ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.

Στις 22 Απριλίου κατατέθηκε προς συζήτηση το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο πατώντας σε προηγούμενα εκπαιδευτικά νομοσχέδια έρχεται να κουμπώσει σε μία σειρά αναδιαρθρώσεων, υψώνοντας έτσι κι άλλους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Για να πούμε τα πράγματα ως έχουν, η κυβέρνηση αποφάσισε εν μέσω πανδημίας και αξιοποιώντας την καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας, έθεσε σε διαβούλευση το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Για την ακρίβεια, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επαναφέρεται η αναγραφή της διαγωγής των μαθητ(ρι)ών στους τίτλους σπουδών καλλιεργώντας έτσι ένα αίσθημα φόβου σε όσα παιδιά δεν συμμορφώνονται και δεν πληρούν τα κριτήρια του «καλού μαθητή» και αποσκοπεί στην πειθάρχηση τους προς τους σχολικούς κανόνες. Επιχειρείται να αυξηθεί στο Γυμνάσιο ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων από 4 σε 7, ενώ για να περάσουν την τάξη πρέπει είτε να έχουν μέσο όρο από 13 και πάνω είτε να έχουν βαθμό τουλάχιστον 10 σε όλα τα μαθήματα, παράλληλα τα μαθήματα στα οποία έχουν γράψει κάτω από τη βάση να είναι ελάχιστα (κάτω από 4). Επαναφέρεται η τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, μειώνονται οι ομάδες προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου από 4 σε 3 αφού ομογενοποιείται η θετική κατεύθυνση με την κατεύθυνση της υγείας, ενώ επαναφέρονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Εξαιρετικής σημασίας είναι το όριο ηλικίας των 17 ετών που τίθεται στα ΕΠΑΛ, δηλαδή με αυτό το νόμο η εισαγωγή στα ΕΠΑΛ θα είναι δυνατή μόνο μέχρι τα 17 έτη. Ως αποτέλεσμα αυτού του περιορισμού είναι η μείωση των τμημάτων άρα και η μείωση των εκπαιδευτικών. Nα τονιστεί πως αυτός ο νόμος είναι ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, δηλαδή η κυβέρνηση ασκεί πολιτικές περιορισμού και στοχοποίησης ενήλικων μαθητ(ρι)ών για να δώσει λύση στο φαινόμενο του bullying(!) Συνάμα, γίνεται ακόμη πιο αυστηρή η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων ώστε οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται συνέχεια σε μια κατάσταση επισφάλειας, αφού όσοι/ες λαμβάνουν αρνητική αξιολόγηση, δηλαδή δεν πληρούν απόλυτα τις επιταγές του συστήματος ή δεν υπακούουν σε αυτές, θα έχουν κυρώσεις όπως να μη μπορούν για τα επόμενα 3 χρόνια να αιτηθούν για την κάλυψη κενών θέσεων στα σχολεία αυτά. Να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι/ες μαθητ(ρι)ές στρέφονται προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ ενώ ενισχύεται και διευρύνεται ο θεσμός των Πρότυπων Σχολείων και Πειραματικών Σχολείων στα οποία έχουν χώρο μόνο οι «καλοί» και οι «άριστοι».

Δε θα μπορούσαν να λείψουν οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες έρχονται συμπληρωματικά με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό. Ειδικότερα με πρόσχημα «διεθνοποίηση» των ελληνικών πανεπιστημίων και την ανάγκη προσέλκυσης ξένων φοιτητών, νομιμοποιείται η δυνατότητα ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων τμημάτων από τα πανεπιστήμια, τα οποία θα έχουν στόχο το ξένο κεφάλαιο αφού θα απευθύνεται σε αλλοδαπούς/ες φοιτητ(ρι)ές και θα έχει ως μοναδική προϋπόθεση την καταβολή διδάκτρων. Στην πραγματικότητα, αποβλέπει στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στην παραχώρηση της στις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Επιπλέον η διαδικασία των μετεγγραφών δυσκολεύει, αφού θεσπίζεται το ακαδημαϊκό κριτήριο, δηλαδή όσοι /ες απέχουν 2.750 και άνω μόρια από τη βάση εισαγωγής της σχολής που επιθυμούν δε θα μπορούν να μετεγγραφούν. Ενώ τα οικονομικά κριτήρια που απαιτούνται για τη μετεγγραφή ενός φοιτητή δε θα στηρίζονται πλέον στο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου χρόνου όπως ίσχυε αλλά θα εξετάζεται ο μέσος όρων των τριών τελευταίων χρόνων. Με το νόμο αυτό, δε θα είναι δικαιούχοι μετεγγραφής όσοι/ες φοιτητ(ρι)ές δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολλά μόρια στις πανελλήνιες ή επειδή η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι ίδια και τα 3 έτη των οποίων τα εισοδήματα συνυπολογίζονται.

