Αναμφίβολες είναι οι κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος ιστορικά , παρόλα ταύτα με την υπέρχρηση των social media δεν έχει αλλάξει μόνο η δομή του κινήματος αλλά και τα ζητήματα τα οποία θίγει . Κάποτε ασχολείτο κατά βάση με τον εργασιακό τομέα , τα πολιτικά δικαιώματα και την χειραφέτηση των γυναικών , ενώ πλέον φαίνεται να έχει αποξενωθεί από τα προαναφερόμενα θέματα , αλλά και να παρουσιάζει το γυναικείο φύλο με έναν χαοτικά διαφορετικό τρόπο .

Κατά τις μέρες μας , όσον αφορά στις σύγχρονες δυτικές χώρες, παρότι γίνονται ακόμη διακριτές κάποιες ανισότητες κατά των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τον σύγχρονο φεμινισμό . Ο φεμινισμός από ένα κίνημα με διαρκείς αγώνες και κατακτήσεις , με το πέρασμα του χρόνου και την μεσολάβηση των social media , αφήνει πίσω του την πάλη για ίσα δικαιώματα με τους άντρες και την ισότιμη μεταχείριση σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Πέραν των ζητημάτων που έχουν αλλάξει, έχει διαφοροποιηθεί και ο τρόπος με τον οποίο ο σύγχρονος φεμινισμός παρουσιάζει τις γυναίκες . Πιο αναλυτικά, γίνεται διακριτή η διαρκής θυματοποίηση των γυναικών κάτι το οποίο, αν μη τι άλλο, ενισχύει την αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν είναι παρά ανυπεράσπιστα όντα που έχουν ανάγκη από συνεχή προστασία . Κάτι τέτοιο υποβαθμίζει τις γυναίκες και αναιρεί αγώνες ετών . Επιπλέον επικρατεί η τάση της αντιμετωπίσεως οποιασδήποτε καταστάσεως ως αποτελέσματος της πατριαρχίας και του χαρακτηρισμού οποιουδήποτε γεγονότος ως σεξιστικού . Για παράδειγμα εάν τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν μια γυναίκα , το περιστατικό θα παρουσιαζόταν ως σεξιστική επίθεση , ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ΜΑΤ δεν κάνουν φυλετικές διακρίσεις ως προς το ποιόν θα ξυλοκοπήσουν . Αντίστοιχα , όταν γίνεται κάποιο έγκλημα κατά γυναίκας από άντρα, οι σύγχρονες φεμινίστριες το αποδίδουν στην πατριαρχία , ενώ όταν αντίστοιχα εγκλήματα έχουν θύματα παιδιά ή άντρες ή όταν οι θύτες είναι γυναίκες απλώς δεν τα σχολιάζουν , παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνουν .

Το γεγονός ότι ο σύγχρονος φεμινισμός προσπαθεί να αποδώσει την όποια κακή συμπεριφορά και το όποιο έγκλημα στην πατριαρχία είναι γνωστό και σαν να μην έφτανε αυτό , ακόμα και κινήσεις που υποδηλώνουν ευγένεια χαρακτηρίζονται σεξιστικές , όπως το να ανοίξει ένας άντρας την πόρτα ώστε να περάσει μια γυναίκα ή να της προσφέρει την θέση του . Φυσικά κάποιες γνωστές φεμινίστριες όπως η Redhika Sanghani δεν δίστασαν να ισχυριστούν ότι ακόμα και η ύπαρξη του κλιματιστικού συστήματος είναι σεξιστική...

Συνελόντι ειπείν , η διαρκής παρουσίαση των γυναικών ως πλασμάτων που χρήζουν προστασίας , ο μισανδρισμός , η "εγκληματικοποίηση" πράξεων ευγένειας , η διαπόμπευση ανδρών που πλησίασαν κάποια γυναίκα ερωτικά , η στοχοποίηση ολοκλήρου του ανδρικού φύλου , οι επιθέσεις ή και η απομόνωση γυναικών που διαφωνούν με το σύγχρονο φεμινιστικό δόγμα και η ανικανότητα για μια συζήτηση με λογικά επιχειρήματα, είναι αυτά που διακρίνουν πολλούς από τους τωρινούς εκπροσώπους του φεμινισμού .

από κάποια 21/05/2020 1:33 μμ.


Είναι γεγονός ότι η πολιτική των ταυτοτήτων έχει (στρεβλά) αποδομήσει το φύλο σε μη οικονομικές οντότητες- Όπου το ζητούμενο της χειραφέτησης αναζητείται αποκλειστικά στις εξατομικευμένες παραστάσεις για το φύλο. Θα συμφωνησω μαζί σσς για την απόσταση που έχει πάρει το κίνημα απο τα της εργασίας. Όμως σε ότι αφορά την πατριαρχία κανετε και σεις το λάθος να την θεωρείτε αποτέλεσμα συμπεριφορών. η πατριαρχία ειναι δομή εγγενής στο κράτος καταρχήν και μετέπειτα στον καπιταλισμό. Οι συμπεριφορές στις οποίες αναφέρεστε, και σεις επίσης ως αντρικές, στις οποίες σωστά επιτίθεται το κίνημα, αναφέρονται σε επαγγέλματα και κοινωνικούς ρόλους κύρους απο τους οποιους οι γυναίκες αποκλείστηκαν για αιώνες. Ετσι, ο μπάτσος και ο δικαστής για παράδειγμα , όσες ποσοστώσεις ισότητας να γίνουν και ακόμη και να "επανδρωθουν" αποκλειστικά απο γυναίκες , αντρικές επαγγελματικες υποθέσεις θα αφορούν.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License