Αναμφίβολες είναι οι κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος ιστορικά , παρόλα ταύτα με την υπέρχρηση των social media δεν έχει αλλάξει μόνο η δομή του κινήματος αλλά και τα ζητήματα τα οποία θίγει . Κάποτε ασχολείτο κατά βάση με τον εργασιακό τομέα , τα πολιτικά δικαιώματα και την χειραφέτηση των γυναικών , ενώ πλέον φαίνεται να έχει αποξενωθεί από τα προαναφερόμενα θέματα , αλλά και να παρουσιάζει το γυναικείο φύλο με έναν χαοτικά διαφορετικό τρόπο .

Κατά τις μέρες μας , όσον αφορά στις σύγχρονες δυτικές χώρες, παρότι γίνονται ακόμη διακριτές κάποιες ανισότητες κατά των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τον σύγχρονο φεμινισμό . Ο φεμινισμός από ένα κίνημα με διαρκείς αγώνες και κατακτήσεις , με το πέρασμα του χρόνου και την μεσολάβηση των social media , αφήνει πίσω του την πάλη για ίσα δικαιώματα με τους άντρες και την ισότιμη μεταχείριση σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Πέραν των ζητημάτων που έχουν αλλάξει, έχει διαφοροποιηθεί και ο τρόπος με τον οποίο ο σύγχρονος φεμινισμός παρουσιάζει τις γυναίκες . Πιο αναλυτικά, γίνεται διακριτή η διαρκής θυματοποίηση των γυναικών κάτι το οποίο, αν μη τι άλλο, ενισχύει την αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν είναι παρά ανυπεράσπιστα όντα που έχουν ανάγκη από συνεχή προστασία . Κάτι τέτοιο υποβαθμίζει τις γυναίκες και αναιρεί αγώνες ετών . Επιπλέον επικρατεί η τάση της αντιμετωπίσεως οποιασδήποτε καταστάσεως ως αποτελέσματος της πατριαρχίας και του χαρακτηρισμού οποιουδήποτε γεγονότος ως σεξιστικού . Για παράδειγμα εάν τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν μια γυναίκα , το περιστατικό θα παρουσιαζόταν ως σεξιστική επίθεση , ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ΜΑΤ δεν κάνουν φυλετικές διακρίσεις ως προς το ποιόν θα ξυλοκοπήσουν . Αντίστοιχα , όταν γίνεται κάποιο έγκλημα κατά γυναίκας από άντρα, οι σύγχρονες φεμινίστριες το αποδίδουν στην πατριαρχία , ενώ όταν αντίστοιχα εγκλήματα έχουν θύματα παιδιά ή άντρες ή όταν οι θύτες είναι γυναίκες απλώς δεν τα σχολιάζουν , παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνουν .

Το γεγονός ότι ο σύγχρονος φεμινισμός προσπαθεί να αποδώσει την όποια κακή συμπεριφορά και το όποιο έγκλημα στην πατριαρχία είναι γνωστό και σαν να μην έφτανε αυτό , ακόμα και κινήσεις που υποδηλώνουν ευγένεια χαρακτηρίζονται σεξιστικές , όπως το να ανοίξει ένας άντρας την πόρτα ώστε να περάσει μια γυναίκα ή να της προσφέρει την θέση του . Φυσικά κάποιες γνωστές φεμινίστριες όπως η Redhika Sanghani δεν δίστασαν να ισχυριστούν ότι ακόμα και η ύπαρξη του κλιματιστικού συστήματος είναι σεξιστική...

Συνελόντι ειπείν , η διαρκής παρουσίαση των γυναικών ως πλασμάτων που χρήζουν προστασίας , ο μισανδρισμός , η "εγκληματικοποίηση" πράξεων ευγένειας , η διαπόμπευση ανδρών που πλησίασαν κάποια γυναίκα ερωτικά , η στοχοποίηση ολοκλήρου του ανδρικού φύλου , οι επιθέσεις ή και η απομόνωση γυναικών που διαφωνούν με το σύγχρονο φεμινιστικό δόγμα και η ανικανότητα για μια συζήτηση με λογικά επιχειρήματα, είναι αυτά που διακρίνουν πολλούς από τους τωρινούς εκπροσώπους του φεμινισμού .

από κάποια 21/05/2020 1:33 μμ.


