post image

Η Νίκη Κεραμέως, γνωστή αλλιώς και ως νυν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταθέτει, στις 22/4, σε δημόσια διαβούλευση, το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο περιέχει σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους κλάδους και βαθμίδες της εκπαίδευσης, «Επιβεβλημένες από τις σύγχρονες απαιτήσεις», όπως αναφέρει η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Φυσικά, γίνεται ευκόλως αντιληπτό από όλους/ες μας το είδος των απαιτήσεων στο οποίο αναφέρεται...

Ύστερα, λοιπόν, από το 1ο στάδιο της ιδιωτικοποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος, με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την εξίσωση των πτυχίων δημοσίων - ιδιωτικών σχολών, η υπουργός και οι ενδοσυστημικοί συνεργάτες της, προβαίνουν στις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

1. «Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας», η οποία με την προηγούμενη εφαρμογή της, δημιούργησε κατά 40% αύξηση των μετεξεταστέων.

Αυτή, η "μίνι" προσομοίωση των πανελλ-ΑΔΙΚΩΝ εξετάσεων, εξυπακούεται ότι θα οδηγήσει πολλές οικογένειες στην επαχθής, για την οικονομική τους κατάσταση, λύση της παραπαιδείας.

2. «Κατακόρυφη αύξηση μαθητ(ρι)ών ανά τμήμα», με κλείσιμο και παράλειψη κτίσματος νέων, απαραίτητων, σχολικών μονάδων.

3. «Αύξηση των "πρότυπων" σχολείων», ειδικά κατασκευασμένων για "αιέν αριστεύειν" εκπαιδευόμενους/ες.

4. «Επαναφορά διαγωγής», καθιστώντας και με την "βούλα" τον/την μαθητευόμενο/η, υποχείριο των εκάστοτε διαθέσεων του/της αρμόδιου/ας καθηγητή/ριας.

5. «Θεσμοθέτηση ηλικιακού ορίου εγγραφής και μετεγγραφής στα 17 χρόνια, για τα επαγγελματικά λύκεια», αποκλείοντας πλήρως ένα τεράστιο ποσοστό διδασκόμενων, από τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό τομέα.

6. «Αυστηροποίηση των ποινών», με την επαναφορά τριήμερης και πενθήμερης αποβολής, επιδιώκοντας την εξάλειψη κάθε ίχνους μαθητικής αντίδρασης/εξέγερσης, όπου οξύμωρα γαλουχήζεται από την ίδια την κρατική πολιτική.

Πορείες και καταλήψεις, συνεπώς, θα εντάσσονται στο πλαίσιο της μαθητικής "παραβατικότητας", μιας και ενδέχεται να παρεμποδίσουν την "εύρυθμη λειτουργία" του σχολείου.

7. «Εισαγωγή κάμερας στις αίθουσες διδασκαλίας», κλονίζοντας, δραματικά, τον αυθορμητισμό, την ελευθερία έκφρασης/βούλησης, καθώς και την ιδιοτικότητα τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητ(ρι)ών.

Οι προαναφερόμενες, «7 Πληγές της Νίκης Κεραμέως», έρχονται να πλαισιώσουν "υποδειγματικά", μια ήδη παντελώς αναχρονιστική οργάνωση φιλελευθεροποιημένης διδασκαλίας, η οποία διαχρονικά προέβαλε ως ύψιστες και ιδανικές "αρετές", για τον/την κάθε εξουσιαζόμενο/η, την εργασιομανία, την υποταγή, την δουλικότητα και την υποτέλεια προς τους ανάλογους εξουσιαστές.

Στο συγκεκριμένο, λοιπόν, "εκπαιδευτικό" σύστημα, το οποίο ελάχιστα απέχει από μια κοινή φυλακή, τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και λειτουργικά, (Με τις ώρες προαυλισμού και τα ψυχρά/άχρωμα κτήρια πλαισιωμένα από κάγκελα, κάμερες και συρματοπλέγματα, όπου οι μαθήτ(ρι)ες είναι υποχρεωμένοι/ες να περνάνε εκεί, βασανιστικά, τα παιδικά/εφηβικά χρόνια τους) συνεχίζουν, ακατάπαυστα, να (ανα)παράγονται οι ιεραρχικές δομές, της σημερινής αυταρχικής κοινωνίας.

Ως εκ τούτου, η παιδεία μεταλλάσσεται σε έναν μηχανισμό διάσωσης θρησκευτικών ιδεοληψιών (Μάθημα θρησκευτικής-ορθόδοξης κατήχησης, προσευχή, εκκλησιασμοί) και καλλιέργειας εθνικής συνείδησης, δια μέσω του διαστρεβλωμένου μαθήματος της ιστορίας, (όπως δήλωσε και η ίδια η υπουργός) των παρελάσεων και των εθνικών εορτών, με το παιάνισμα του εθνικού ύμνου και την έπαρση της σημαίας.

Πέραν του, κάθε λογής, προσηλυτισμού, της αχαλίνωτης διάχυσης ιδεολογικής/εθνικόφρονης προπαγάνδας και της στοχευμένης εκθείασης αξιών και προσώπων, ο κρατικός μηχανισμός, ντύνοντας με τον μανδύα της "εκλεπτυσμένης" μόρφωσης, την στείρα αποστήθιση και προωθώντας, ξεδιάντροπα, την εμφύτευση προκαθορισμένης γνώσης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψιν τα ενδιαφέροντα των διδασκόμενων, εξουδετερώνει "αριστουργηματικά" κάθε πιθανή πτυχή επινοητικότητας, εφευρετικότητας και ελευθεριακής σκέψης/δράσης, ομογενοποιώντας, έτσι με αυτό το "άρτια" προμελετημένο τέχνασμα, εξ' ολοκλήρου, το μαθητικό σύνολο.

Το σχολείο, λοιπόν, κατανοούμε ότι δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω, από ένα ακόμη απαρχαιωμένο καθεστωτικό φερέφωνο εξαγωγής αντι-δημιουργικού πνεύματος, το οποίο ανατρέφει παθητικούς δέκτες, "ανθρώπους-μηχανές", οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι, παντός καιρού και ανά πάσα στιγμή, να προσφέρουν τις "υπηρεσίες" του στον καπιταλισμό.

Ως Αντιφασιστική/Αντιεξουσιαστική Ομάδα Μαθητ(ρι)ών Ελευσίνας, τασσόμαστε έμπρακτα ενάντια σε έναν θεσμό, όπου εντός των πλαισίων του, διαιωνίζονται και οξύνονται οικονομικές, κοινωνικές, φυλετικές, έμφυλες και πολιτικές διακρίσεις.

Εάν δεν είσαι ένας/μια ακόμη ασυνείδητος/η, αλλοτριωμένος/η, από το παρόν σύστημα, μαθητής/ρια, αγωνίσου και (αυτο)οργανώσου στο πλευρό μας για μια ελευθεριακή παιδεία προσβάσιμη και ελκυστική για όλους/ες μας.

- ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΚΛΑΒΩΝ -

- Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ - ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ -

|Αντιφασιστική/Αντιεξουσιαστική Ομάδα Μαθητ(ρι)ών Ελευσίνας|

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License