Αναμφίβολες είναι οι κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος ιστορικά , παρόλα ταύτα με την υπέρχρηση των social media δεν έχει αλλάξει μόνο η δομή του κινήματος αλλά και τα ζητήματα τα οποία θίγει . Κάποτε ασχολείτο κατά βάση με τον εργασιακό τομέα , τα πολιτικά δικαιώματα και την χειραφέτηση των γυναικών , ενώ πλέον φαίνεται να έχει αποξενωθεί από τα προαναφερόμενα θέματα , αλλά και να παρουσιάζει το γυναικείο φύλο με έναν χαοτικά διαφορετικό τρόπο .

Κατά τις μέρες μας , όσον αφορά στις σύγχρονες δυτικές χώρες, παρότι γίνονται ακόμη διακριτές κάποιες ανισότητες κατά των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τον σύγχρονο φεμινισμό . Ο φεμινισμός από ένα κίνημα με διαρκείς αγώνες και κατακτήσεις , με το πέρασμα του χρόνου και την μεσολάβηση των social media , αφήνει πίσω του την πάλη για ίσα δικαιώματα με τους άντρες και την ισότιμη μεταχείριση σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Πέραν των ζητημάτων που έχουν αλλάξει, έχει διαφοροποιηθεί και ο τρόπος με τον οποίο ο σύγχρονος φεμινισμός παρουσιάζει τις γυναίκες . Πιο αναλυτικά, γίνεται διακριτή η διαρκής θυματοποίηση των γυναικών κάτι το οποίο, αν μη τι άλλο, ενισχύει την αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν είναι παρά ανυπεράσπιστα όντα που έχουν ανάγκη από συνεχή προστασία . Κάτι τέτοιο υποβαθμίζει τις γυναίκες και αναιρεί αγώνες ετών . Επιπλέον επικρατεί η τάση της αντιμετωπίσεως οποιασδήποτε καταστάσεως ως αποτελέσματος της πατριαρχίας και του χαρακτηρισμού οποιουδήποτε γεγονότος ως σεξιστικού . Για παράδειγμα εάν τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν μια γυναίκα , το περιστατικό θα παρουσιαζόταν ως σεξιστική επίθεση , ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ΜΑΤ δεν κάνουν φυλετικές διακρίσεις ως προς το ποιόν θα ξυλοκοπήσουν . Αντίστοιχα , όταν γίνεται κάποιο έγκλημα κατά γυναίκας από άντρα, οι σύγχρονες φεμινίστριες το αποδίδουν στην πατριαρχία , ενώ όταν αντίστοιχα εγκλήματα έχουν θύματα παιδιά ή άντρες ή όταν οι θύτες είναι γυναίκες απλώς δεν τα σχολιάζουν , παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνουν .

Το γεγονός ότι ο σύγχρονος φεμινισμός προσπαθεί να αποδώσει την όποια κακή συμπεριφορά και το όποιο έγκλημα στην πατριαρχία είναι γνωστό και σαν να μην έφτανε αυτό , ακόμα και κινήσεις που υποδηλώνουν ευγένεια χαρακτηρίζονται σεξιστικές , όπως το να ανοίξει ένας άντρας την πόρτα ώστε να περάσει μια γυναίκα ή να της προσφέρει την θέση του . Φυσικά κάποιες γνωστές φεμινίστριες όπως η Redhika Sanghani δεν δίστασαν να ισχυριστούν ότι ακόμα και η ύπαρξη του κλιματιστικού συστήματος είναι σεξιστική...

Συνελόντι ειπείν , η διαρκής παρουσίαση των γυναικών ως πλασμάτων που χρήζουν προστασίας , ο μισανδρισμός , η "εγκληματικοποίηση" πράξεων ευγένειας , η διαπόμπευση ανδρών που πλησίασαν κάποια γυναίκα ερωτικά , η στοχοποίηση ολοκλήρου του ανδρικού φύλου , οι επιθέσεις ή και η απομόνωση γυναικών που διαφωνούν με το σύγχρονο φεμινιστικό δόγμα και η ανικανότητα για μια συζήτηση με λογικά επιχειρήματα, είναι αυτά που διακρίνουν πολλούς από τους τωρινούς εκπροσώπους του φεμινισμού .

από κάποια 21/05/2020 1:33 μμ.


