[Βόλος]-Κάλεσμα στο μεγάλο συλλαλητήριο εναντια στην καύση σκουπιδιών απο την ΑΓΕΤ (αφίσα +κείμενο)

Οι ζωές μας πάνω απο τα κέρδη τους!

post image

Κάλεσμα στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει απο το νοσκομείο του Βόλου με κατεύθυνση το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ενάντια στην καύση των σκουπιδιών, την αυταρχικότητα του τοπικού δημάρχου-εντολοδόχου των πολυεθνικών και την δημιουργία εργοστασίου srf απο το Δήμο Βόλου :

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ - ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην περιοχή μας όσο και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο συντελείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο φυσικό περιβάλλον και στους τοπικούς πληθυσμούς. Μια επίθεση που σαν πρόσχημα έχει την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της άθλιας οικονομικής κατάστασης μέσω πολιτικών που σχηματοποιούν – γιγαντώνουν την λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Από τα φαραωνικά αιολικά πάρκα σε όλες τις βουνοκορφές, μέχρι τις γεμάτες φορμόλη ιχθυοκαλλιέργειες και από τις επιχειρούμενες εξορύξεις στην Ήπειρο ως την καμένη γη των Σκουριών .Είναι φανερό ότι τα σχέδια των κυρίαρχων δεν έχουν σταματημό και πατούν πάνω στην υγεία όλων των ανθρώπινων και μη όντων και το ξεπάστρεμα τεραστίων θαλάσσιων και δασικών εκτάσεων. Η συνταγή είναι παντού ίδια : στημένες περιβαλλοντικές μελέτες , δελεασμός των τοπικών κοινωνιών με (αμφιβόλου επίπεδου συνθηκών) θέσεις εργασίας, προπαγάνδα από τα εκάστοτε ΜΜΕ και φυσικά καταστολή σε όποιον αντιδρά.

Σαν άμεση συνέχεια στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση Ν.Δ. ψηφίζει νέο νομοσχέδιο λεηλασίας της φύσης υπηρετώντας πιστά τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσα απ’ αυτό καταργεί επί της ουσίας την προστασία των περιοχών Natura και των προστατευόμενων περιοχών, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Επίσης προωθείται η επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και κυρίως των αιολικών, μέσα από τα αιολικά πάρκα που προαναφέρθηκαν. Τέλος μέσα απ΄ το νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος μελετών για τις πηγές ενέργειας (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, στενεύοντας τα πλαίσια αντίδρασης για την κοινωνία των πολιτών, ενώ μειώνεται ο χρόνος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δίνοντας ουσιαστικά στους ιδιώτες το ελεύθερο να αποφασίζουν κατά το δοκούν. Παράλληλα απλουστεύονται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων. Σαν δωράκι η κυβέρνηση νομιμοποιεί επίσης τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Στην περιοχή μας χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ- La farge η οποία συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες μολύνει την ατμόσφαιρα με τα φουγάρα της και τα υποτιθέμενα φίλτρα που είτε υπό-λειτουργούν (οπότε κυριολεκτικά της καπνίσει), είτε είναι ακατάλληλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια προχωράει στην καύση (με μηδαμινούς ή στημένους ελέγχους) εισαγόμενων από την Ιταλία σκουπιδιών, πετ κοκ, rdf και srf με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες αλλά και επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Πάνω σε αυτή την λογική εντάσσεται και η δρομολόγηση – σε συνεργασία με την δημοτική αρχή - κατασκευής εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε srf προς καύση στην εν λόγω βιομηχανία. Έτσι από την μια η ΑΓΕΤ καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και από την άλλη οι τοπικοί μονάρχες εμπλέκονται στην παγκόσμια μπίζνα της διαχείρισης αποβλήτων, όπου παίζονται δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και μέσω της οποίας καταστρέφονται ολόκληρα οικοσυστήματα. Ένα εξίσου μείζων παράδειγμα αποτελεί ο πόλεμος μεταξύ της δημοτικής αρχής (και μέσω της ΔΕΥΑΜΒ) και των κατοίκων των Σταγιατών. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, αποτελούν την αμεσότερη έκφραση της καπιταλιστικής επίθεσης στις ζωές μας και όπως λέει ένα σύνθημα, το νερό δεν είναι τόπι τζόγος και ευρώ. Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης η ΔΕΥΑΜΒ κόβει στις αρχές του μήνα την σύνδεση μεταξύ της πηγής της κρύας βρύσης και των σπιτιών του χωριού αιτιολογώντας την κίνηση αυτή με ανακοίνωση της οποίας το ύφος και το περιεχόμενο παραπέμπει στην στερεότυπη φρασεολογία και τον αυταρχισμό με τα οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις καταστροφικές για την πόλη και την περιοχή ενέργειές της. Ο δρόμος τους έχει στρωθεί άλλωστε και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση συμπληρώνοντας έτσι το κουαρτέτο της καταστροφής. (Βιομήχανοι , κυβερνητικοί ,λόμπι διαχείρισης αποβλήτων και τοπικοί εξουσιαστές).

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη ευθυγράμμισή με τα κυρίαρχα πολιτισμικά και οικονομικά πρότυπα (υπερκατανάλωση, υποταγή, άγνοια και απάθεια για το κοινωνικό γίγνεσθαι κ.α.) που στο όνομα της οικονομικής ανέλιξης εξοβελίζουν αξίες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον και η αλληλεγγύη. Είναι τα πρότυπα αυτά που βασίζονται στην εξατομίκευση, την ανάθεση και τον ωχαδερφισμό και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματικότερη και με μεγαλύτερα κέρδη επιβολή της εξουσίας σε κάθε πτυχή της ζωής. Το στήσιμο αναχωμάτων απέναντι σε αυτήν την συνθήκη είναι κομμάτι του αγώνα για την ευρύτερη κοινωνική και ατομική απελευθέρωση. Το κράτος, το κεφάλαιο και εν γενεί η εξουσία δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω όσο οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι μοιρολατρούν και επιχρυσώνουν της αλυσίδες τους. Το σίγουρο είναι πως το σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης είναι αδηφάγο και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν το σταματήσουμε.

Σαν άμεση συνέχεια και ως εξέλιξη των πολύχρονων αγώνων που έχουν προηγηθεί, έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες η λαϊκή συνέλευση πλ. Ελευθερίας ενάντια στη καύση που στηρίζουμε και συμμετέχουμε. Μέσα απ’ αυτή προέκυψαν διάφορες δράσεις, καθώς και η πορεία ενάντια στη καύση στις 13/6.

Η πολύμορφη και οριζόντια αντίσταση στα σχέδια της τοπικής και όχι μόνο “ελίτ”, είναι αυτή που συνδέει το μερικό με το συνολικό και μπορεί να θέσει τις βάσεις μιας συνολικότερης αμφισβήτησης της υπάρχουσας εξουσιαστικής-κοινωνικής κατάστασης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας των Βολιωτών αλλά και του περιβάλλοντος, κόντρα στα σχέδια της ΑΓΕΤ, είναι υπόθεση όλων. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ

Οι ζωές μας πάνω απο τα κέρδη τους!

Οχι στην καύση σκουπιδιών & στην κατασκευή εργοστασίου srf

Ενάντια στης φύσης την λεηλασία, αγώνας για την γη & την ελευθερία

 

Πορεία ενάντια στη καύση 13/6 στις 18:00 στο Νοσοκομείο Βόλου

 

Αόρατος Θίασος-Πρωτοβουλία για την Γη και την Ελευθερία, Βόλος 2/6/2020

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License