post image

Anti-covid19, Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα Κυψέλης-Πλ. Αμερικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το απόγευμα του Σαββάτου, όπου εκατοντάδες πέρασαν και στήριξαν είτε υλικά είτε δια της παρουσίας τους. Οι δυνάμεις καταστολής είχαν μηδενική παρουσία τόσο στην πλατεία, όσο και στους γύρω δρόμους. Ακολουθεί το πλαίσιο λόγου που μοιράστηκε.

Ενάντια σε όλες τις εξουσίες.Να δομήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά.

“Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα,γιατί η κανονικότητα ήταν το πρόβλημα…”

Στις γειτονιές μας την εκμετάλλευση της (αδήλωτης) εργασίας, την αστυνομική βία, το άγχος και την επισφάλεια, την είχαμε βιώσει πολύ πριν από την οποία εξάπλωση του covid-19.Κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης, που το κράτος προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί για να πετύχει τους δικούς του σκοπούς - γενικευμένη πειθάρχηση, επιβολή τηλεργασίας-τηλεκπαιδευσης, πλαίσιο νόμου για περαιτέρω καταστροφή της φύσης - εμείς προσπαθούσαμε να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις μας μέσα από το στήσιμο δομών αλληλοβοήθειας και αγώνα στις γειτονιές μας διεκδικώντας το δημόσιο χώρο και καταπολεμώντας στην πράξη τον καθολικό έλεγχο.

Τώρα βλέπουμε την επιθυμία της κυριαρχίας για "επιστροφή στην κανονικότητα", όπως και να μας υπαγορεύει να κινηθούμε ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Βέβαια, αποκρύπτεται πως σ’ αυτή την κανονικότητα οι ζωές μας δεν έχουν όλες την ίδια αξία, οι ανάγκες μας συνεχίζουν να μην καλύπτονται και η δυσφορία που βιώνουμε διάφορα καταπιεσμένα (λεσβίες, τρανς άτομα, νευροδιαφορετικά, οι χωρίς χαρτιά, ... ) δεν παύει να υφίσταται.

Μετά την περίοδο αστυνομοκρατίας/καραντίνας, ερχόμαστε αντιμέτωπα με τις διάφορες επιθέσεις των μπάτσων στις πλατείες και τους τόπους συνάντησης μας. Παρόλο που οι πλατείες δεν ήταν ποτέ κατάδικές μας, αλλά ήταν ένα συνεχές πεδίο μάχης ανάμεσα σε μας, τους μαγαζάτορες, τους ελληνόψυχους και τους σεξίσταρους, δεν παύουν να είναι επίσης και ένας τόπος συνάντησης μας ή ένας τόπος οικοδόμησης των σχέσεων μας. Πλέον, οι μαγαζάτορες και το κράτος τους σχεδιάζουν την επέκταση τους ακόμη περισσότερο στο δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα. Για μας αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να νιώθουμε την ανάγκη να βρεθούμε στις πλατείες, ταυτόχρονα με την επιθυμία να φέρουμε εκεί τους δικούς μας όρους και τα δικά μας χαρακτηριστικά.

Τέλος, ένας άλλος ευρύτερος στόχος των επιθέσεων είναι το σπάσιμο αυτής της συνάντησης και της όποιας δυναμικής μπορεί αυτή να επιφέρει. Ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα η "κρίση της πανδημίας" δεν πρόκειται να "μείνει σπίτι". Αν η "κρίση" γι’ αυτούς είναι ο ιός, για μας είναι το σύμπλεγμα καταπιέσεων, η κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση. Οι προεκτάσεις της μας βρίσκουν σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας, καθιστώντας την πιο ανυπόφορη από πριν. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ωφείλουμε να μην σταματήσουμε ό,τι κάναμε, αλλά αντιθέτως να προσπαθήσουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στις μεταξύ μας σχέσης αλληλεγγύης πέρα και ενάντια από τις εξουσίες που διέπουν τις ζωές μας.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License