Ανακοίνωση πρώην εργαζομένων BIOMECANN A.E.

Ανακοίνωση πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση Bimecann που δραστηριοποιείται στον κλάδο της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή της Λάρισας.

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που τοπικά μέσα, αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας, αφιέρωναν στήλες και σελίδες ολόκληρες σχετικά με τις μεγάλες επενδύσεις που επρόκειτο να λάβουν χώρα στην περιοχή της Λάρισας. Η βιομηχανική κάνναβη συστήνεται στην πόλη μας μέσω της εταιρείας BIOMECANN ΑΕ, με μεγαλομέτοχο τον Ανδρέα Γιαννακόπουλο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Σαμαρίνα.

Η εξασφάλιση της σχετικής άδειας για την έναρξη της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τον πολυσυζητημένο τομέα της κάνναβης ως έναν από τους πλέον ανερχόμενους στην Ελλάδα με επενδύσεις πλήθους εκατομμυρίων και δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, αποτελούν δυνατά εχέγγυα για τους ντόπιους αγρότες ώστε να διαθέσουν τη γη τους με μορφή ενοικίασης. Το ίδιο ισχύει και για ένα σημαντικό πλήθος διοικητικού προσωπικού και εργατών οι οποίοι αναζητούν εποχιακή απασχόληση στις εκάστοτε αγροτικές δραστηριότητες και υπογράφουν με την εταιρεία της BIOMECANN ΑΕ συμβάσεις αορίστου χρόνου με τις εργασίες να λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη.

Και ενώ το εργατικό δυναμικό της εταιρείας από την συγκομιδή και την φορτοεκφόρτωση μέχρι την αποθήκευση, αποξήρανση και συσκευασία του προϊόντος ήταν συνεπέστατο, πάρα την ελαστικότητα του ωραρίου σύμφωνα με τις ανάγκες της συγκομιδής αλλά και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την μισθοδοσία και τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζομένους. Με εξαίρεση την καταβολή των ολίγων (λόγω καιρικών συνθηκών) δεδουλευμένων του Αυγούστου και ολόκληρου του μισθού του Σεπτεμβρίου, με ημερομηνία καταβολής την 10η Σεπτεμβρίου και 10η Οκτωβρίου αντίστοιχα, έπειτα υπήρξε μία αδικαιολόγητη παύση πληρωμών, με συνεχή αθέτηση υποσχέσεων καταβολής των δεδουλευμένων σε διαδοχικές ημερομηνίες, με αποτέλεσμα ένα μέρος των εργαζομένων να καταφύγει στην επιθεώρηση εργασίας. Μόνο τότε, και υπό τον φόβο νομικών κυρώσεων, καταφέραμε να κανονιστεί ραντεβού με εκπροσώπιση της εταιρείας από την νομική εκπρόσωπο της εταιρείας Μ. Κουμαριαννού, όπου καταλήξαμε σε διακανονισμό αποπληρωμής των οφειλών σε 3 δόσεις(!) με πρώτη δόση λίγο πρίν τα Χριστούγεννα και τελευταία στα τέλη Γενάρη.

Δυστυχώς όμως η κοροϊδία προς τους εργαζόμενους δεν σταμάτησε εκεί. Η αποπληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης μπορεί να έγινε κανονικά ΜΟΝΟ για τους εργαζόμενους που έκαναν καταγγελία (με το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό να λαμβάνει ένα μικρότερο ποσό) αλλά από εκεί και πέρα το υπόλοιπο του οφειλόμενου ποσού παραμένει ακατάβλητο. Σε όποια προσπάθεια επικοινωνίας με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας η απάντηση είναι αρνητική και αόριστη για το πότε και εάν θα πάρουμε τα δεδουλευμένα μας.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, καλούμαστε εμείς οι εργάτες, να επωμιστούμε την αστοχία της επένδυσης μεγαλοεπιχειρηματιών, που είναι πλέον προφανές από πλήθος δημοσιευμάτων και διαρροών, ότι μοναδικό τους στόχο είχαν να δημιουργήσουν μία εταιρεία βιτρίνα για να μεταπωλήσουν σε κολοσσούς της Ευρώπης μέσω του χρηματιστηρίου, παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη τη δική μας αλλά και των αγροτών που ενοικίασαν τη γη τους. Μαζί με εμάς, δυστυχώς επηρεάστηκε και η πληρωμή της μισθοδοσίας των εργατών της εταιρείας “Σαμαρίνα φυσικό μεταλλικό νερό” που όπως προαναφέραμε είναι της ίδιας ιδιοκτησίας.

ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License