Ο ΧΥΤΑ πλησιάζει πλέον τα σπίτια

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, ενέκρινε νέα "έκτακτη" επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής κατά 49,2 στρέμματα χωρητικότητας 600.000 τόνων σκουπιδιών «για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής». Αυτό είναι ένα ακόμη στήριγμα στους εργολάβους από την κυβέρνηση (Ίντρακατ, Τέρνα, Άκτωρ), η οποία αδυνατεί να συνειδητοποιήσει πως ο ΧΥΤΑ πλησιάζει πλέον τις πρώτες κατοικίες του Δήμου.

post image

Είναι γεγονός πως στην Δυτική Αττική, δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με εργοστάσια ανακύκλωσης. Πλέον, σε κάθε μεριά των δημών Ανω Λιοσίων και Ασπροπύργου λειτουργεί και ένα εργοστάσιο απορριμμάτων. Σύμφωνα με έρευνες πανεπιστημίων, χωματερές και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, προκαλούν μεγάλες επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα (το νέρο που πίνουμε), και τον αέρα που αναπνέουμε καθώς εκλύεται μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Tα εργοστάσια αυτά, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον δήμο Φυλής και Ασπροπύργου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι παντού. Στον ΧΥΤΑ Φυλής υπάρχει το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης ιδιοκτησίας Μπόμπολα και ΕΔΣΝΑ. Ακριβώς δίπλα, λειτουργεί ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών απορριμμάτων της Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ και διάφορα μικρότερα ΚΔΑΥ (WATT, ASA, Περμε) χώροι στους οποίους οι παραβάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Ακριβώς δίπλα από την χωματερή, στην συνοικία Νέα Ζωή βρίσκεται το ΚΔΑΥ της General Recycling, όπου τα τελευταία 5 χρόνια από τότε που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, καίγονται καθημερινά διάφορα σκουπίδια, δημμιιουργώντας πυκνούς καπνούς στην περιοχή. Προς, τα διυλιστήρια κατασκευάζεται ένα καινούργιο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης από την Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕΒΕ του Κωστούλα, όπου επί τρεις δεκαετίες λειτουργούσε παράνομα διάφορα ΣΜΑ και εργοτάξια, σε διάφορα σημεία των Άνω Λιοσίων. Δίπλα από το λιμάνι του Ασπροπύργου λειτουργεί και ένας ακόμη χώρος ανακύκλωσης με το όνομα Πολέκο, ενώ λίγο πιο βόρεια μια εταιρεία με την επωνυμία Χούμας η οποία ανακυκλώνει μπαταρίες και έχει κατηγορηθεί πάμπολλες φορές για σωρεία περιβαλλοντικών παραβιάσεων. Ο αριθμός τέτοιων εργοστασίων (εξαιρούνται τα σκραπατζίδικα), δηλώνει το μείζων πρόβλημα που υπάρχει στην Δυτική Αττική. Ανησυχία επίσης υπάρχει για πιθανή πυρκαγιά σε κάποιο από αυτά τα εργοστάσια, διότι είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες κάποιο από αυτά πυρπολείται.

Εικόνες:

από Νέστωρ 20/05/2020 12:50 πμ.


Παραθέτω ένα κείμενο της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Αγίων Αναργύρων- Καματερού σχετικά με την ύπαρξη του χυτα, θεωρώντας ότι είναι κατατοπιστικό και συμβάλλει με τις πληροφορίες του στην κατανόηση του προβλήματος.

https://protaanka.espivblogs.net/2019/04/24/na-antistathoyme-sta-schedia-kratoys-di/

από Α 21/05/2020 12:55 μμ.


  • επίσης υπάρχουν και τα εργοστάσια του Βασιλακόπουλου, της Μαρί, της Antipollution, της Alpha Green, της Νεονακη, του Φιλιπποπουλου (ΕΛΒΑΝ) και του Σακαντάρη. 

από Γιτ Γιτ 23/05/2020 12:25 μμ.


