Η ιστορία του αντάρτη Fırat Pirsus (Mustafa Aslan)

...Ο σκοπός του Aslan ήταν να βαδίσει προς τον θάνατο, όχι να πεθάνει. Αναλαμβάνοντας να πληρώσει την τιμή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που πρέπει να μην εγκαταληφθεί, θέλησε να γίνει η φωνή των καταπιεσμένων...

post image

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μετάφραση ενός σύντομου αφιερώματος στον Sehid Fırat Pirsus, από τον ιστότοπο του Κουρδικού κινηματικού καναλιού ANF. Εκτενέστερη αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης υπάρχει στο άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα διεθνή νέα του Athens Indymedia.

Η ιστορία του αντάρτη Fırat Pirsus (Mustafa Aslan)

Ο αντάρτης των HPG[1] Fırat Pirsus (Mustafa Aslan) ακολούθησε το παράδειγμα της αντάρτισσας Zeynep Kınacı από το 1996, πραγματοποιώντας μια δράση που προκάλεσε στην Τουρκική κυβέρνηση απώλεια 118 στελεχών και δεκάδων οχημάτων. Ο Mustafa Aslan πραγματοποίησε την δράση του στις 26 Αυγούστου 2016, αφού φρόντισε προσωπικά την προετοιμασία της στόχευσής του, τον σχεδιασμό και όλες τις ετοιμασίες.

Ο Mustafa Aslan γεννήθηκε στην Urfa το 1989. Μετά από δυο χρόνια σπουδών άφησε το πανεπιστήμιο και στρατεύτηκε στις γραμμές του αντάρτικου το 2012. Αφού ολοκλήρωσε τον βασικό κύκλο αντάρτικης εκπαίδευσης, ο Aslan ανέλαβε εκπαιδευτικές ευθύνες λόγω της ωριμότητάς του και της υπεύθυνης στάσης ζωής του. Κάθε αντάρτης που προσφέρει μόρφωση με την φιλοσοφία και τις ιδέες του ηγέτη του Κούρδικου λαού, Abdullah Öcalan, είναι βαθειά επηρεασμένος από τον αποφασιστικό, ηθικό, σχολαστικό και αλτρουϊστικό χαρακτήρα του Aslan. Ο Aslan ήταν ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στις αγωνιστικές αξίες του λαού του και του κόμματός του, του PKK. Εκείνο που τον κινητοποίησε περισσότερο ήταν η απομόνωση του Öcalan.

Ο Aslan, αφού πρώτα τάχθηκε στην αντίσταση της πόλης Silopi το 2014, κατόπιν μετακινήθηκε στην περιοχή Botan-Cudi. Η πικρία και η οργή του διπλασιάστηκαν όταν βίωσε από κοντά κατά την διάρκεια της αντίστασης, πως το κράτος διαπράττει σφαγές χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ πολιτών και ανταρτών. Ο Aslan αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια μεγάλη δράση. Ακριβώς 20 χρόνια μετά την Zeynep Kınacı (Zilan), ο Aslan προετοίμασε προσεκτικά το σχέδιό του. Καθώς δεν ήξερε να οδηγάει, έμαθε στο ορεινό έδαφος μέσα σε λίγες μέρες.

Ο σκοπός του Aslan ήταν να βαδίσει προς τον θάνατο, όχι να πεθάνει. Αναλαμβάνοντας να πληρώσει την τιμή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που πρέπει να μην εγκαταληφθεί, θέλησε να γίνει η φωνή των καταπιεσμένων. Γι’ αυτό αποφάσισε να πραγματοποιήσει την δράση του.

Ο Aslan είναι πάνω στον δρόμο Şırnak-Cizre στις 26 Αυγούστου 2016, κατευθυνόμενος σ’ έναν τόπο που έχει περιγραφεί από το κράτος ως φρούριο, έναν τόπο που έπαιξε τον ρόλο του επιτελείου στον πόλεμο και τις σφαγές της Cizre2. Το στρατόπεδο που φιλοξενεί την ΜΙΤ (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες), τους κυβερνήτες της επαρχίας, εγκαταστάσεις της αστυνομίας και κέντρα ειδικών επιχειρήσεων, με οχήματα φορτωμένα με εκρηκτικά, είναι ο στόχος του Aslan. Το τουρκικό κράτος έχασε 118 στελέχη και δεκάδες οχήματα σε αυτήν την δράση. Οι εκρήξεις συνεχίζονταν για τέσσερις ώρες.

 

Πηγή - πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά (Κυριακή 29 Mar 2020): anfenglishmobile.com/kurdistan/the-story-of-guerrilla-firat-pirsus-mustafa-aslan-42629

Μετάφραση: Sol

 

1. Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας, ο λαϊκός στρατός του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), ο στρατηγικός πυρήνας του Κουρδικού κινήματος, που εδρεύει στα βουνά της μεθορίου Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν.

2. Αναφέρεται στον πόλεμο της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης στο Bakur το 2015-2016, που έληξε μετά από μήνες σθεναρής αντίστασης και σκληρών μαχών, με τον βομβαρδισμό των επαναστατημένων πόλεων και την εξόντωση των αγωνιστών που υπερασπίστηκαν την κοινωνική αυτονομία συγκροτώντας αρχικά τις YDGH (Μονάδες της Επαναστατικής Λαϊκής Νεολαίας) και στη συνέχεια τις YPS (Μονάδες Πολιτικής Άμυνας) και τις YPS-JIN (γυναικείες μονάδες).

Εδώ, video από την δράση του Sehid Fırat Pirsus

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License