ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Να μην αφήσουμε να περάσουν άλλα τέτοια νομοσχέδια που εντείνουν την ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων, την εξατομίκευση και την εντατικοποίηση των σπουδών μας και της εργασίας μας. Ενάντια στην προσπάθεια αποδυνάμωσης και απονοηματοδότησης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, επιδιώκουμε την οικειοποίηση των σχολείων και των σχολών μας και τη μετατροπή τους σε ζωντανά κέντρα αγώνα, σε τόπους συλλογικής συζήτησης, ζύμωσης, αμφισβήτησης και αντίστασης. Όλοι/όλες στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τετάρτη 13/5, Προπύλαια 13:00

post image

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΩΝ – ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε “καθεστώς εκτάκτου ανάγκης” λόγω της πανδημίας του Covid-19, την Τετάρτη 22/4 κατατέθηκε προς συζήτηση το καινούργιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το νέο νομοσχέδιο, ως συνέχεια της κατεύθυνσης του προηγούμενου που ψηφίστηκε στις 21/1, αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Στοχεύει στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών, στην εντατικοποίηση των σπουδών και στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθόλου τυχαία, το Υπουργείο Παιδείας καταθέτει τέτοια νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι -όπως αυτό για την κατάργηση του ασύλου-, εν μέσω εξεταστικής -όπως αυτό για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και την ίδρυση της ΕΘΑΑΕ- και τώρα εν μέσω πανδημίας.

Ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το νέο σχέδιο νόμου επιχειρεί να επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων και να αυξήσει τα προς εξέταση μαθήματα στις πανελλήνιες (βάζοντας ένα επιπλέον το λεγόμενο “κόντρα” μάθημα). Στην ίδια εξετασιοκεντρική λογική, σχεδιάζεται αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων του γυμνασίου από 4 σε 7, ενώ επαναφέρεται η βάση του 10 για την προαγωγή στο Λύκειο. Με αυτόν τον τρόπο το σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, σε ένα στίβο εξεταστικών φραγμών που σαν στόχο του έχει τον περιορισμό της εισαγωγής των μαθητών στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα καλλιεργεί το αίσθημα ανταγωνισμού μεταξύ τους. Επιπλέον, προσπαθώντας να «προλάβει» τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της μαθητικής κοινότητας ενάντια στην νέα επίθεση που δέχεται, το Υ.ΠΑΙ.Θ. επανεισάγει την αναγραφή της διαγωγής στο απολυτήριο, μέτρο που αποσκοπεί στην προληπτική εμπέδωση της πειθάρχησης στον σχολικό κανονισμό. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά και των σχολικών μονάδων γίνεται πιο αυστηρή, με αποτέλεσμα να υφίστανται κυρώσεις καθηγητές που δεν θα αξιολογούνται θετικά από τους μηχανισμούς, και μια νέα αλλαγή έρχεται να πλήξει τα ημερήσια ΕΠΑΛ, η εισαγωγή στα οποία πλέον θα είναι δυνατή μόνο μέχρι τα 17 έτη. Αυτό, θα οδηγήσει στη μείωση των μαθητών-τμημάτων και άρα στην μείωση του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχυθεί η ροή των μαθητών προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την δημιουργία «κέντρων αριστείας», διευκολύνουν τα επιπρόσθετα πρότυπα και πειραματικά σχολεία που θα ιδρυθούν στο άμεσο μέλλον, στα οποία φυσικά χωρούν μόνο οι «καλοί» και οι «άριστοι», είτε πρόκειται για μαθητές, είτε για εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται για τα προσόντα και την επάρκεια τους και όσοι/ες λαμβάνουν αρνητική αξιολόγηση δεν θα μπορούν να αιτηθούν για την κάλυψη κενών θέσεων στα σχολεία αυτά για τα επόμενα 3 χρόνια.

Στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω διάλυση του «δημόσιου και δωρεάν» χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αφού πλέον θεσπίζεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων για αλλοδαπούς φοιτητές μέσα στις σχολές, με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή διδάκτρων. Ενδεικτική είναι η ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος στην φιλοσοφική του ΕΚΠΑ με κόστος 6.000 ευρώ. Ως άλλοθι για ένα ακόμα βήμα στην διαμόρφωση του νέου παραγωγικού και κερδοφόρου πανεπιστημίου, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον όρο «διεθνοποίηση» και την ανάγκη προσέλκυσης ξένων σπουδαστών ως πελάτες του συστήματος εκπαίδευσης. Ως προς τις αλλαγές στην διαδικασία των μετεγγραφών, τα οικονομικά κριτήρια που απαιτούνται για τη μετεγγραφή ενός φοιτητή θα βασίζονται πλέον στο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα των τριών τελευταίων ετών, έναντι του ενός έτους που ίσχυε ως τώρα. Για παράδειγμα, με το σύστημα αυτό, μια οικογένεια ή ένας φοιτητής που δεν διαθέτει εισόδημα το τελευταίο έτος πιθανώς δεν θα είναι δικαιούχος μετεγγραφής καθώς θα υπολογίζονται και τα εισοδήματα των δυο προηγούμενων ετών. Η δυνατότητα μετεγγραφής δυσκολεύει ακόμα περισσότερο με την καθιέρωση του πρόσθετου ακαδημαϊκού κριτηρίου, δηλαδή τη δυνατότητα μετεγγραφής σε τμήματα με όριο τα 2.750 μόρια απόκλισης. Οι παραπάνω διατάξεις που έρχονται να προστεθούν, επιβεβαιώνουν ξανά τις επιταγές κράτους και κεφαλαίου, που επιθυμούν τον αποκλεισμό της κοινωνικής βάσης από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι ολοφάνερες οι συνεχείς προσπάθειες του κράτους για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, με ένα σύστημα γεμάτο ταξικούς φραγμούς, που θα αποκλείει όσους/ες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις του. Η φοίτηση στα δημόσια σχολεία και η εισαγωγή στην τριτοβάθμια δεν είναι εύκολη υπόθεση για όποιον/α από εμάς δε μπορεί να βοηθηθεί από τα φροντιστήρια, ώστε να ανταπεξέλθει στο ατέρμονο κυνήγι υψηλών βαθμών και διακρίσεων. Όσο γίνονται όλο και περισσότεροι/ες αυτοί/ες που αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, αυτοί/ές που δεν θα καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όσο θα αυξάνονται όσοι/ες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο τα τελευταία χρόνια κόστος φοίτησης (σίτιση, στέγαση, μεταφορές), όσο αυξάνονται οι φοιτητές/τριες που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση, ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, όσο αυξάνονται αυτοί/ές που παύουν τις σπουδές τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να σπάσει η σιωπή και η αδράνεια. Όσο εντείνεται η επίθεση από μεριάς κράτους και κεφαλαίου, τόσο θα σφίγγουν τα περιθώρια αδιαφορίας, ηττοπάθειας και υποταγής.

Με αποφασιστικότητα, θέληση κι οργάνωση, να σταθούμε ανάχωμα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Να μην αφήσουμε να περάσουν άλλα τέτοια νομοσχέδια που εντείνουν την ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων, την εξατομίκευση και την εντατικοποίηση των σπουδών μας και της εργασίας μας. Ενάντια στην προσπάθεια αποδυνάμωσης και απονοηματοδότησης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, επιδιώκουμε την οικειοποίηση των σχολείων και των σχολών μας και τη μετατροπή τους σε ζωντανά κέντρα αγώνα, σε τόπους συλλογικής συζήτησης, ζύμωσης, αμφισβήτησης και αντίστασης.

Όλοι/όλες στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τετάρτη 13/5, Προπύλαια 13:00

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License