KJK: Η δολοφονία του George Floyd δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο συμβάν

Πρέπει να μην παρακάμπτουμε τέτοιες φρικαλαιότητες ως μεμονωμένες πράξεις. Πρέπει να τις δούμε μέσα στο συνολικό πλαίσιο των κοινωνικών συνθηκών. Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός πρέπει να αντιμετωπιστούν με κριτική και να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά ως πραγματικότητες του έθνους-κράτους και του καπιταλισμού. Ο ρατσισμός και ο εθνικισμός αποτελούν ένα άκρως αποδοτικό ιδεολογικό εργαλείο του κράτους, της εξουσίας και των συστημάτων κυριαρχίας.

post image

Ως συνέχεια της μετάφρασης και δημοσίευσης της συνέντευξης μιας αναρχικής συντρόφισσας από την Καταλονία, εθελόντριας στις YPJ (Μονάδες Προστασίας Γυναικών, η γυναικεία επαναστατική πολιτοφυλακή της Ροζάβα) κατά τη διάρκεια της αντίστασης στην εισβολή του Τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων συνεργατών του στην κεντρο-ανατολική Ροζάβα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις της 8 Μάρτη, δημοσιεύουμε στα ελληνικά την ανακοίνωση των KJK (Κοινότητες των Κουρδισσών Γυναικών, η συνομοσμπονδία των Κουρδισσών γυναικών πέρα από σύνορα, γυναικεία οργάνωση παράλληλη με την KCK) για τη δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd στην Μινεάπολη, που προκάλεσε τη μαζικότερη εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ.

Το κείμενο το αντλήσαμε από τη δημοσίευσή του στον Κούρδικο κινηματικό ιστότοπο ANF στις 31 Μάη στα αγγλικά. Η μετάφραση έγινε από την Αναρχική Συλλογικότητα για τη Μαχητική Προλεταριακή Ανασυγκρότηση. Οι υπερτονίσεις (bold) μέσα στο κείμενο είναι δικές μας.

KJK: Η δολοφονία του George Floyd δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο συμβάν

Οι Κοινότητες των Κουρδισσών Γυναικών (KJK) δημοσίευσαν μια λεπτομερή ανακοίνωση για τη δολοφονία του George Floyd κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Μινεάπολη των ΗΠΑ την 25 Μαΐου 2020, που έστειλε κύματα ταραχής και οργής σε όλον τον κόσμο.

Η ανακοίνωση των KJK όπως δημοσιεύτηκε:

« Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την εξόφθαλμα ρατσιστική βία που πραγματοποιήθηκε από το κράτος και εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους φίλους του George.

Αυτό το έγκλημα δεν είναι το πρώτο και δεν θα είναι, δυστυχώς, το τελευταίο του είδους του. Μόνο στις 19 Φλεβάρη αυτού του έτους, δέκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη γερμανική πόλη Χανάου σε μια ρατσιστική επίθεση σε ένα καφενείο. Δεν περνάει μια μέρα που να μην δέχονται επιθέσεις και να μην δολοφονούνται Κούρδοι, απλά επειδή είναι Κούρδοι. Παντού, συγκεκριμένες κοινότητες χαρακτηρίζονται ως εχθροί και δέχονται επιθέσεις.

Πρέπει να μην παρακάμπτουμε τέτοιες φρικαλαιότητες ως μεμονωμένες πράξεις. Πρέπει να τις δούμε μέσα στο συνολικό πλαίσιο των κοινωνικών συνθηκών. Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός πρέπει να αντιμετωπιστούν με κριτική και να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά ως πραγματικότητες του έθνους-κράτους και του καπιταλισμού. Ο ρατσισμός και ο εθνικισμός αποτελούν ένα άκρως αποδοτικό ιδεολογικό εργαλείο του κράτους, της εξουσίας και των συστημάτων κυριαρχίας.

