Για τις κατώτερες τάξεις η κρίση της πανδημίας και κάθε περίοδος είναι καιρός αγώνα.

Ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης, που δημοσιοποιήθηκε με κοινή ανακοίνωση λίγο πριν την Πρωτομαγιά 2020, απο 16 αναρχικές ομάδες, οργανώσεις και ομοσπονδίες, απο Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Γαλλία, Καταλονία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική.

post image

Ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης, που δημοσιοποιήθηκε με κοινή ανακοίνωση λίγο πριν την Πρωτομαγιά 2020, απο 16 αναρχικές ομάδες, οργανώσεις και ομοσπονδίες, απο Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Γαλλία, Καταλονία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική.

«Η Πρωτομαγιά πρέπει να είναι ένα σύμβολο διεθνούς αλληλεγγύης - δηλαδή μιας αλληλεγγύης που δεν περιορίζεται στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, το οποίο ταιριάζει πάντα με τα συμφέροντα των προνομιούχων μειονοτήτων αυτού του συγκεκριμένου κράτους. Μεταξύ των εκατομμυρίων εργαζομένων που υπομένουν τον ζυγό της δουλείας, υπάρχει μια ενότητα με βάση το κοινό συμφέρον, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούν και τη συνθήκη υπό την οποία γεννήθηκαν. Αλλά μεταξύ των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων μιας χώρας, υπάρχει ένας συνεχής πόλεμος που δεν μπορεί να επιλυθεί με οποιαδήποτε θεμελιώδη αρχή της εξουσίας και που έχει τις ρίζες του στα αντίθετα συμφέροντα των διαφόρων τάξεων. Κάθε εθνικισμός είναι μια ιδεολογική μεταμφίεση των πραγματικών γεγονότων : μπορεί από τη μία να τραβάει τις μεγάλες μάζες στους υποκριτές εκπροσώπους του, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε από την άλλη να καταργήσει τη βάναυση πραγματικότητα των δεδομένων αυτού του κόσμου». (Rudolf Rocker, 1936)

"Στην τρέχουσα κατάσταση, το στρατόπεδο της αντίστασης είναι περίπλοκο και έχει πολύ έντονες εσωτερικές αντιφάσεις, με διαφορετικές κοινωνικές, πολιτισμικές και πολιτικές ρίζες. Αυτό το στρατόπεδο περιλαμβάνει μια διάχυτη λαϊκή αντίσταση, αλλά αντιμετωπίζει επίσης μια σημαντική αποδιοργάνωση σε διάφορους τομείς. Η απουσία κάποιας συλλογικής οργάνωσης προκαλεί φόβο ή παραίτηση καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πιέσεις από την ιεραρχία και από τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά ή το εισόδημά τους. Η υγειονομική περίθαλψη, η διακοπή μη απαραίτητων δραστηριοτήτων και πολλά άλλα επιτεύγματα για εμάς και τους συναδέλφους μας έχουν κερδηθεί χάρη στην αυτοοργάνωση στα συνδικάτα και τις οργανώσεις του αγώνα μας. Αυτή η αντίσταση διαμορφώνεται επίσης μερικές φορές σε νεοδημιουργημένες λαϊκές οργανώσεις ή σε διαδικασίες αναζωογόνησης οργανώσεων προηγούμενων παραδόσεων. Στο στρατόπεδο της αντίστασης, μπορεί κανείς να βρει ρεύματα και δυνάμεις που προέρχονται από πολύ διαφορετικούς ορίζοντες, αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ελευθεριακή δυναμική, βασισμένη στην υπεροχή της πολιτικής δράσης των μαζών.

Το στρατόπεδο αντίστασης συνορεύει με τη ρεφορμιστική Αριστερά. Αυτό συνεπάγεται πολλές αμφισημίες. Αυτό το στρατόπεδο περιλαμβάνει ρεύματα και οργανώσεις με μια κρατικιστική αντίληψη, ο προσανατολισμός των οποίων στο συνολικό αγώνα - αν και μερικές φορές μοιράζεται κάποιους τόνους υπέρ της αυτοδιαχείρισης και της λαϊκής δράσης από τα κάτω - είναι πολιτικάντικος, εύθραυστος και επιρρεπής στον αυταρχισμό.

Είμαστε μια αγωνιζόμενη δύναμη στο αρχιπέλαγος των αντιστάσεων και ταυτόχρονα μια σημαντική δημιουργική βάση για την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας, της αυτοδιεύθυνσης και άμεσης δημοκρατίας - δηλαδή της πολιτικής διαδικασίας με μόνιμη κατεύθυνση προς τον ελευθεριακό κομμουνισμό / σοσιαλισμό. Σε αυτήν την κατάσταση, όπου συγκλίνουμε με άλλες δυνάμεις στον αγώνα, επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε και να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες πολιτικής δουλειάς, πάντα από την κοινωνική βάση στις πρακτικές της, στα αιτήματα και τις φιλοδοξίες της. Μέσα στις οργανώσεις βάσης μας και μέσω της ικανότητάς μας να παλεύουμε, προωθούμε ό,τι ευνοεί την ταξική ανεξαρτησία και αυτονομία, χτίζουμε τη χειραφετητική δύναμη, προωθούμε εκείνη την ταξική ισχύ που ξεφεύγει από τους μηχανισμούς και τις κυβερνητικές στρατηγικές του καπιταλισμού."

  1. Coordenação Anarquista Brasileira – CAB (Βραζιλία)
  2. Federación Anarquista Uruguaya – FAU (Ουρουγουάη)
  3. Federación Anarquista Rosario – FAR (Αργεντινή)
  4. Organización Anarquista de Córdoba – OAC (Αργεντινή)
  5. Federación Anarquista Santiago – FAS (Χιλή)
  6. Grupo Libertario Vía Libre (Κολομβία)
  7. Union Communiste Libertaire (Γαλλία)
  8. Embat – Organización Anarquista (Καταλονία)
  9. Alternativa Libertaria – AL/FdCA (Ιταλία)
  10. Die Plattform – Anarchakommunistische Organisation (Γερμανία)
  11. Devrimci Anarşist Faaliyet – DAF (Τουρκία)
  12. Organization Socialiste Libertaire – OSL (Ελβετία)
  13. Libertäre Aktion Winterthur (Ελβετία)
  14. Melbourne Anarchist Communist Group – MACG (Αυστραλία)
  15. Aotearoa Workers Solidarity Movement – AWSM (Νέα Ζηλανδία)
  16. Zabalaza Anarchist Communist Front – ZACF (Νότια Αφρική)

Πηγή : Vía Libre – Grupo Libertario

Μετάφραση – επιμέλεια : Ελευθεριακή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License