Αλλαλούμ

Νομίζω πως είναι επίκαιρο. Είναι η κατάλληλη λέξη για να περιγράψει κανείς την πολιτική κατάσταση της χώρας. Τα τελευταία συμβάντα στη βουλή είναι κακέκτυπα αριστοφανικής κωμωδίας. Οι πολεμικές ιαχές, αντάξιες ενός Αίαντα κατέληξαν σε απολογίες κάποιου ήρωα κωμωδίας. Η στάση της λεγόμενης αριστερής πλατφόρμας ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζει βασικά νομοσχέδια μόνο σαν παραλογισμός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τελικά ο Σύριζα διασπάστηκε. Η αριστερή πλατφόρμα ανέλαβε την ευθύνη, όπως ισχυρίζεται, να συνεχίσει τον, ˮριζοσπαστικόˮ χαρακτήρα του προμνημονιακού Σύριζα, δηλαδή να σκίσει τα μνημόνια, να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές, να ξαναγυρίσουν στη δραχμή και να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και στο δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Όσον αφορά τη ρήξη και μια αυτόνομη πορεία της χώρας είναι η μόνη προϋπόθεση για να σωθεί η χώρα από την καταστροφή.

Ωστόσο, η επιλογή αυτή δεν μπορεί να στηριχτεί παρά μόνο στην αλήθεια. Το αντίθετο της αλήθειας δεν είναι μόνο το ψέμα αλλά και η πλάνη. Μπορεί ηθικά να διαφέρουν, γιατί το πρώτο γίνεται με δόλο η πλάνη από άγνοια, το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές προθέσεις του καθενός. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στο επίπεδο της τακτικής η συνωμοτικότητα και η παραπλάνηση του αντιπάλου είναι αναγκαία. Η πολιτική πρόταση δηλαδή το πώς Θα παραχθεί το υπερπροϊόν, και όχι γενικά ο πλούτος, και πως θα κατανεμηθεί επίσης από ποιούς και πώς. Θα πρέπει να είναι σαφής και να είναι εφικτή μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει επίγνωση της υπάρχουσας κατάστασης. Το σημείο αυτό θυμίζει λίγο Λένιν , είναι όμως η μισή αλήθεια.

Όταν αποφασίζει κανείς, να συμμετάσχει στους πραγματικούς ταξικούς αγώνες πρέπει να γνωρίζει ότι η κατάσταση που θα προκύψει μπορεί να μην είναι ,ή μάλλον ΔΕΝ θα είναι αυτή που επεδίωκε ή και αντίθετη. Πολύ απλά δεν ενσωματώνεται και συνεχίζει. Ίσως κάποιος απορήσει, μα αυτό δεν έκαναν ο Λαφαζάνης και υπόλοιποι; Ναι, αλλά τα μέσα που επέλεξαν είναι αντίστοιχα με το στόχο που και αυτός πάσχει. Οι οικονομολόγοι τους, Μηλιός, Λαπαβίτσας και άλλοι πιστεύουν ότι η κρίση που ξέσπασε το ̉8 θα μπορούσε να μην πάρει αυτή την έκταση, εάν δεν εφαρμόζονταν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πιστεύουν ότι με κεΰνσιανούς εξορκισμούς, η κρίση θα εξελίσσονταν σε μια απλή ˮδιόρθωσηˮ. Η προσέγγιση αυτή είναι τόσο επιστημονική όσο εκείνη ενός μάγου κάποιας φυλής που με εξορκισμούς προσπαθεί να μεταβάλει ένα τυφώνα σε απλή τροπική καταιγίδα.

Έχω γίνει βαρετός να επαναλαμβάνω ότι η κρίση αυτή είναι ένα μακρό κύμα ύφεσης που θα κρατήσει περίπου 25 χρόνια, ανάλογο με τη μεγάλη ύφεση του ̉29, ωστόσο έχει μεγαλύτερες καταστροφικές συνέπειες, γιατί εκδηλώνεται σε μια εποχή που η ανεργία μέσα στα πλαίσια του συστήματος είναι μη αντιμετωπίσιμη είτε εφαρμοστεί πολιτική λιτότητας είτε μια αναδιανεμητική. Αν εκείνη η κρίση χρειάστηκε να καταστραφούν η Ασία και η Ευρώπη και να χάσουν τη ζωή τους 60 εκατομμύρια άνθρωποι η σημερινή, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερες καταστροφές. Ο καπιταλισμός έχει καταργήσει τα θεμέλια πάνω στα οποία γεννήθηκε και αναπτύχτηκε, δηλαδή την ανθρώπινη εργασία και το χρήμα. Αν η ατμομηχανή έκανε περιττή τη συμμετοχή των ζώων στη παραγωγή, η ρομποτική τείνει να κάνει το ίδιο για τον άνθρωπο. Αυτό πιστεύαμε ότι θα συμβεί στον σοσιαλισμό και θα απελευθέρωνε τον άνθρωπο, πραγματοποιήθηκε όμως μέσα στον καπιταλισμό αλλά με αντίθετα αποτελέσματα. γιατί μέσα στο σύστημα επικρατεί η ηθική του ˮαποστόλου των εθνώνˮ: ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω. Και αν κάποιος δεν εργάζεται όχι από δική του επιλογή ίσως επειδή έχει διαβάσει Λαφάργκ, αλλά εξαναγκάζεται από το ίδιο το σύστημα στην ανεργία τι γίνεται;

Η αστική τάξη που πριν πάρει την πολιτική εξουσία υπόσχονταν να απελευθερώσει την ανθρωπότητα κατέληξε στη πιο μισάνθρωπη στάση και πρακτική. Η οικονομική κρίση ήδη έχει εξελιχτεί σε πολιτική και γεωπολιτική. Κάθε χώρα προσπαθεί να φορτώσει την δική της κρίση στην άλλη. Ο εμπορικός ανταγωνισμός, ο νομισματικός πόλεμος και κυρώσεις, πόσο απέχουν από ένα ανοιχτό πόλεμο; Ο κοινωνικός δαρβινισμός δεν είναι θεωρία. Αυτή απλά περιγράφει κοινωνικές συμπεριφορές κάποιων στρωμάτων και κρατών.

Στ. Κατσαρός

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License