Είναι γεγονός ότι η πολιτική των ταυτοτήτων έχει (στρεβλά) αποδομήσει το φύλο σε μη οικονομικές οντότητες- Όπου το ζητούμενο της χειραφέτησης αναζητείται αποκλειστικά στις εξατομικευμένες παραστάσεις για το φύλο. Θα συμφωνησω μαζί σσς για την απόσταση που έχει πάρει το κίνημα απο τα της εργασίας. Όμως σε ότι αφορά την πατριαρχία κανετε και σεις το λάθος να την θεωρείτε αποτέλεσμα συμπεριφορών. η πατριαρχία ειναι δομή εγγενής στο κράτος καταρχήν και μετέπειτα στον καπιταλισμό. Οι συμπεριφορές στις οποίες αναφέρεστε, και σεις επίσης ως αντρικές, στις οποίες σωστά επιτίθεται το κίνημα, αναφέρονται σε επαγγέλματα και κοινωνικούς ρόλους κύρους απο τους οποιους οι γυναίκες αποκλείστηκαν για αιώνες. Ετσι, ο μπάτσος και ο δικαστής για παράδειγμα , όσες ποσοστώσεις ισότητας να γίνουν και ακόμη και να "επανδρωθουν" αποκλειστικά απο γυναίκες , αντρικές επαγγελματικες υποθέσεις θα αφορούν.

από Φαμ φατάλ 04/06/2020 11:35 μμ.


Αυτά που αποδίδεις ως κριτική είναι τελείως last decade, παίζει να μην έχεις πατήσει το πόδι σου σε καμία φεμινιστική κουβέντα με συλλογικότητες γιατί αυτά που εσύ θεωρείς αφελής και παιδική ασυνέπεια όπου τα αποδίδεις στα φεμινιστικά άτομα είναι το επιχείρημα του ξεπλένη. Είναι το χιλιοειπωμένο σάλιο ισάξιο με το οτι οι ανάρχες είναι όλοι από τα ΒΠ και παιδιά βουλευτών. Κάνεις απλά ισχυρισμούς που είναι α ν α λ η θ ε ί ς και μάλιστα με τη μέθοδο της άρπα κόλα γενίκευσης κάνεις το κλασικό, επειδή κάπου κάπως κάποτε μια γυναίκα φεμινίστρια είπε τάδε σημαίνει οτι όλες οι γυναίκες φεμινίστριες λένε τάδε.

Προτού πιάσετε τον φεμινισμό, Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε για αυτόν. Στην Ελλάδα Π Α Σ Χ Ο Υ Μ Ε από στοιχειώδη συμπεριφορά ΜΗ-ΒΙΑΣ στο γυναικείο φύλο, διακατεχόμενοι από μια βαθιά παραδοσιακή κουλτούρα βαλκάνιας πατριαρχίας. Ο φεμινισμός είναι πάνω από όλα τρόπος επικοινωνίας των φύλων, με τους όρους του αδυνάμου, της γυναίκας.

Η γυναίκες είναι η αλήθεια βγαίνουν μπροστά λοιπόν και θέτουν τους κανόνες τους. Σε ένα διαλυμένο κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα, με τον ντόπιο εγκλωβισμένο ανδρικό πληθυσιμό να ρέπει όλο και προς το μισογυνισμό(δεν αποτελεί ο άνδρας πλέον μποστάρης στη παραγωγή πλούτου, οπότε φταίει η γυναίκα και γι'αυτό), με πάρα πολλές γυναίκες να φεύγουν στο εξωτερικό ως μεσο Δ Ι Α Φ Υ Γ Η Σ για μόρφωση και ζωή έξω από την ορθοδοξία της χώρας, με την έκρηξη των κινημάτων metoo και την απενεχοποίηση του σώματος στα social media, ο μέσος έλληνας άνδρας τί απαντά σε αυτά : "η μπουτάνα στο ινσταγκραμ τα πέταξε όλα".

Ναι αλλά η πουτάνα, δεν του κάθεται. Θέτει τους όρους της. Θυμάστε κάποτε που οι πατεράδες μας πήγαιναν με τις τουρίστριες επειδή οι ντόπιες ήθελαν παντρειά και παιδιά; Ε, τώρα, οι τουρίστριες είμαστε εμείς. 

Ο φεμινισμός δεν είναι μια θεωρία που θα πάρει τον άνδρα από το χέρι. Δεν θα λύσουμε εμείς τα προβήματα των incel.

από Θέμιδα Αδράστεια 21/11/2020 2:21 πμ.


Κατανοώ το σκεπτικό σου , όμως όπως και διευκρίνισα αναφέρομαι στο νέο κύμα το οποίο και ουδεμία σχέση έχει με την αρχική μορφή του φεμινισμού . Όντως, ορθά υποπτεύθηκες ότι δεν έχω παρακολουθήσει συζητήσεις φεμινιστικού περιεχομένου σε συλλογικότητες, παρόλα ταύτα δυστυχώς δεν νομίζω πως το επίπεδο είναι όμοιο με αυτό του μέσου απολιτίκ μέλους του νέου κύματος. Εν κατακλείδι, θα ήθελα με όλο τον σεβασμό να τονίσω πως είναι προτιμότερο να διαχωρίζουμε τον προσωπικό από τον πολιτικό τομέα ,ούτως ώστε να είναι εφικτή μια εποικοδομητική συζήτηση. Φιλικά.

από emma 21/11/2020 9:16 μμ.