Δυστυχώς δεν έχει προβλέψει κανένας δήμος την δημιουργία οργανομένης βιομηχανικής περιοχής όπως και γίνεται σε άλλες βι.πε. της χώρας. Στον Ασπρόπυργο πίσω από την λεωφόρο ΝΑΤΟ και κάποιες εταιρείες έχουν δεκάδες αυθαίρετα με αποτέλεσμα (προς Μπήτρο, Foodlink, Αφοί Τριγώνη κ.α.) η κατάσταση να θυμίζει τριτοκοσμικές καταστάσεις. Ενώ κάποτε υπήρξε η ΒΙΠΑΝΟΤ που υποτίθεται διαχειριζόταν την συγκεκριμένη μεριά του ΒΙΟ.ΠΑ.. Ανάμεικτες κατάστασεις συναντά κανείς και προς την πίσω μεριά των διυίστηρίων, όπου βιομηχανικά ερειπία και μαντριά προβάτων και γουρουνιών συμβιώνουν με μεγάλα σύγχρονα εργοστάσια (π.χ. Μεβγάλ, Κ. Κωστούλας, Λάβδας ΑΕΒΕ, HB Body, Παράμετρος κλπ.) όπου την τελευταία δεκαετία έχουν αναβαθμίσει την ανατολική μεριά του Βιο.Πα.. Επίσης πρόβλημα είναι και το γεγονός πως στην βιομηχανική ζώνη υπάρχουν γειτονιές όπου κατοικούν άνθρωποι (Νέα Ζωή), όπου αυτό θα έπρεπε να απαγορεύεται καθώς η ποιότητα και οι συνθήκες ζωής δεν είναι και οι καλύτερες.


Το πρόβλημα είναι ο ΧΥΤΑ και τα εργοστάσια ανακύκλωσης όπου κάνουν παραβάσεις και όχι όλα τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων όλης της περιοχής. Αρχικά, είναι γεγονός πως εξαιτίας συμφερόντων κάηκε η Γενική Ανακύκλωση ΑΕ, και το ΚΔΑΥ της Ηλέκτωρ ΑΕ αλλά υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες παρά τις παραβάσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημιουργήσει περιβαλλοντικά ασφαλή εργοστάσια τα οποία αναβαθμίζουν ολόκληρες περιοχές. Πριν την κατασκευή της Ε.Μ.Α.Κ. στα Άνω Λιόσια η περιοχή ήταν μόνο πρόχειρα εργοτάξια γεμάτα σκουπίδια, ενώ τώρα υπάρχει κανονική βιομηχανική μονάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και με αυτή ουσιαστικά ξεκίνησε πιο ενεργά η ανακύκλωση στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει και η Κ. Κωστούλας ΑΕΒΕ που παρά τις μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις σε Ανω Λιοσια και Ασπρόπυργο πριν από τριάντα χρόνια, τώρα έχει αναπτύξει ολόκληρη την Ανατολική βιομηχανική περιοχή Ασπροπύργου (πρώην λατομεία Γη Ανταίος ΑΕ), γειτονιές όπου ήταν γεμάτες σκουπίδια και υποβαθμισμένες στο έπακρο. Επιπλέον, με τα αυστηρά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εταιρείες έχουν συμμορφωθεί και δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο στους ξένους όσον αφορά την ανακύκλωση (βλέπε Πολυέκο, ΑΣΑ, Watt και παρά πολύ άλλοι). Παρά τα συμφέροντα που υπάρχουν στα σκουπίδια οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων προσπαθούν να εκμεταλευτούν τα πάντα με συνεχείς αναπτύξεις (ΤΙΤΑΝ ΑΕ, όμιλος Κοπελούζου κ.α.). 

Συνεπώς δεν είναι το πρόβλημα όλα τα εργοστάσια αλλά οι εγκαταστάσεις οι οποίες εφαρμόζουν τις τακτικές της δεκαετίας '90 (χωματερές, πρόχειρα ΣΜΑ, απορρίψεις δίχως σχεδιασμό κ.α.). 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License