Μία κίνηση για την αυτοδιάθεση στη διατροφή

Προτείνουμε μια επέκταση των δικτύων αλληλεγγύης τροφίμων από την σφαίρα της κατανάλωσης (λαϊκές αγορές) σε όλες τις σφαίρες κυκλοφορίας των εμπορευμάτων (συμπεριλαμβάνοντας και την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων), με σκοπό την αυτάρκεια, και με μια οπτική της διατροφής ως δημόσιο ζήτημα.

Η πανδημία έχει χαρακτηριστεί από την κρατική της διαχείριση. Το κράτος, για τη συγκάλυψη της υποβάθμισης του συστήματος υγείας που το ίδιο επέφερε, προώθησε την ατομική ευθύνη και παρανομοποίησε τον δημόσιο χώρο, καθώς και τα υποκείμενα που δραστηριοποιούνταν σε αυτόν και τον χρησιμοποιούσαν καθημερινά για τη κάλυψη των αναγκών τους. Για μετανάστριες, χρήστες, άστεγα, σεξεργάτριες, αλλά και για όλα όσα η χρήση του δημόσιου χώρου δεν περιοριζόταν στην καταναλωτική του διάσταση, τα νέα μέτρα επέβαλλαν μια περαιτέρω εξορία. Ήδη παρανομοποιημένα και περιθωριοποιημένα υποκείμενα, υποκείμενα που συχνά υφίστανται βία, βρέθηκαν αντιμέτωπα με τους διώκτες τους σε άδειους μπατσοκρατούμενους δρόμους (ή παγιδεύτηκαν με αυτούς στα σπίτια τους).

Σε αυτό το πλαίσιο, το ανταγωνιστικό κίνημα στράφηκε προς την οργάνωση δικτύων αλληλοβοήθειας1, τόσο για την κάλυψη των βασικών αγαθών που τα νέα μέτρα στέρησαν, όσο και για την άτυπη και πρακτική διεκδίκηση των δημόσιων χώρων. Κατά την διάρκεια της καραντίνας (23 Μαρτίου με 4 Μαΐου), μέσα από καλέσματα για δωρεές ειδών πρώτης ανάγκης, από συλλογές τροφίμων στις λαϊκές, από κούτες ‘όποιο θέλει δίνει και όποιο χρειάζεται παίρνει’, από συλλογικές κουζίνες και διανομές, δημιουργήθηκαν αντιεμπορευματικές δομές οι οποίες αποφάσισαν να απαντήσουν στις βασικές ανάγκες πάρα πολύ κόσμου.

Παράλληλα, η πανδημία δημιούργησε συνθήκες όπου μεγάλη μερίδα του κεφαλαίου και της κυκλοφορίας των προϊόντων παγκοσμίως πάγωσε, έχοντας ως αποτέλεσμα και την απαξίωση διαφόρων εμπορευμάτων. Μέσα στο κερδοσκοπικό αξιακό πλαίσιο του καπιταλισμού, δημιουργούνται διαρκώς αντιφάσεις τόσο για το ίδιο το σύστημα όσο και για τις κοινότητες οι οποίες ζημιώνονται σοβαρά. Ένα βασικό παράδειγμα αυτών των αντιφάσεων, το οποίο προέκυψε και κατά την περίοδο των μέτρων για την πανδημία, είναι η συνηθισμένη τακτική της καταστροφής των απαξιωμένων (από την ‘αγορά’) γεωργικών προϊόντων, όπου αντί να διανεμηθούν στο κόσμο που πραγματικά τα έχει ανάγκη, πετιούνται μαζικά σε χωματερές2, ή πωλούνται κάτω από τιμές κόστους για τους μικρούς παραγωγούς.

Η ένταση της αναδιάρθρωσης που βιώνουμε μοιάζει συνεχώς να εντείνεται. Η ροπή προς όλο και αυξανόμενη επιτήρηση, επισφαλέστερη εργασία, ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, και γενικότερα έλεγχο των ζωών μας αποκτά νέες ταχύτητες μέσα στην υγειονομική κρίση. Η ανάγκη για δομές όπως τα δίκτυα αλληλεγγύης που εξαπλώθηκαν μέσα στην καραντίνα παραμένει επιτακτική και στην περίοδο της “επιστροφής στην κανονικότητα”. Είναι ζήτημα τόσο η διατήρηση των υπαρχουσών δομών με βιώσιμους τρόπους που να αποφεύγουν την υπερκόπωση, όσο και η εξάπλωσή τους για να καλύψουν άλλες ανάγκες (π.χ. στέγαση – αλληλοβοήθεια κατά του ενοικίου).

Προτείνουμε μια επέκταση των δικτύων αλληλεγγύης τροφίμων από την σφαίρα της κατανάλωσης (λαϊκές αγορές) σε όλες τις σφαίρες κυκλοφορίας των εμπορευμάτων (συμπεριλαμβάνοντας και την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων), με σκοπό την αυτάρκεια, και με μια οπτική της διατροφής ως δημόσιο ζήτημα.

Ως πρώτη μερική υλοποίηση της πρότασης, μπήκαμε σε επικοινωνία με κάποιους παραγωγούς στην επαρχία. Με μικρό κόστος συσκευασίας και μεταφορών φέραμε 400 κιλά ντομάτες στην Αθήνα, τα οποία μοιράστηκαν σε ήδη διαμορφωμένα δίκτυα αλληλεγγύης. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να φέρουμε προϊόντα αλληλέγγυων παραγωγών στην πόλη αντιεμπορευματικά, και στοχεύουμε σε μια δικτύωση που θα εξαλείψει και την ανάγκη να πληρώνονται τα μεταφορικά.

Καλούμε τον κόσμο που δραστηριοποιείται στα υπάρχοντα δίκτυα που προμηθεύονται περισσεύματα από αγορές, καθώς και σε νέα δίκτυα που αναζητούν τρόπους συγκέντρωσης τροφίμων, να αναζητήσει πιθανές επαφές με σκοπό την μεταφορά φρέσκων προϊόντων στις πόλεις ή να επικοινωνήσει μαζί μας.

Ας επιδιώξουμε την δημιουργία δικτύων όχι μόνο για να την βγάζουμε στα πλαίσια του συστήματος, αλλά για την ανατροπή του.

e-mail επικοινωνίας: solanumproject@riseup.net

1Η εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας από το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος με τις φιλελεύθερες πολιτικές του αλλά και ως αίτημα από τα ριζοσπαστικά ανταγωνιστικά κινήματα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια πέρα από την άμεση αυτοοργάνωση των κοινωνικών αναγκών.

2Σε αυτό συνεισφέρουν και οι επιδοτήσεις της εε για την ενίσχυση μεγάλων και μικρομεσαίων αγροτών της ευρώπης (για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των χωρών της καπιταλιστικής περιφέρειας, αλλά και για την περαιτέρω συγκεντροποίηση της παραγωγής).

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License