οτι τα πεταξαμε ολα στα social media δεν ειναι απενοχοποιηση του γυναικειου σωματος ουτε κατακτηση του φεμινιστικου κινηματος. Οι ισπανιδες φεμινιστριες ερμηνευουν το γεγονος αυτο ως φαινομενο υπερσεξουαλικοτητας. Δηλαδη βαφομαι ολη μερα στον καθρεπτη φοραω οσα λιγοτερα μπορω φωτογραφιζομαι παντου ψαχνωντας τον τελειο γκομενο. Χαρακτηριστικο παραδειγμα το παιχνιδι BACHELOR οπου 20 γυναικες σκοτωνονται για το ποια θα διαλεξει ενας μαλακας. Σιγουρα η πατριαρχια φταιει για πολλα αλλα και εμεις ως γυναικες δεν εχουμε κανει την αυτοκριτικη μας ουτε αναλαβε τις ευθυνες για τα λαθη που εχουν γινει στο φεμινιστικο κινημα.

από Φαμ φατάλ 27/11/2020 12:38 μμ.


Καταρχάς να ζητήσω συγνώμη από τον αρχικό αν το έλαβε επι προσωπικού. Το ξέσπασμα είναι γενικό, έχουμε βαρεθεί οι γυναίκες να εξηγούμε τον εαυτό μας. Δε θα έπρεπε να χρωστάμε εξηγήσεις ούτε να προσπαθούμε "να τα βρούμε" με το άλλο φύλο, ούτε να τους αγαπάμε όλους επειδή είμαστε γυναίκες, δηλαδή τα παιδιά μας, συζύγους, πεθερούς, παιδιά άλλων. Φτάνει πια να χρωστάμε σεβασμό και κατανόηση και ψυχραιμία σε όλους.

Τα περι βάφομαι κοκ είναι δικαιωματικά γούστο και καμάρι του καθενός. Εσύ μη φάβεσαι, άλλες φάβονται. Υπάρχουν χίλιες δύο ερμηνεύσεις, αλλά πάλι να ψέγουμε τη γυναίκα; Γιατί δε ψέγει κανείς έναν άνδρα όταν αγοράζει ωραίο αμάξι ή δίκυκλο αλλά ψέγεται η γυναίκα για κάθε είδους "αχρείαστη" κατά τη πατριαρχία ασχολία; Γιατί το μακιγιάζ είναι δεύτερο ενώ μια τουρμπίνα μοτοσυκλέτας είναι γουάου; Στο μπάτσελορ βλέπεις 20 γυναίκες αρπακτικά ή 20 γυναίκες θύματα; Στην Ελλάδα λοιπόν, άκουσες κανένα να λέει τον άνδρα του Μπάτσελορ, κακομοίρη που δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να διαπομπεύει τον εαυτό του; Όχι κανείς. Άντίθετα, οι γυναίκες είναι αυτές που θεωρούνται ηθικά καμμένες από χέρι καθώς επέλεξαν αυτό το σόου. Στο φυλετικό συσχετισμό του σόου αυτού, ο άνδρας έχει το πάνω χέρι. Αυτό λέγεται πατριαρχία. Τα ερωτήματα είναι σχηματικά και ρητορικά, στον μέσο ελληνιόλη απευθύνομαι.

Και γυναίκα να ήταν στη θέση του Μπάτσελο, και οι γυναίκες άνδρες, πάλι πουτάνα θα την έλεγαν που ψάχνει να γαμηθεί.

Γι'αυτό επισημαίνω, σε αυτό το κόσμο, η ΠΑΡΤΊΔΑ για τη γυναίκα είναι στημένη. Το παιχνίδι χαμένο απο χέρι.

Τα πετάς, είσαι πουτάνα όχι για σπίτι,

δε τα πετάς είσαι πολύ παρθένα και εγώ θέλω άγριο σεξ,

είσαι ντεμί, ε σε βαριέμαι

μη φοράς κολάν σου κοιτάνε τον κώλο

φόρα κολάν μόνο μαζί μου όμως

μη μου ζητάς σεξ με κομπλάρεις

δε μου ζητάς σεξ είσαι ξενέρωτη

έχεις μεγαλύτερη ερωτική ζωή από εμένα νιώθω ανασφάλεια

δεν κάνεις πρωτικό, μα όλες το κάνουν

ΌΛΑ αυτά τα σχόλια τα παραπάνω, είναι από καθημερινές γυναίκες που τα έχουν ακούσει χιλιάδες φορές .ΟΛΕΣ οι γυναίκες έχουν υποστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σεξουαλική παρενόχληση ΜΙΑ φορά τουλάχιστον απο ΑΝΔΡΑ. 

