Μέρες Δεκέμβρη του 2008 στην Μινεάπολη

Επιτέλους οι σύντροφοι Αμερικάνοι στις ΗΠΑ εξεγείρονται ενάντια στην δολοφονική αστυνομική βαρβαρότητα. Η δολοφονία του George Floyd στην Μινεσότα με τον σαδιστικό τρόπο που έγινε από τους μπάτσους μέρα μεσημέρι και αψηφώντας τις διαμαρτυρίες του κόσμου που την βιντεοσκοπούσε, ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι. Το γεγονός ότι η Εξέγερση στη Μινεάπολη γίνεται σε συνθήκες πανδημίας και μαζικής ανεργίας της δίνει μια άγρια όψη αλλά και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τις αντιστάσεις που θα έρθουν παγκόσμια. Χρέος μας να συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο ειδικά ζώντας σε μια χώρα με την δική της κλιμακούμενη αστυνομοκρατία.

Οι ΗΠΑ έχουν ένα ιστορικό δολοφονικής αστυνομικής βαρβαρότητας, ιδιαίτερα ενάντια στους μαύρους, εδώ και πολλά χρόνια. Περίπου χίλια άτομα δολοφονούνται από την αστυνομία κάθε χρόνο με την πλειοψηφία αυτών να είναι μαύροι. Όμως ακόμη και για τα δικά τους επαχθή κριτήρια η δολοφονία του George Floyd από τους μπάτσους στην Μινεάπολη ξεπέρασε κάθε όριο. Ο George Floyd για ασήμαντη αφορμή ήταν ακινητοποιημένος από τους μπάτσους για πολύ ώρα με έναν από αυτούς να πιέζει δολοφονικά το πόδι του στο λαιμό του Floyd ακόμη κι όταν αυτός είχε χάσει τις αισθήσεις του. Οι σπαρακτικές παρακλήσεις του ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει δεν είχαν κανένα αντίκρυσμα. Το ίδιο και οι διαμαρτυρίες του κόσμου που βιντεοσκοπούσε το περιστατικό μέρα μεσημέρι. Ο μπάτσος με ένα ατάραχο σαδιστικό ύφος συνέχιζε να του πατάει τον λαιμό μέχρι που ο Floyd ξεψύχησε. Ακόμη και μετά τον θάνατο του ο μπάτσος συνέχιζε να του πατάει τον λαιμό σαν να ήθελε να σιγουρευτεί ότι θα τον σκοτώσει.

Μια τέτοια απροκάλυπτη αστυνομική δολοφονία που ισοδυναμούσε με ανοιχτό αστυνομικό λυντσάρισμα, έφερε επιτέλους το έναυσμα της εξέγερσης που τώρα σαρώνει την Μινεάπολη. Την πρώτη μέρα ο κόσμος κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί μαζικά χωρίς άγρια συγκρουσιακή διάθεση για να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα αστυνομικής καταστολής που περιλάμβανε αδιάκριτη χρήση δακρυγόνων και πλαστικές σφαίρες. Την δεύτερη μέρα ο κόσμος ήταν πιο αγριεμένος και προχώρησε σε πλιάτσικα και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Το βράδυ ένας εξεγερμένος δολοφονείται από έναν μικροαστό που ήθελε να υπερασπίσει το μαγαζάκι του. Την ίδια μέρα γίνεται γνωστό ότι οι τέσσερις μπάτσοι που κάτω από την κατακραυγή του κόσμου απολύθηκαν προσωρινά, πιθανά δεν θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω κατηγορίες. Τα γεγονότα έφτασαν στην ανοιχτή εξέγερση την τρίτη μέρα όπου οι εξεγερμένοι, μαύροι και λευκοί, κατάφεραν να καταλάβουν κεντρικό αστυνομικό τμήμα και να το κάψουν. Ολόκληρες γειτονιές ελευθερώθηκαν από την παρουσία μπάτσων καθώς η αστυνομία έντρομη εγκατέλειπε τα πεδία μάχης. Φτάσαμε στο σημείο ο Τραμπ να δηλώνει ότι θα κατέβει στρατός και θα πυροβολεί όποιον κάνει πλιάτσικο. Ο τρόμος της εξουσίας είναι ότι η γενικευμένη εξέγερση της Μινεάπολης μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και της μαζικής ανεργίας, θα επεκταθεί σε όλες τις αμερικανικές πόλεις όπως είχε γίνει το Μάη του 1992. 

Η Μινεσότα ζει λοιπόν το δικό της Δεκέμβρη. Μέσα στις συνθήκες εντεινόμενης αστυνομοκρατίας και στην Ελλάδα, έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε αρχίζοντας με καλέσματα για πορείες αλληλεγγύης. Η αστυνομική βαρβαρότητα πρέπει να ηττηθεί σε όλο τον κόσμο! Η δημοσίευση να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω σχολιασμό και ενημέρωση της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με την ελπίδα της γενίκευσης της και ότι απέχουμε πολύ από την κορύφωση της.

από α 29/05/2020 1:07 μμ.


Σε αντίθεση με όσα έχουμε συνιθίσει να βλέπουμε στις περισσότερες αμερικάνικες ταινείες η πραγματικότητα στις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετική. Όχι οι μαύροι δεν έχουν σε καμία περιπτωση τις ίδιες ευκαιρίες με τους λευκούς. Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα καθεστώς ρατσισμού το οποίο είναι εγγενές στο σύστημα και προστατευέται και προωθείται απο νόμους. Ονομάζεται institutionalized racism ή στα ελληνικά θεσμοθετημένός/ συτημικός ρατσισμός. Οι αφροαμερικάνοι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιριές με τους λευκούς και αυτό ξεκινάει απο τις γειτονιές και το διαχωρισμό στα δημόσια σχολία. Οι μητέρες μαθαίνουν απο πολύ νωρις στα μικρά τους ειδικά στα αγόρια τους πως να συμπεριφερθούν σε περιπτωση που τους σταματήσει μπάτσος. Φαντάσου να είσαι ανα πάσα στιγμή στόχος για τους μπάτσους. Στόχος δολοφονίας. Ο Floyd δεν αντιστάθηκε γιατί θεώρησε πως έτσι είχε περισσοτερες πιθανότητες να ζήσει. Ο μπάτσος που τον δολοφόνησε είναι ρατσιστής και οπαδός του Trump. Μέχρι σήμετα κάνενας μπάτσος δεν έχει καταδικαστει για δολοφονία, παρότι έχουν υπάρξει εκατοντάδες δολοφονίες. Το tweet του Trump οτι θα φέρει τον στρατό και οτι όταν αρχίζει το πλιάτσικο αρχίζουν και οι πυροβολισμοί, είναι ξεκάθαρη απειλή και μας δείχνει για άλλη μια φορά την αξία των εμπορευμάτων πάνω απο την ζωή, στην προκειμένη την ζωή των μαυρων. Η φράση αυτη λοιπον when there is looting, there is shooting που χρησιμοποιησε ο Trump, έχει ειπωθεί παλιότερα και συγκεκριμένα το 1967 απο έναν ακραίο φασίστα μπάτσο τον Walter Headley στο Miami ο οποιος υποσχέθηκε αστυνομική βία και κυνήγησε τους αφροαμερικάνους με λύσσα. Το 2019 υπήρξαν μόνο 27 μέρες στις οποίες η αστυνομία δεν δολοφόνησε κάποιον. Συμφωνώ πως οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Είναι σημαντικό για κάθε κίνημα να γνωρίζει οτι υπάρχει στήρικη παγκοσμίως.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License