Είναι γεγονός ότι η πολιτική των ταυτοτήτων έχει (στρεβλά) αποδομήσει το φύλο σε μη οικονομικές οντότητες- Όπου το ζητούμενο της χειραφέτησης αναζητείται αποκλειστικά στις εξατομικευμένες παραστάσεις για το φύλο. Θα συμφωνησω μαζί σσς για την απόσταση που έχει πάρει το κίνημα απο τα της εργασίας. Όμως σε ότι αφορά την πατριαρχία κανετε και σεις το λάθος να την θεωρείτε αποτέλεσμα συμπεριφορών. η πατριαρχία ειναι δομή εγγενής στο κράτος καταρχήν και μετέπειτα στον καπιταλισμό. Οι συμπεριφορές στις οποίες αναφέρεστε, και σεις επίσης ως αντρικές, στις οποίες σωστά επιτίθεται το κίνημα, αναφέρονται σε επαγγέλματα και κοινωνικούς ρόλους κύρους απο τους οποιους οι γυναίκες αποκλείστηκαν για αιώνες. Ετσι, ο μπάτσος και ο δικαστής για παράδειγμα , όσες ποσοστώσεις ισότητας να γίνουν και ακόμη και να "επανδρωθουν" αποκλειστικά απο γυναίκες , αντρικές επαγγελματικες υποθέσεις θα αφορούν.

από Φαμ φατάλ 04/06/2020 11:35 μμ.


Αυτά που αποδίδεις ως κριτική είναι τελείως last decade, παίζει να μην έχεις πατήσει το πόδι σου σε καμία φεμινιστική κουβέντα με συλλογικότητες γιατί αυτά που εσύ θεωρείς αφελής και παιδική ασυνέπεια όπου τα αποδίδεις στα φεμινιστικά άτομα είναι το επιχείρημα του ξεπλένη. Είναι το χιλιοειπωμένο σάλιο ισάξιο με το οτι οι ανάρχες είναι όλοι από τα ΒΠ και παιδιά βουλευτών. Κάνεις απλά ισχυρισμούς που είναι α ν α λ η θ ε ί ς και μάλιστα με τη μέθοδο της άρπα κόλα γενίκευσης κάνεις το κλασικό, επειδή κάπου κάπως κάποτε μια γυναίκα φεμινίστρια είπε τάδε σημαίνει οτι όλες οι γυναίκες φεμινίστριες λένε τάδε.

Προτού πιάσετε τον φεμινισμό, Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε για αυτόν. Στην Ελλάδα Π Α Σ Χ Ο Υ Μ Ε από στοιχειώδη συμπεριφορά ΜΗ-ΒΙΑΣ στο γυναικείο φύλο, διακατεχόμενοι από μια βαθιά παραδοσιακή κουλτούρα βαλκάνιας πατριαρχίας. Ο φεμινισμός είναι πάνω από όλα τρόπος επικοινωνίας των φύλων, με τους όρους του αδυνάμου, της γυναίκας.

Η γυναίκες είναι η αλήθεια βγαίνουν μπροστά λοιπόν και θέτουν τους κανόνες τους. Σε ένα διαλυμένο κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα, με τον ντόπιο εγκλωβισμένο ανδρικό πληθυσιμό να ρέπει όλο και προς το μισογυνισμό(δεν αποτελεί ο άνδρας πλέον μποστάρης στη παραγωγή πλούτου, οπότε φταίει η γυναίκα και γι'αυτό), με πάρα πολλές γυναίκες να φεύγουν στο εξωτερικό ως μεσο Δ Ι Α Φ Υ Γ Η Σ για μόρφωση και ζωή έξω από την ορθοδοξία της χώρας, με την έκρηξη των κινημάτων metoo και την απενεχοποίηση του σώματος στα social media, ο μέσος έλληνας άνδρας τί απαντά σε αυτά : "η μπουτάνα στο ινσταγκραμ τα πέταξε όλα".

Ναι αλλά η πουτάνα, δεν του κάθεται. Θέτει τους όρους της. Θυμάστε κάποτε που οι πατεράδες μας πήγαιναν με τις τουρίστριες επειδή οι ντόπιες ήθελαν παντρειά και παιδιά; Ε, τώρα, οι τουρίστριες είμαστε εμείς. 

Ο φεμινισμός δεν είναι μια θεωρία που θα πάρει τον άνδρα από το χέρι. Δεν θα λύσουμε εμείς τα προβήματα των incel.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License