Ελεύθεροι χώροι - ελεύθερη ζωή | Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Για την επιχειρούμενη περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημοσιών χώρων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Κατά το δίμηνο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του CoViD-19 η κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις κρατικές ευθύνες ενός λειψού, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία μνημονιακών πολιτικών, Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και τις όποιες ανεπάρκειες αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω του σχεδόν ολοκληρωτικού ελέγχου των ενημερωτικών μέσων, αφενός προβάλλοντας κίβδηλα success stories και αφετέρου στρέφοντας το ενδιαφέρον γύρω από «ανεύθυνες μειοψηφίες» που …συνοστίζονται κατ’ οδηγία των τηλεοπτικών μοντάζ. Έτσι και τώρα, κατά την περίοδο άρσης των μέτρων, οι «ανεύθυνοι πολίτες» επιστρέφουν, οι πολίτες εκείνοι δηλαδή που – σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική – εργάζονται, ψωνίζουν και καταναλώνουν υπεύθυνα στα super-markets, στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, αλλά όταν η μέρα τελειώσει η ξεκούραση, η χαλάρωση, οι κοινωνικές επαφές και η συναναστροφή ενέχουν όλους τους κινδύνους εκείνους από τους οποίους η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να είναι απαλλαγμένη. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο ‘’παράγοντας εκτροχιασμού’’ σε ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας είναι πάλι εδώ, φροντίζοντας – εάν χρειαστεί – για μια ακόμη φορά να καλύψει τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ, οι οποίες και παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες παραμένουν.

Σε αυτό το πλαίσιο και μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας είδαμε να πραγματοποιούνται επιθέσεις της αστυνομίας στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής και της Κυψέλης εναντίον κόσμου που έκανε το «λάθος» να βγει μια βόλτα, είδαμε δημάρχους και κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για διακίνηση ναρκωτικών και «εισαγόμενα ταραχοποιά στοιχεία». Είδαμε, επίσης, την αστυνομία που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή αυτή του ξύλου, των σπασμένων δοντιών, των δακρυγόνων και των συλλήψεων στον σωρό. Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια απαρέγκλιτης εφαρμογής της κυβερνητικής αλήθειας κατά την οποία ο ιός δεν διασπείρεται στις ώρες λειτουργίας της οικονομικής ζωής (μέχρι τις 9 το βράδυ δηλαδή), δεν διασπείρεται σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών ούτε και σε φυλακές.

Είναι λοιπόν οι τρόποι και οι μέθοδοι, αυτό που θεωρεί η κυβέρνηση αποκλειστικό και αδιαμφισβήτητο προνόμιό της να επιλέγει. Κάθε άλλη προσπάθεια διεκδίκησης των χώρων αυτών, που να αντιλαμβάνεται και να εφιστά τους αναγκαίους αυτοπεριορισμούς της δεδομένης συνθήκης, είναι εξ αρχής καταδικασμένη να αμαυρώνεται ως ανευθυνότητα και απερισκεψία. Και ενώ οι πλατείες και οι δραστηριότητες επί αυτών έχουν μπει στο στόχαστρο, ώστε να αποτελέσουν την εύκολη και ψηφοθηρικά βιώσιμη απάντηση στην ερώτηση «τι πήγε στραβά;», η κυβέρνηση προβαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο τεμαχισμό του δημοσίου χώρου προς όφελος του κεφαλαίου μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία και παραχωρεί έως και 100% επιπλέον χώρο σε επιχειρήσεις εστίασης (καφέ, beach bar κ.α.) για την συνέχιση της λειτουργίας τους εν μέσω των συνθηκών.

Οι δημόσιοι χώροι διαχρονικά αποτελούσαν και αποτελούν ανοικτά πεδία συνάντησης, όπου η διείσδυση του κράτους και του κεφαλαίου εκτρέπεται από τον απόλυτο βαθμό καθορισμού του δημόσιου βίου και ο χώρος επανανοηματοδοτείται ως φορέας σκεπτικών, κουλτουρών και ιδεών διαφορετικών ανθρώπων, πέρα από τις επιταγές του καπιταλιστικού φαντασιακού για παραγωγή και κατανάλωση. Από την πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και το κίνημα των πλατειών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έως το αφροαμερικανικό κίνημα Black Lives Matters στις ΗΠΑ, οι πλατείες – ως χωροταξική έκφραση του ζώντος δημόσιου χώρου – αναδεικνύουν το ρόλο, που κατά καιρούς έχουν παίξει οι δημόσιοι χώροι ως τόποι συνάντησης και έκφρασης των κοινωνικών αντιστάσεων και της διαρκούς ανάγκης για ελευθερία απέναντι στην καταπίεση. Και εξαιτίας αυτού τους του ρόλου, που γεννά αμφισβήτηση και σύγκρουση, είναι ζωτικής σημασία για το κράτος η περαιτέρω απονοηματοδότησή τους από προοδευτικά και ριζοσπαστικά πρόσημα, αποδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος τους σε τομείς της αγοράς, τοποθετώντας την ιδιώτευση και την απάθεια απέναντι στη συλλογικοποίηση και τον αγώνα.

ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΑΤΣΟΙ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΑΦΙΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License