Συμβουλές για τη μείωση του ενοικίου στα χρόνια του κορωνοϊού

Ο παρακάτω οδηγός συμβουλών για τη μείωση του ενοικίου μοιράζεται από τη συνέλευση στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και πόρτα-πόρτα, μαζί με το σύντομο οδηγό νομικών συμβουλών, ως ένθετο της προκύρηξης με τίτλο "Μένουμε στο νοίκι".

post image

Ο παρακάτω οδηγός συμβουλών για τη μείωση του ενοικίου μοιράζεται από τη συνέλευση στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και πόρτα-πόρτα, μαζί με το σύντομο οδηγό νομικών συμβουλών, ως ένθετο της προκύρηξης με τίτλο "Μένουμε στο νοίκι". Ο αναλυτικός οδηγός νομικών συμβουλών βρίσκεται εδώ.

 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

 1. Δεν πληρώνουμε στην ώρα μας, καθυστερούμε το νοίκι λίγες μέρες. Κερδίζουμε χρόνο.
 2. Συγκεντρώνουμε στοιχεία για τη διαθεσιμότητα σπιτιών και τις τιμές ενοικίασης στην περιοχή μας από τις πλατφόρμες στο διαδίκτυο.
 3. Αποφασίζουμε το ύψος της μείωσης βάση των στοιχείων που έχουμε συλλέξει σε ένα ρεαλιστικό ποσοστό της τάξης του 20-30%. H «γενναιότητα» θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
 4. Επικοινωνούμε απευθείας με τον ιδιοκτήτη που είναι υπεύθυνος/η για τη διαχείριση του σπιτιού. Αποφεύγουμε τους μεσίτες, οι οποίοι λόγω εμπειρίας είναι καλοί διαπραγματευτές. Σημειώνουμε τα επιχειρήματα μας.
 5. Τονίζουμε τα όποια προτερήματα μας που θεωρούμε πως μας χαρακτηρίζουν ως ενοικιαστές, πχ. αμοιβαιότητα, έξοδα που καλύψαμε από μικροζημιές κλπ.
 6. Περιγράφουμε το οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί. Τονίζουμε την οικονομική δυνατότητά μας και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία μας. Περιγράφουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Μιλάμε ήρεμα και αποφασιστικά.
 7. Τονίζουμε πως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σπίτια τα οποία ήταν διαθέσιμα για βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb), ξαναμπαίνουν στην μακροχρόνια μίσθωση. Σύμφωνα με τον Τύπο, από αρχές Μάρτη, 300 λιγότερα σπίτια διατίθενται στην πλατφόρμα. Επίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα για το 2020 θα υποστεί μεγάλο πλήγμα.
 8. Προφασιζόμαστε ότι έχουμε ήδη βρει σπίτι σε χαμηλότερη τιμή σε γειτονική ή στην ίδια περιοχή.
 9. Περιγράφουμε αναλυτικά την κατάσταση του σπιτιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για παράδειγμα λόγω παλαιότητας. Είναι πολύ σύνηθες ο ιδιοκτήτης/τρια να μην έχει σαφή εικόνα της κατάστασης. Πχ. υγρασία, ηλεκτρολογικά, σωληνώσεις, κατσαρίδες κλπ.
 10. Υπενθυμίζουμε τι θα του/της συμβεί σε περίπτωση που φύγουμε από το σπίτι, δηλαδή, θα ψάξει νέο νοικάρη, άρα μέχρι τότε θα χάσει έσοδα ενώ οι λογαριασμοί θα τρέχουν και θα χρειαστεί νέα έξοδα για βάψιμο, συντήρηση, επισκευή ζημιών κλπ. Επίσης, λόγω οικονομικής στενότητας, οι μετακομίσεις έχουν μειωθεί ραγδαία.
 11. Δίνουμε χρόνο να το σκεφτεί μέχρι να αποφασίσει. Αυτήν την περίοδο, ο χρόνος μετράει σε βάρος των ιδιοκτητών, λόγω του αρνητικού κλίματος στην κτηματαγορά που αναμένει βίαιη υποτίμηση των τιμών τους επόμενους μήνες.
 12. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή νέα τιμή και έχουμε αποφασίσει να μετακομίσουμε, αποχωρούμε μέσω καταγγελίας της μίσθωσης.

Το αρχείο με τις συμβουλές σε μορφή pdf εδώ.

 

Συνέλευση ενάντια στον εκβιασμό του ενοικίου

Απρίλιος-Μάιος 2020

https://unrealestate.noblogs.org

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License