Ενάντια στην πολιτική φίμωση - κάτω τα ξερά σας από το ESPIV.NET.

Συνέλευση Αλληλεγγύης: Τρίτη 9 Ιούνη στις 19.00 στο Γυάλινο Κτίριο της Παντείου.

Από την Πέμπτη 21 Μάη, έπειτα από πρωτοβουλία της πρυτάνεως του Πάντειου Πανεπιστήμιου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα πολιτικής φίμωσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, μια κατασταλτική επιχείρηση στο στόχαστρο της οποίας βρίσκεται η κινηματική υποδομή του espiv.net.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων ο server του espiv.net βρίσκεται εκτός λειτουργίας, καθιστώντας την ελληνόφωνη (και όχι μόνο) διαδικτυακή αντιπληροφόρηση φτωχότερη, αφού όπως αναφέρουν και οι σύντροφοι-συντρόφισσες της διαχειριστικής ομάδας: Ο server, στον οποίο φιλοξενούνται 850 blogs -η πλειοψηφία των οποίων αποτελεί βασικό ηλεκτρονικό μέσο έκφρασης πολιτικών συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς και εργατικών σωματείων- βρίσκεται στην Πάντειο απο την αρχή λειτουργίας του εγχειρήματος το 2008 έως σήμερα, σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Αθήνα”.

Μια κραυγαλέα κίνηση λογοκρισίας, η οποία εξελίσσεται με τη συναίνεση της πανεπιστημιακής Συγκλήτου, η οποία την Παρασκευή 5 Ιούνη φρόντισε να κωλυσιεργήσει χωρίς να πάρει απόφαση, παραπέμποντας το ζήτημα σε... επιτροπή, δηλαδή στις καλένδες. Μια κίνηση που δεν είναι διόλου ξέχωρη από την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται -εδώ και χρόνια- ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της εμπορευματοποίησής της, μια επίθεση που προελαύνει -εκτός των άλλων- με τις αστυνομικές εισβολές σε κατειλημμένους αυτοδιαχειριζόμενους πανεπιστημιακούς χώρους και τη στοχοποίησή τους από τα αργυρώνητα καθεστωτικά ΜΜΕ που αδιάκοπα μηρυκάζουν την προπαγάνδα περί του “καθεστώτος βίας και ανομίας που βασιλεύει στα ελληνικά πανεπιστήμια”.

Ο απώτερος στόχος αυτής της ολομέτωπης επίθεσης δεν είναι άλλος από τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε -αποκλειστικά- αποστειρωμένους και πειθαρχημένους χώρους παραγωγής άμισθης φοιτητικής εργασίας και στελέχωσης των ντόπιων και πολυεθνικών κεφαλαιοκρατικών ομίλων και του κράτους τους.

Πρόσχημα γι’ αυτήν την επιχείρηση πολιτικής φίμωσης της συγκεκριμένης πολύτιμης κινηματικής υποδομής -που δημιουργήθηκε και λειτουργεί χάρη στα αμέτρητα ανιδιοτελή “κόκκινα μεροκάματα” των συντρόφων-συντροφισσών της διαχειριστικής ομάδας και τη συλλογική και ατομική συνεισφορά πολλών περισσότερων-, αποτέλεσε μια καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με δύο τίτλους βιβλίων που ήταν ανεβασμένα σε μορφή pdf σε ένα από τα blogs που φιλοξενεί ο server του espiv.net. Μια πρυτανική και συγκλητική “ευαισθησία” προσχηματική αφού -στο όνομα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων- αρνήθηκε την επικοινωνία με τη διαχειριστική ομάδα του espiv.net και επέλεξε -με εντυπωσιακή ταχύτητα- να φιμώσει 850 blogs. Μια πρυτανική και συγκλητική “ευαισθησία” συμβατή με το νεοφιλελεύθερο δόγμα που θέλει να καταστήσει τη γνώση και την πληροφορία εμπόρευμα και τα πανεπιστήμια προθαλάμους της “ελεύθερης αγοράς εργασίας”.

Ίσως φαντάζουν ρητορικά αλλά -στο άκουσμα της προσχηματικής αιτιολόγησης αυτής της επιχείρησης πολιτικής φίμωσης- προκύπτουν αυθόρμητα τα ακόλουθα ερώτημα: μπροστά σε αυτήν την επίδειξη αυταρχισμού ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης, άραγε τι θέση θα έπαιρναν -αν ήταν ακόμα στη ζωή- αγωνιστές καθηγητές όπως ο Σάκης Καράγιωργας, του οποίου το όνομα φέρει το κεντρικό αμφιθέατρο της σχολής; Άραγε έχουν απομείνει πια ανάμεσα στο πανεπιστημιακό προσωπικό άνθρωποι που τιμάνε τον τίτλο του δασκάλου, τολμώντας να υψώσουν φωνή και ανάστημα ενάντια σε αυτό το “μαύρο” που έχει πέσει εδώ και εβδομάδες στην Πάντειο;

Η Προλεταριακή Πρωτοβουλία, έχοντας βρει εδώ και μια επταετία φιλοξενία στο espiv.net για το prolprot.espivblogs.net, ενώνει τη φωνή της με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τις πολιτικές ομάδες, συλλογικότητες και συνελεύσεις που κινητοποιούνται για την άρση αυτής της επιχείρησης πολιτικής φίμωσης και καλεί τις κινηματικές-ταξικές δυνάμεις στην αθηναϊκή μητρόπολη και την υπόλοιπη Ελλάδα να πλαισιώσουν και να διοργανώσουν κινήσεις στήριξης αυτού του δίκαιου αγώνα, τα διακυβεύματα του οποίου δεν αφορούν μονάχα το -έτσι κι αλλιώς- σημαντικό ζήτημα επαναλειτουργίας του server του espiv.net μέσα από ένα δημόσιο πανεπιστήμιο.

[...] Αυτό είναι το διακύβευμα της μάχης. Ή θα καταφέρουμε να παραμείνουμε sapiens sapiens, ως άνθρωποι που παραμένουν ανθρώπινοι, με την έννοια της ανάπτυξης των ικανοτήτων μας κατά τη διάρκεια και αυτής της εποχής, ή αν η αντικειμενοποίηση που αυτό το εποικοδόμημα υψώνει αμείλικτα γύρω από τον καθένα μας θα μας μετατρέψει σε απλά κομμάτια της μηχανής, επομένως σε αποικισμένους που obtorto collo, με το ζόρι, με χαρά ή και χωρίς να καταλαβαίνουμε πλέον αν μας αρέσει ή όχι, δεν θα κάνουμε άλλο από το να αναπαράγουμε τα συμφέροντα, τις στρατηγικές γραμμές και τις τροχιές που είναι εκείνες του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο και κρατάει στα χέρια του τις δικές μας τύχες.

Ρενάτο Κούρτσιο. Το αποικισμένο μέλλον. Από την εικονικοποίηση του μέλλοντος στο εξημερωμένο παρόν (Μιλάνο, 2019).

Κάτω τα ξερά σας από την κινηματική υποδομή του ESPIV.NET!

Αντίσταση & Αγώνας ενάντια στην επιχείρηση πολιτικής φίμωσης. Ας τρέμουν οι ψηφιακοί λογοκριτές, δεν θα γίνει νόμος η σιωπή!

Συνέλευση Αλληλεγγύης: Τρίτη 9 Ιούνη στις 19.00 στο Γυάλινο Κτίριο της Παντείου.

 

Προλεταριακή Πρωτοβουλία,

Αθήνα, Ιούνης 2020

 

prolprot.espivblogs.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License