Ο Κούρδικος λαός αγωνίζεται πολύ καιρό ενάντια στις ρίζες του εθνικισμού και της καταπίεσης , όπως κι εναντίον εκείνων που έχουν ταυτιστεί με αυτά. Ως ένας λαός που μάχεται επί αιώνες για τα δικαιώματά του και τις ελευθερίες του, έχουμε κάνει προσπάθειες να κατανοήσουμε την καταπίεση απέναντί μας, προκειμένου να την πολεμήσουμε και να την ξεπεράσουμε. Ερευνούμε αν η καταπίεση είναι φυσική, αν ήταν πάντα έτσι ή αν δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Η απάντηση είναι σαφής. Η καταπίεση δεν είναι φυσική. Είναι ανθρώπινο προϊόν με σκοπό τη συγκέντρωση δύναμης και την κυριαρχία.

Τα κύρια ζητήματα της εποχής μας, η κλιματική καταστροφή, η περιβαλλοντική καταστροφή, ο πόλεμος, η φτώχεια, ο εκτοπισμός, οι πανδημίες και πολλά ακόμα, έχουν τις ρίζες τους στην εξουσία και την κυριαρχία. Οι ανισότητες ισχύος που καταλήγουν σε φρικαλαιότητες, στηρίζονται ιδεολογικά σε ένα συγκεκριμένο σύστημα σκέψης. Αυτό το σύστημα σκέψης χτίζει ιεραρχίες και σχέσεις εξουσίας μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης, μεταξύ των φύλων, μεταξύ εθνοτικών κοινοτήτων και θρησκειών, μεταξύ χρωμάτων του δέρματος, κουλτούρων και τάξεων. Πως αλλιώς θα μπορούσε μια συγκεκριμένη ομάδα να κυριαρχεί, να καταπιέζει και να εκμεταλλεύεται άλλους ανθρώπους; Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη φυσική βία. Αναμφίβολα, η φυσική βία παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο, αλλά χωρίς το σύστημα σκέψης που ταξινομεί τους ορισμένους ως υποκείμενα και άλλους ως αντικείμενα, δεν θα μπορούσε να συντηρηθεί αυτή η υπερχιλιετής μορφή κυριαρχίας.

Με αυτόν τον τρόπο, αναδύονται ιεραρχίες και σχέσεις εξουσίας, τις οποίες οι αφέντες -είτε είναι άντρες, λευκοί, πλούσιοι ή άλλα "προνομιούχα" τμήματα- τις βλέπουν σαν το φυσικό τους δικαίωμα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και τη δολοφονία των μη "προνομιούχων".

Η δολοφονία του George Floyd πρέπει επίσης να ειδωθεί ως κομμάτι ενός πολέμου που διεξάγει ένα κράτος εναντίον της κοινωνίας. Ειδικά, εντείνοντας τα μέτρα ασφάλειας και εκτείνοντας τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας, οι ανεπιθύμητοι πολίτες βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι αμφισβητούν το σύστημα, τόσο αυξάνεται η κρατική βία εναντίον τους. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις, το 2019 δολοφονήθηκαν 1099 από δυνάμεις ασφάλειας, μόνο στις ΗΠΑ.

Ενόσο οι τόποι αυτο-διάθεσης της ζωής περιορίζονται όλο και περισσότερο, η ηγεμονία του κράτους αυξάνεται σε όλους τους τόπους. Σήμερα, το κράτος διατρανώνει το μονοπώλιο της βίας για τον εαυτό του, ενώ η νόμιμη αυτο-άμυνα μετονομάζεται «τρομοκρατία».

Το έθνος-κράτος, ως ένας πυλώνα του καπιταλισμού, έχει συμβάλει αφενός στην ομοιογενοποίηση των διαφορετικών τοπικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων και των κοινωνικών κοινοτήτων μέσα στα κρατικά σύνορα. Αφετέρου, ο εθνικισμός έχει εμφυσήσει κι έχει ενορχηστρώσει την εχθρότητα αναμεταξύ των εθνικών κοινοτήτων. Η ανθρωπότητα βίωσε στους δυο παγκόσμιους πολέμους τις απάνθρωπες και καταστροφικές συνέπειες του εθνικισμού. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, για παράδειγμα, το Κουρδιστάν διαμελίστηκε μεταξύ τεσσάρων εθνικών κρατών, χωρίς εγγυήσεις για τα δικαιώματα ή και για την ύπαρξη του Κούρδικου λαού και πολλών άλλων λαών. Η ταυτότητά μας απαγορεύτηκε, οτιδήποτε κούρδικο χαρακτηρίστηκε σαν βαρβαρικό και οπισθοδρομικό. Έχουμε υποστεί επί μακρόν πολιτικές αφομοίωσης, για να μεταμορφωθεί η κουλτούρα μας και η γλώσσα μας και να ταυτοποιηθεί με τον Τουρκισμό, τον Αραβισμό και τον Περσιανισμό. Τα έθνη-κράτη απαιτούν μια βίαιη επιβολή μιας ομοιογενοποιητικής εθνικής ταυτότητας, προκειμένου να λειτουργήσουν.