Την ίδια στιγμή που καταθέτουν αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, γεμάτο κοινωνικούς αποκλεισμούς, τα Μ.Μ.Ε και η κυβέρνηση, εκθειάζουν την δήθεν επιτυχία της τηλεκπαίδευσης και τις δυνατότητες της. Με την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως να δηλώνει πως 99% των μαθητών διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο και πως το με δικό της laptop θα βοηθήσει τα παιδιά να μην μείνουν πίσω, αγνοώντας παντελώς όσους/ες δεν έχουν τα κατάλληλα μέσα να συμμετέχουν σε αυτή όπως μαθητ(ρι)ές και φοιτητ(ρι)ές από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα που ενδεχομένως να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή να μην έχουν υπολογιστές και να προωθεί για ψήφιση μέσα στη νύχτα μια τροπολογία που έρχεται να δέσει με τα άλλα αντιδραστικά στοιχεία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, νομιμοποιώντας ως κανονική εκπαιδευτική διαδικασία την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και εισάγοντας την κάμερα στη σχολική αίθουσα και τη διδασκαλία, ένα μέτρο εντελώς αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό, με αμέτρητους κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς η παρακολούθηση ενός μαθήματος μέσα από την κάμερα, αντιτάσσεται σε κάθε δικαίωμα των εκπαιδευτικών και των μαθητ(ρι)ών σε ιδιωτικότητα ενώ καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων. Ως αποτέλεσμα αυτής της τροπολογίας θα είναι η υπό παρακολούθηση ζωή μέσα στην τάξη, ενώ μαθητ(ρι)ές και εκπαιδευτικοί καλούνται να είναι «συμμορφωμένοι» και να μην παρεκκλίνουν από τις υποδείξεις του υπουργείου.

Παράλληλα προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτή τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης από «έκτακτη» και «αναγκαία» λύση λόγω της πανδημίας, σε «ιδανική λύση» ειδικά όσον αφορά δυσπρόσιτες και ακριτικές - ξεχασμένες από το υπουργείο - περιοχές, με πιθανό αποτέλεσμα τόσο την μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών και την υποκατάσταση της φυσικής παρουσίας των εκπαιδευτικών από μία οθόνη. Γεγονός που μεταφράζεται σε περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας και ανεργία για εργαζομένους στον κλάδο της εκπαίδευσης. Πέρα από αυτή όμως την συνέπεια, η εδραίωση της τηλεκπαίδευσης εγκυμονεί τον κίνδυνο της απονέκρωσης των συλλογικών διαδικασιών και την υπόσκαψη των ταξικών αντιστάσεων, σε περιπτώσεις απεργιών, κινητοποίησεων και καταλήψεων σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνουν τα μέσα αγώνα των εργαζομένων και των φοιτητ(ρι)ών και αναστέλλουν κάθε τρόπο συνδικαλισμού και πολιτικής ζύμωσης.

Είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του κράτους για ένα σύστημα γεμάτο αποκλεισμούς και ταξικές ανισότητες, κόβοντας και ράβοντας τις ζωές μας στα συμφέροντα τους. Εμείς από την μεριά μας, ενάντια στα νομοσχέδια που υψώνουν ταξικούς φραγμούς, παλεύουμε για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και όχι στις ανάγκες των αφεντικών. Παλεύουμε για μια ελεύθερη και δωρεάν εκπαίδευση για όλους/ες χωρίς να υπάρχουν εκδικητικά μέτρα και αποκλεισμοί. Οργανώνοντας στη βάση τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στο δυστοπικό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

  • Να μην περάσει το νέο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο. 
  • Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ούτε για livestreaming ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από όποιον/α έχει πρόσβαση - Έξω οι κάμερες από τα σχολεία.
  • Συμμετέχουμε όλοι/ες στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια την Τετάρτη 13/5/2020. 
  • Οι αγώνες μας δε μπαίνουν σε καραντίνα.

Ελευθεριακό Σχήμα Πολυτεχνείου Κρήτης

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License