Και εσύ ζητάς εξηγήσεις από τη γυναίκα; Η γυναίκα ΠΡΩΤΑ θα νοηματοδοτήσει την ύπαρξη της στον καπιταλισμό και την παραγωγή και μετά θα νοηματοδοτήσει τη θέση της στην επανάσταση. Δεν μετράς πολλά χρόνια γυναικείας παραγωγής πλούτου στον καπιταλισμό. Ακόμη παλεύουμε για τα αυτονόητα, να ΜΠΟΡΟΥΜΕ να γίνουμε διεθύντριες κλινικών, διδάκτορες κοκ.

Δε σε νοιάζουν τα δικαιώματα της γυναίκας στον καπιταλισμό; Πολύ ωραία. Ο χώρος πότε άρχισε να εμφανίζει αποκλειστικά γυναικίες ομάδες; Ναναι καμιά 6ετία; Γιατί εγώ προτού ξεκινήσει η αναγέννηση του φεμινισμού, δε θυμάμαι. Μη πω πως αντιδρούσε ο χώρος επι εποχές 2005 για το φεμινισμό...

από Φαμ Φραουλίτσα 27/11/2020 6:05 μμ.


Τελικά κάποια δε θέλουνε ο αγώνας ενάντια στην πατρίαρχια να είναι συνιφασμένος με τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που τον γεννά (γιατί έτσι τα συμφέρει). Το νεο-φεμινιστικό ρεύμα παγκωσμίος έχει πολλές πτυχές και αναγνώσεις, από ρεφορμιστικές τάσεις και δικαιωματισμούς αλλά έως ριζοσπαστικές και επαναστατικές οπτικές όπου έχουν επηρεάσει τα ήδη υπάρχοντα κινήματα ρεύματα κτλ τουλάχιστον ως ένα βαθμό.

Γενικά δεν γίνεται να τίθεται ουδεμία συζήτηση μέσα στο πλαίσιο των "2 άκρων", διότι δεν οφείλουμε σε αυτούς που αμφισβητούν την συστηματική έμφυλη κακοποίηση να τους δώσουμε λόγο ή έστω περιθώριο αντίλογου καθώς έτσι θα νομιμοποιούσαμε με τη στάση μας την υφιστάμενη βία και βαρβαρότητα η οποία όμως όσο αναπτύσεται ξεπερνάει τα έμφυλα στεγανά και τίνει να γίνει κανόνας η βαρβαρότητα που διαίπει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το ζήτημα της έμφυλης βίας δεν πρέπει να προσφέρεται ως "χαρτί" διεκδίκησης δικαιωμάτων από την εξουσία που βασανίζει βιάζει και δολοφονεί, αλλά να γίνει η σταγόνα που θα ξεχυλίσει επιτέλους το ποτήρι ώστε να τελειώσουμε μια και καλή με την βία την πατριαρχία αλλά και με το σύστημα που τα γεννά.

Η γυναίκα ΠΡΩΤΑ θα νοηματοδοτήσει την ύπαρξη της στον καπιταλισμό και την παραγωγή και μετά θα νοηματοδοτήσει τη θέση της στην επανάσταση. Δεν μετράς πολλά χρόνια γυναικείας παραγωγής πλούτου στον καπιταλισμό. Ακόμη παλεύουμε για τα αυτονόητα, να ΜΠΟΡΟΥΜΕ να γίνουμε διεθύντριες κλινικών, διδάκτορες κοκ.

Αν τώρα το από πάνω προερχόμενο από αυτοαποκαλούμενη φεμινίστρια μπορεί κάπως να συνδεθεί με την χειραφέτηση των γυναικών και όχι με κάποια ρεφορμιστική τάση χρειάζεται αρκετή εξήγηση, άλλη τόση όση για να μας εξηγήσει και για τον χώρο πριν και μετά την "αναγέννηση του φεμινισμού"

από "ΠΡΩΤΑ θα νοηματοδοτήσει... 27/11/2020 10:30 μμ.


...την ύπαρξη της στον καπιταλισμό και την παραγωγή και μετά θα νοηματοδοτήσει τη θέση της στην επανάσταση."

Σαν να λέμε...ΠΡΩΤΑ θα χτίσουμε τον...σοσιαλισμό, και μετά θα...εργαστούμε για την αταξική κοινωνία και την κατάργηση του κράτους...

Μας τα'παν κι άλλοι/ες... ;-)

"Δεν μετράς πολλά χρόνια γυναικείας παραγωγής πλούτου στον καπιταλισμό"

Huh? Δηλαδή για να καταλάβω, κατά την γνώμη σου...οι γυναίκες τι κάνανε 2 αιώνες τώρα...παρασιτούσανε εις βάρος της αστικής κοινωνίας ξέρω΄γω?

Ή δεν έχεις κατανοήσει ουσιαστικά πως ακριβώς (ανα-)παράγεται ο πλούτος στον καπιταλισμό...ή πάλι ο 'καημός' σου είναι πως ο καπιταλισμός δεν σου παρέχει τα...εντός αυτής καθεαυτής της λογικής της αναπαραγωγής του, "αυτονόητα" πατριαρχικά/ιεραρχικά προνόμια (διευθύντριες κλινικών, διδάκτορες κοκ.)

