Αλληλοβοήθεια (Πιετρ Κροπότκιν) | Ανάγνωση Κειμένου (video)

Για μια κοινωνία που μπορεί να έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον. Παλεύουμε ενάντια στον άκρατο ατομικισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό! https://www.youtube.com/watch?v=WZpenwMIpa8

Για μια κοινωνία που μπορεί να έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον. Παλεύουμε ενάντια στον άκρατο ατομικισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό!

https://www.youtube.com/watch?v=WZpenwMIpa8

...ο όρος “αλληλοβοήθεια” έγινε διάσημος τον 19ο αιώνα από τον αναρχικό στοχαστή Πιετρ Κροπότκιν. Ο Κροπότκιν χρησιμοποιούσε τον όρο “αλληλοβοήθεια” ως εναντίωση στον κοινωνικό δαρβινισμό, ο οποίος περιέγραφε την φύση ως μια πάλη ανταγωνισμού ανάμεσα σε υποκειμένα με διαφορετικά ατομικά συμφέροντα. Άλλωστε, η “επιβίωση του ισχυρού” έγινε και το σλόγκαν που χρησιμοποιούνταν για περιγράψει αυτές τις ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, φυλών και κρατών.

Κατα συνέπεια, αυτός ο τρόπος σκέψης κανονικοποίησε την επιθετικότητα ως μια φυσική απάντηση στην έλλειψη αγαθών. Στο σημερινό πλαίσιο, το αποτέλεσμα είναι ότι παλεύοντας για το τελευταίο μπουκαλάκι αντισηπτικού τζέλ ή για το τελευταίο ρολό χαρτιού τουαλέτας είναι αναπόφευκτη αντίδραση. Σύμφωνα με αυτήν τη λογική, αν μόνο οι ισχυροί πρέπει να επιβιώσουν, τότε όλοι οι άλλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εχθροί και έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας εις βάρος τους.

Αντίθετα, ο Kροπότκιν αν και δεχόταν ότι ο ανταγωνισμός ήταν ένας παράγοντας που καθορίζει τη βιολογική ευεξία, το επιχείρημά του ήταν ότι η συνεργασία – ή η αλληλοβοήθεια – ήταν εξίσου σημαντική. (https://www.alerta.gr/archives/3381)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License