Η καταπίεση, η εξουσία και η κυριαρχία δεν είναι φυσικές. Γι' αυτό, ο κρατισμός επίσης δεν είναι φυσικός, παρά ένα εργαλείο εξουσίας της τάξης που διαφεντεύει. Είναι ένα προϊόν ανθρώπινης ταξινόμησης, με ρίζες στην υποδούλωση των γυναικών. Το πρώτο καταπιεσμένο έθνος, η πρώτη καταπιεσμένη τάξη είναι οι γυναίκες. Γι' αυτό δεν προκαλεί έκπληξη ότι παρά τους αμέτρητους (αντι-αποικειακούς/εθνικούς και ταξικούς) αγώνες για ελευθερία και ισότητα, αυτά τα συστήματα καταπίεσης δεν γινόταν να υπερνικηθούν. Εφόσον κανένα από τα επαναστατικά κινήματα μέχρι σήμερα δεν είχε βάλει τις γυναίκες στην καρδιά των αγώνων του, δεν μπορούσαν να επιτεθούν στον πυρήνα του καταπιεστικού συστήματος.

Σήμερα ξέρουμε ότι αν δεν βάλουμε ένα τέλος στον κοινωνικό σεξισμό, δεν θα μπορέσουμε να στραγγίξουμε το βάλτο της ιεραρχίας, της εξουσίας και της καταπίεσης. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών έχουν πολλαπλασιαστεί εκρηκτικά παγκοσμίως, παράλληλα με την άνοδο του εθνικισμού, της καταπίεσης και του φασισμού. Όσο οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται παγκόσμια και τα κυβερνώντα πολιτικά συστήματα στρέφονται προς τα δεξιά, η κρατιστική-πατριαρχική συμπεριφορά εμφανίζεται όλο και πιο εξόφθαλμα. Ηγέτες των κρατών απειλούν τις γυναίκες με βιασμούς και δολοφονίες, περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, που έχουν κερδηθεί με σκληρούς αγώνες και προσπαθούν να εκδιώξουν τις γυναίκες από το δημόσιο βίο, πάλι.

Είναι καιρός να κηρύξουμε έναν πόλεμο όλο νόημα, ενάντια σε αυτό το σύστημα, στην ολότητά του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατανοήσουμε και να οδηγήσουμε τον αγώνα ενάντια στη Λευκή Υπεροχή, τον εθνικισμό, το σεξισμό και τον καπιταλισμό σαν ένα.

Πρέπει να ξεσηκωθούμε για ένα εναλλακτικό σύστημα που θα αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα ως τον πλούτο της κοινωνίας, εργαζόμενοι προς μια συνοχή διαφοροποιήσεων, σαν ένα μωσαϊκό, ώστε να ενώσουμε τους αγώνες μας.

Απλά, οι άνθρωποι θα έπρεπε να μην εκλαμβάνονται ως κατώτεροι λόγω του χρώματος του δέρματός τους, του φύλου τους, της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητάς τους.

Να χτίσουμε την ελεύθερη ζωή πέρα από το κράτος, την εξουσία και την ιεραρχία, μέσω δημοκρατικών δομών αυτο-οργάνωσης και αυτο-διάθεσης."

 

Πηγή: anfenglish.com/news/kjk-the-murder-of-george-floyd-is-not-an-isolated-incident-44166

Μετάφραση: Αναρχική Συλλογικότητα για τη Μαχητική Προλεταριακή Ανασυγκρότηση

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License