Να στο πω αγγλιστί... Equal access to...alienation as the imminent set goal?

"Το ξέσπασμα είναι γενικό, έχουμε βαρεθεί οι γυναίκες να εξηγούμε τον εαυτό μας."

Προφανώς και δεν χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις. Τα εντός (χώρου/κοινωνίας) εκτός (χώρου/κοινωνίας) κι επί τ'αυτά...τα προαναφερθέντα παραδείγματα / επιχειρήματα σου όσον αφορά τις διάφορες όψεις της πατριαρχίας στην καθημερινή ζωή, είναι ορθά. Αλλά γιατί τα διαχωρίζεις τόσο πολύ από άλλους ρόλους που καλείται κανείς να υποδηθεί στην κοινωνία?

Και οι 'υπόλοιποι', οι...'μη-γυναίκες' αν θες, επίσης έχουμε βαρεθεί να υποδυόμαστε τον τάδε και τον δείνα (αντί-)κοινωνικό ρόλο. Δεν κάνουμε τα δεινά του ρόλου μας 'σημαία'...

Και μην μου πεις ότι ο ρόλος άλλων, πχ. των 'ανδρών' είναι de facto 'καλύτερος' ή 'λιγότερο δυσβάσταχτος/καταπιεστικός΄. Γιατί μετά απλά αναπαράγουμε in reverse την καθαρά πατριαρχικού/ιεραρχικού τύπου και έμπνευσης, (μη-)λογική του...'ποιος την έχει μακρύτερη και κατουράει πιο μακριά'.

Αν θες να επιτεθείς στην πατριαρχία...πολύ απλά μην υιοθετείς πατριαρχικής έμπνευσης διαχωρισμούς & ιεραρχήσεις.

"Ο φεμινισμός δεν είναι μια θεωρία που θα πάρει τον άνδρα από το χέρι. Δεν θα λύσουμε εμείς τα προβλήματα των incel."

Ούτε κι εμείς θα λύσουμε (και ούτε καν μας ενδιαφέρει να λύσουμε) τα 'προβλήματα' των...φεμινιστριών της '#metoo" double-click γενιάς των σόσιαλ μήδια, των...'incels' στον υποτιθέμενο αντίποδα, αλλά και όλων όσων βαυκαλίζονται με 'identity politics'.

Το όλο αυτό μεταμοντέρνας έμπνευσης show τα τελευταία δέκα χρόνια, τύπου progressive x versus conservative y...και η καθεπίσημη αφήγηση περί 'δικαιωμάτων' που προωθεί πχ. το Hollywood, η Guardian, και λοιπά 'προοδευτικά' μέσα μαζικής εξημέρωσης και ψυχαγωγίας/κατανάλωσης, ναι, είναι 'αδιάφορο΄.

Ούτε ένα τόσο δα μικρό βήμα πιο κοντά σε μια κοινωνία απελευθερωμένη από το χρήμα, το εμπόρευμα και την μισθωτή σκλαβιά μας έχει φέρει...και ούτε και θα μπορούσε. Μόνο συμπλέγματα (δήθεν) ανωτερότητας σε κάποιους, και αντιστοίχως κατωτερότητας / ενοχής (ή ακόμα και αυτο-θυματοποίησης), έχει καλλιεργήσει στους καταπιεσμένους.

από κερασούλα φουντωτή 27/11/2020 11:53 μμ.


Τελικά κάποια δε θέλουνε ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχια να είναι πραγματικός αγώνας ενάντια στη πατριαρχία. Τον χρησιμποποιούν ως άλλοθι, τον σχετικοποιούν σε τέτοιο βαθμό με τα κείμενά τους και τα συνθήματα που προωθούν που στο τέλος καταλήγουν στο συμπέρασμα πως για όλα φταίει το κράτος κι ο καπιταλισμός. Καταλήγουν οτι την έμφυλη βία την παράγουν οι δυνάμεις καταστολής. Ούτε λίγο ούτε πολύ λένε πάνω κάτω αυτό που λένε κι οι αριστερές φεμινίστριες. Οτι για όλα φταίει ο καπιταλισμός κι όταν πέσει τότε θα ζήσουμε μια ζωή χωρίς πατριαρχία. Αλήθεια το πιστεύετε αυτό το παραμύθι ; Τις πολλές πλέον καταγγελίες έμφυλης βίας που έχουν κυκλοφορήσει για ανδραναρχικούς μέσα σε καταλήψεις και συνελεύσεις τις έχετε διαβάσει ή κάνετε σαν να μην υπάρχουν ; Εκεί ποιό κράτος και ποιός καπιταλισμός οπλίζει το χέρι του κάθε κακοποιητή και του κάθε βιαστή ; Γι αυτό το φαινόμενο των πάρα πολλών "μεμονωμένων περιστατικών" τι έχετε να μας πείτε εσείς οι πιστές γυναίκες των ανδραναρχικών ; Πόση μούγγα θα κάνετε ακόμα για όλα αυτά τα περιστατικά; Ή μήπως νομίζετε οτι κατηγορώντας αποκλειστικά τους μπάτσους για την έμφυλη βία, θα ξεπλύνετε τους συντρόφους σας ; Αρκετά πια. Αν νομίζετε οτι ο κόσμος μασάει κουτόχορτο είστε πολύ γελασμένες. Αυτό να πείτε στους ανδραναρχικούς καθοδηγητές σας.

