post image

Δεν υπάρχει καπιταλισμός χωρίς τον ρατσισμό- Μάλκομ Χ

Η κρατική δολοφονία του αφροαμερικάνου George Floyd στη Μινεάπολη των ΗΠΑ στις 25/5, υπήρξε η καθοριστική εκείνη στιγμή, που στο όνομα της εκδίκησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, απελευθέρωσε ένα μαζικό, πρωτοφανές κύμα ταξικής οργής που γρήγορα μετατράπηκε σε μια μεγαλειώδη εξέγερση στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας. Την τελευταία εβδομάδα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με βίαιες συγκρούσεις, επιθέσεις σε καπιταλιστικούς στόχους, απαλλοτριώσεις, εμπρησμούς αστυνομικών τμημάτων, με αποκορύφωμα την πολιορκία του Λευκού Οίκου από διαδηλωτές στη Ουάσινγκτον και τη φυγάδευση του Τράμπ στα υπόγεια καταφύγια του. Ήδη για την καταστολή της εξέγερσης, το καθεστώς έχει επιστρατεύσει την Εθνοφυλακή, ενώ εξετάζεται να σταλεί στους δρόμους και ο στρατός, την ίδια ώρα που ο Τράμπ κήρυξε ως τρομοκρατική οργάνωση, υπό τον γενικό τίτλο ‘Antifa’, το αμερικάνικο ανταγωνιστικό κίνημα. Στο όνομα της καταστολής των διαδηλώσεων και της προστασίας της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, ύστερα ουσιαστικά από επίσημη εντολή Τραμπ (‘when the looting starts, the shooting starts’) οι μπάτσοι ρίχνουν σφαίρες στο ψαχνό, με την εξέγερση να μετρά ήδη τουλάχιστον έξι νεκρούς διαδηλωτές και εκατοντάδες τραυματίες.

Όμως όλα δείχνουν πως οι συγκρούσεις δεν θα ανακοπούν. Και αυτό, γιατί η σφοδρή ταξική σύγκρουση στη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου σήμερα, πηγάζει απευθείας από τα έγκατα αιώνων ιστορίας σκλαβιάς και ρατσισμού, καταδεικνύοντας και πάλι, πόσο βαθιά δομική είναι η αιματοβαμμένη σχέση ρατσισμού και καπιταλισμού. Ταυτόχρονα όμως, η εξέγερση στις ΗΠΑ γεννήθηκε στη συγκυρία μιας πανδημίας⸱ μιας πανδημίας που όξυνε και επιτάχυνε τις ταξικές αντιθέσεις στις κοινωνίες ανά τον κόσμο, η διαχείριση της οποίας, στο όνομα της συνέχισης της κερδοφορίας του αμερικάνικου κεφαλαίου, σάρωσε την εργατική τάξη και ακόμα πιο αμείλικτα τη μαύρη κοινότητα, ως συστατικό κομμάτι της, με τους χιλιάδες καταγεγραμμένους θανάτους μαύρων προλετάριων. Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση οπλισμένων ομάδων ακροδεξιών υποστηρικτών του Τράμπ ενάντια στο lockdowvn, ως γνήσια μαντρόσκυλα του κεφαλαίου, είναι ενδεικτικό παράδειγμα της πόλωσης που επικρατεί σήμερα στην αμερικάνικη κοινωνία και του χαρακτήρα των δυνάμεων της αντιεξέγερσης.

Στη μικροκλίμακα της εξαρτημένης Ελλάδας, η ολοένα αυξανόμενη ένταση της αστυνομικής καταστολής καθημερινά, μας δείχνει πως τα γεγονότα στις ΗΠΑ μπορεί να μην είναι και τόσο μακρινά. Χαρακτηριστικό είναι το πολύ πρόσφατο παράδειγμα του άγριου ξυλοδαρμού του 24χρονου στα Σεπόλια από μπάτσους της ομάδας ΔΙΑΣ, τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων στη νεολαία στις πλατείες, οι καθημερινοί έλεγχοι, οι τραμπουκισμοί και ξυλοδαρμοί μεταναστ(ρι)ών μέσα και έξω από τα ΑΤ, και πόσα άλλα. Ενδεικτική των κρατικών κατασταλτικών σχεδιασμών είναι και η ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη για στρατιωτική αναβάθμιση της αστυνομίας, με την «αγορά της εικοσαετίας» -σύμφωνα με την Καθημερινή-εξοπλισμού αξίας περίπου 35 εκ ευρώ. Ένα σύνολο γεγονότων, που στο πλαίσιο της εγχώριας διαχείρισης της covid-19, δεν μπορεί παρά να ερμηνεύονται σε συνάρτηση με το βάθεμα της κρίσης και την επερχόμενη επίθεση στον κόσμο της εργασίας και όσα αυτή συνεπάγεται.

Σε συνέχεια των εξεγέρσεων της τελευταίας περιόδου, σε Χιλή, Γαλλία, Αλγερία, Λίβανο και Ιράκ, η κοινωνική εξέγερση στις ΗΠΑ σήμερα δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει αισιοδοξία, να μας εμπνέει και να μας δείχνει το δρόμο. Έναν δρόμο που ακολουθεί τη συνέχεια των δικών μας εξεγέρσεων, μέσα από την παρακαταθήκη του Δεκέμβρη του ’08 και των κοινωνικών- ταξικών συγκρούσεων της περιόδου ‘10-‘12. Της εξέγερσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της επαναστατικής διαδικασίας, για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ ΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΈΝΟΥΣ/ ΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 3/6, 7ΜΜ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License