 εργοστάσια, εκτινάσσοντας την ανεργία στον κλάδο πάνω από 45%. Το 2011 έρχεται η σειρά της Philkeram Johnsonνα «χρεοκοπησει», με τα αφεντικά της να φεύγουν νύχτα για Ελβετία, αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους και πολλά εκ. ευρώ χρέη προς τη ΔΕΗ και ΙΚΑ. Αποφασισμένοι οι εργάτες να μην καταθέσουν τα όπλα άνευ μάχης, αποτείνονται προς την κοινωνία και τις συλλογικότητες της πόλης σχηματίζοντας την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τη ΒΙΟ.ΜΕ, με σκοπό να βρουν τι θα μπορούσαν να παράξουν, μιας που το ως τότε αντικείμενο του εργοστασίου (δομικά υλικά) ήταν πλέον ασύμφορο. Έτσι μετά από πολλές συζητήσεις αποφασίζουν να αλλάξουν την παραγωγή σε οικολογικά καθαριστικά. Ύστερα από ένα μεγάλο Live οικονομικής ενίσχυσης στο Ιβανώφειο, συγκεντρώθηκαν τα πρώτα έσοδα, ώστε να αγοραστούν οι πρώτες ύλες για τη νέα παραγωγή. Από το 2014 λοιπόν, έχοντας ιδρύσει ΚΟΙΝ.ΣΕΠ, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί οτι το ελπιδοφόρο αυτό παράδειγμα δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε ήταν η ανάγκη και μόνο που έκανε τους απολυμένους να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου. Από αρκετό καιρό πριν, ειχαν ιδρυσει το σωματειο εργαζομέων ΒΙΟ.ΜΕ, μεσα από το οποίο συνδικαλίζονταν με εντελώς διαφορετική νοοτροπίακαι και με οριζόντιες διαδικασίες. Αυτό σημαίνει κανόνες βάσης και Γενικές συνελεύσεις, κατάργηση προεδρειων κ.λπ. Οπότε όταν ήρθε η είδηση του κλεισίματος του εργοστασίου, η πρόταση για αυτοδιαχείριση βρήκε πρόσφορο έδαφος και πέρασε παμψηφεί. Με τον ίδιο τρόπο συνεχισαν και συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα και σήμερα.

Παράλληλα όμως με την αυτοδιαχείριση των εργατών τρέχει και η καταστολή εκ μέρους του Κράτους. Ως τώρα έχουν λάβει χώρα τουλάχιστον 3 κύκλοι πλειστηριασμών. Η ιδια δικαιοσυνη που δεν πίεσε ούτε κατ’ ελάχιστον την εργοδοσία να πληρώσει τα δεδουλευμένα των απολυμένων εργατών, τώρα αποφαίνεται ότι οι τελευταίοι είναι παράνομοι. Κάπως έτσι στις 30 του Μάρτη εισέβαλλαν στο χώρο του εργοστασίου με τα ΜΑΤ και έκοψαν το ρεύμα. Όμως η ΒΙΟ.ΜΕ δεν πρόκειται να κλείσει για 2 κομμένα καλώδια. Ήδη από τις 22 Απριλίου εξελίσσεται η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για αγορά γεννήτριας μέχρι να επανασυνδεθεί το ρεύμα.

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης με τη ΒΙΟ.ΜΕ. ενισχύουμε την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης τοποθετώντας πάγκο στην Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά, την Πέμπτη 14 και Δευτέρα 18 Μαϊου, στον οποίο θα δεχόμαστε παραγγελίες για προϊόντα.

Κατάληψη Ματσάγγου
Μάιος 2020

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License