από 'Αγριες Φράουλες (1957) 28/11/2020 8:48 μμ.


Για δεύτερη φορά...όταν βλέπεις φαινόμενα σεξισμού / πατριαρχίας, είτε εντός (χώρος) είτε εκτός (κοινωνία) είτε κι επί τ'αυτά...να τα καταδεικνύεις και να τα πολεμάς. Κανείς δεν 'μεταθέτει' κάτι σε κάποιο μακρινό απώτερο μέλλον που έχεις στο όποιο φαντασιακό σου, και δεν ξέρω από που σου μπήκε αυτή η παράδοξη ιδέα μιας κάποιας υποτιθέμενης 'αποκάλυψης' που θα λύσει τα κοινωνικά ζητήματα.

Κατά τ'άλλα, υιοθετείς μια κλασική αριστεριτζίδικη λογική σταδίων, 'ΠΡΩΤΑ θα νοηματοδοτήσει την ύπαρξη της στον καπιταλισμό'...και μετά, 'μας' κατηγορείς ότι εμείς είμαστε κιόλας οι...'αριστεροί' της υπόθεσης. Αν απογοητεύτηκες απ´τις κοινωνικές σχέσεις εδώ πέρα, εντός κι εκτός χώρου...ιδού η Ρόδος...στο πολύ άμεσο Τώρα. Ή αλλιώς, why not, ζήσε στο εξωτερικό αν θεωρείς ότι εκεί σε βολεύει καλύτερα το περιβάλλον. Αλλά τότε γιατί τόση μίρλα με τον ντόπιο 'χώρο' ειδικά?

Στο εξωτερικό δηλαδή, μιας και το προανέφερες, και μιας κι εκεί δεν ζούνε ελληνιόλοι...δεν έχει Bachelor στην TV για να καταλάβω? Ξέρω 'γω, τράβα Hollywood μεριά αν τους προτιμάς από εδώ πέρα και από τον...χώρο: full race inclusivity και identity politics την τελευταία 10ετία...full support στην Hillary επίσης. Kι αν μην τι άλλο, η τελευταία σίγουρα...'νοηματοδότησε την ύπαρξη της στον καπιταλισμό'. Μόνο πρόσεχε μην συναντήσεις κανα Weinstein, ποτέ δεν ξέρεις.

Αυτά περί 'ανδραναρχικούς καθοδηγητές' και τις...πιστές γυναίκες που τους ακολουθούν μου φαίνονται...ολίγον τι σαχλά (και αυτό επιεικώς, στην καλύτερη. Στην χειρότερη, απλά υποτιμητικά για τις αναρχικές). Το ότι χρειάζεται δουλειά στις σχέσεις των φύλων και το ότι υπάρχει αναπαραγωγή των (αντι-)κοινωνικών ρόλων και εντός 'χώρου', ασφαλώς. Αλλά εσύ δείχνεις μάλλον να έχεις μπερδέψει τα...Εξάρχεια με το Λεβάντε, και τους 'άντρες' αναρχικούς με τίποτα σαλαφιστές ιμάμηδες...

Ο 'χώρος' δεν είναι κάποιο υπερ-ιστορικό πεδίο δράσης, ένα κάποιο δήθεν 'προνομιούχο' κοινωνικό κομμάτι, που οι αντιφάσεις του καπιταλισμού έχουν ξεπεραστεί με τρόπο μαγικό.

Είτε ένα κοινωνικό κομμάτι καθορίζεται σαν...'αναρχικοί', είτε σαν 'φεμινίστριες', είτε σαν 'γυναίκες', είτε "βάλε-όποια-ταυτότητα" θες...κανένα κοινωνικό κομμάτι δεν μπορεί να ξεπεράσει τις εν λόγω αντιφάσεις 'έτσι απλά'.

'Οπου 'έτσι απλά' σημαίνει: δεν θα τις ξεπεράσουν απλώς και μόνο επειδή τα υποκείμενα που συμμετέχουνε στον χ, ψ και ω 'χώρο' έχουν 'κατακτήσει' το να είναι φορείς ενός άλφα επίπεδου ταξικής / κοινωνικής συνείδησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αδιάκοπη προσπάθεια και εργασία ως προς μια καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που γεννάνε την αλλοτρίωση ιστορικά. Τουναντίον. Γιατί τόσο δύσκολο? Επειδή...

"Στην κοινωνική παραγωγή της ζωής τους οι άνθρωποι έρχονται σε σχέσεις καθορισμένες, αναγκαίες, ανεξάρτητες από τη θέλησή τους, σε σχέσεις παραγωγικές, που αντιστοιχούν σε μια ορισμένη βαθμίδα ανάπτυξης των υλικών παραγωγικών τους δυνάμεων. Το σύνολο των παραγωγικών αυτών σχέσεων αποτελεί την οικονομική δομή της κοινωνίας, την πραγματική βάση, στην οποία υψώνονται ένα νομικό και πολιτικό οικοδόμημα στο οποίο αντιστοιχούν ορισμένες μορφές της κοινωνικής συνείδησης. Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής καθορίζει γενικά την κοινωνική, πολιτική και πνευματική διαδικασία της ζωής. Δεν είναι η συνείδηση των ανθρώπων αυτό που καθορίζει το Είναι τους, μα αντίστροφα, το κοινωνικό είναι αυτό που καθορίζει τη συνείδησή τους..."

Στα έχει εξηγήσει κάποια βασικά ο καλός κύριος Κάρολος εδώ και 150 χρόνια...αλλά εσύ επιμένεις να σκέφτεσαι με ιδεαλιστικούς όρους ακόμα...πιο παλιούς. Το τραγικό είναι πως μάλλον νομίζεις ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την πατριαρχία εντός καπιταλισμού είναι και πιο...μοντέρνος τάχα μου.

Ο καπιταλισμός έχει εξελιχθεί σε βαθμό του να έχει οικοιοποιηθεί κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής εδώ και...40-50 χρόνια μέσες άκρες, κι αντί να πηγαίνουμε πιο μπροστά σε ανάλυση & πρακτική...γυρνάμε και πιο πίσω αντίθετα. Με περηφάνεια περισσή κιόλας...και φυσικά, δεν παραλείπουμε να 'καταριόμαστε' και τον...'χώρο': surprise surprise...δεν βρήκαμε την ready-to-deliver πραγμοποιημένη ουτοπία εντός του, και τώρα του το 'κρατάμε' χρωστούμενο ξέρω 'γω.

Είναι ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής που πρέπει να ανατραπεί, δεν είναι 'έτσι απλά' ένα αφηρήμενο ιδεαλιστικό / ιδεολογικό πλέγμα πχ. 'έλλειψης συνείδησης' απ' την πλευρά του 'κακού ελληναρά άντρα', στο οποίο αρκεί να 'επιτεθείς' ώστε να 'συνετιστούν' και να σταματήσουν 'κάποια στιγμή' να εκφράζουν σεξισμό .

Όσο υπάρχει αυτός ο τρόπος παραγωγής, θα έχεις και θα τρως στην μάπα με τον ένα η με τον άλλο τρόπο, σεξισμό, ρατσισμό, πατριαρχία και...πχ. Bachelor που προανέφερες. Η μαζική πίστη πχ. στην θρησκεία και η φοβική, αυτοκατασταλτική και συνεπαγόμενη αντιδραστική συμπεριφορά στις καθημερινές σχέσεις δεν 'καταργήθηκε' επειδή οι άνθρωποι...βαρέθηκαν να καίνε τις μάγισσες, ή βαρέθηκαν να ακούνε τον Πάπα και τον όποιο 'ελέω θεού επί γης αντιπρόσωπο Αυτοκράτορα'. Και ούτε επειδή μια κάποια μέρα απόκτησαν...'ίσα δικαιώματα' με τους...αυλικούς και ελεύθερη πρόσβαση στο Παλάτι (δεν τρελάθηκαν ούτε οι βαρόνοι ούτε οι πρίγκηπες να βγάλουν τα ίδια τους τα μάτια. Και ούτε και οι πριγκήπισσες...)

Είναι ο τρόπος παραγωγής που σε μικρό (ιστορικά) χρόνο, ΑΛΛΑΞΕ άρδην και ριζοσπαστικά στον καπιταλισμό, και ο καπιταλισμός αυτός καθεαυτός είναι που έβαλε εν τέλει την ουσιαστική 'ταφόπετρα' σε μεσαιωνικού τύπου αντιλήψεις / πρακτικές που διαρκούσανε χιλιετία και βάλε (αν δεν το 'έκανε', δεν θα εξελισσόταν. Obsolete). Αντικατέστησε την παλιά 'θεολογία' - με τα δικά του 'δημοκρατικά' και κατά κόρον πατριωτικά ιδεολογήματα - και πλέον, εν έτει 2020...ξεκάθαρα τεχνοκρατικά - παρά το ότι δεν θέλει να το παραδέχεται ανοιχτά ακόμα, βλέπε px. Covid, dna research, machine learning / artificial intelligence κτλ. Ήμαρτον δηλαδή...μας ετοιμάζουν για 10ωρο μισθωτής σκλαβιάς και μονιμοποίηση μέτρων 'έκτακτης ανάγκης', κι εσύ...στον κόσμο σου. Ναι, αυτό ακριβώς θα κάνει το κεφάλαιο, θα τρέξει να σου δώσει...'διευθυντικές θέσεις'. Μάλιστα. Αφού τελειώσει το Bachelor, ή στο ενδιάμεσο που θα έχει διαφημίσεις?...

Το με πόση ένταση, σε πόση έκταση και προπάντων με τι μορφή θα τρως τον σεξισμό στην μάπα μαζί με όλα τ'άλλα ιδεολογήματα, εξαρτάται από τις εκάστοτε ιστορικές ανάγκες του καπιταλισμού ανά χώρα / περιφέρεια. 'Δουλειά' μας είναι να καταλαβαίνουμε ακριβώς αυτές τις διαφοροποιήσεις & να απαντάμε ανάλογα. Αν ο σεξισμός έχει μια κάποια πιο ιδιάζουσα μορφή στην καθημερινότητα σε Ελλάδα / Βαλκάνια σε σχέση πχ. με την ΕΕ / Αμερική, να το αναλύσουμε. Αν ο 'χώρος' υστερεί και έχει διάφορες παθογένειες, να ανατρέψουμε τις όποιες συνθήκες μπορεί να προσφέρουν έδαφος για αυτές. 'Τώρα', όχι στο μέλλον. Όχι να το ρίχνουμε στο σορολόπ όμως και να αναμασούμε / μαιμουδίζουμε τα τελευταίας εσοδειάς 'online trends' από χώρες που ιστορικά το επίπεδο συλλογικής ταξικής αντίστασης έχει υπάρξει συνολικά χαμηλό σε γενικές γραμμές...και αυτό ακριβώς επειδή πάντοτε υποκαθίσταται από ανώδυνες, εναλλακτικές 'ευαισθησίες'. Ούτε με rednecks incels fans tou Trump, ούτε με μαύρες gay 'φεμινίστριες' του επιτελείου της δημοκρατικής Hillary που αιτούνται τα 'αυτο(-α)νόητα' (να γίνουν δηλαδή χαλίφης στη θέση του χαλίφη). Σίγουρα υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που θα έχουν κάνει σοβαρή δουλειά κι εκεί.

...για τελευταία φορά, από μεριάς μου τουλάχιστον, η πατριαρχία δεν είναι κάτι που λειτουργεί αυτόνομα και 'ξέχωρα' από τον καπιταλισμό. O καπιταλισμός είναι κοινωνική σχέση - δεν είναι απλά 'κάποιοι αδίστακτοι καπιταλιστές που στον ελεύθερο τους χρόνο κολυμπάνε στην πισίνα με τα δολλάρια' παρέα με λοιπούς ήρωες της Ντίσνευ...

από Φαμ φαταλ 28/02/2021 3:49 μμ.


Με κρίνεις για το "νοηματοδοτήσει", από ποια θέση με κρίνεις πολιτικά; Από αυτή που σου δίνει η πατριαρχία με προνόμια έτοιμα και έρχεσαι να μου τα τρίψεις στην μούρη; Και θα φτιάξουμε με εσάς ουτοπία; Με εσάς τους προνομιούχους τίποτα δε θα φτιάξουμε. Είστε πολύ κακομαθημένοι και έχετε καρφώσει άγκυρα στα προνόμια σας. Μα το μακαρονιτέρας, είστε απίστευτοι, σε λίγο θα φταίνε οι γυναίκες που δεν μάχονται και για τους άνδρες τους ενοίκους.

από Φρούτο του Πάθους. 28/02/2021 5:07 μμ.


Αναρχογυναίκες δεν υπάρχουν. Οι γυναίκες στο χώρο ξέρουμε τι θέση είχαν μέχρι να βγουν πλαίσια από αναρχοφεμ ομάδες, αυτή του συνοδευτικού με δικτυωτό και κολάν του χομπίστα αναρχικού. Όποιος έχει άλλη άποψη ας μας παρουσιάσει πόσες φορές ανέβηκαν γυναίκες να μιλήσουν χωρίς να διστάζουν σε συνελεύσεις. Άνδρες είναι τα τυπάκια εδώ. Όταν σου μιλάνε για τον δυσβάσταχτο ρόλο του αν είσαι άνδρας, τότε πρόκειται για παραμπινάτο ανδρούκο που δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι ο χώρος έχει χτίσει πάνω στον αγριονεολαίο που του πλένει τα ρούχα η μαμά. Και για κάποιους ακόμη χωρικούς είναι και ο μέχρι τώρα τρόπος ζωής τους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License