όχι και τόσο γνωστές συμβουλές για τα δακρυγόνα (κείμενο εξέγερσης ηπα)

κείμενο εξεγερμένου ατόμου σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ. Συμβουλές για την αντιμετώπιση ενός δακρυγόνου (ή και παραπάνω).

post image

Όχι και τόσο γνωστές συμβουλές για τα δακρυγόνα!

Φόρα κάτι βαμβακερό φανελένιο γύρω απ' τη μέση σου. Όχι μόνο βοηθάει στην προστασία σου από πλαστικές σφαίρες, αλλά είναι και φοβερά χρήσιμο για να σκουπίζεις τα προστατευτικά γυαλιά μετά από συμπλοκές, για τον ίδιο λόγο που είναι χρήσιμο ένα βαμβάκι με οινόπνευμα, όμως ένα βαμβακερό πουκάμισο είναι πάρα πολύ χρήσιμο γιατί δεν μπερδεύεσαι με τσέπες βάλε βγάλε!

Αν σκοπεύεις να έρθεις σε επαφή με τα ίδια τα κουτιά των δακρυγόνων, θα πρέπει να μπορείς να φροντίσεις μετά το εαυτό σου, ή να έχεις κάπου κοντά ένα φίλο έτοιμο να σε βοηθήσει. Πάρε ένα ψεκαστήρι με αλατόνερο (6mg αλάτι ανά ml νερού) κι ένα ψεκαστήρι με L.A.W. (υγρό αντιοξύ με νερό): 50% γάλα μαγνησίας ή αντιοξύ όπως Maalox (χωρίς μέντα) ή σόδα μαγειρικής.

Σκουπίζεις την περιοχή με χαρτοπετσέτες, γέρνεις πίσω το κεφάλι, κρατάς τα μάτια ανοιχτά και τα ξεπλένεις. Μετά ρίχνεις ή ψεκάζεις στο υπόλοιπο πρόσωπό σου για να ξεπλύνεις και το υπόλοιπο δακρυγόνο (το δακρυγόνο αέριο είναι σκόνη σε μορφή αερολύματος) και ψεκάζεις το L.A.W. για να εξουδετερώσεις το δακρυγόνο.

Ο πιο απλός τρόπος για να εξουδετερώσεις δακρυγόνο είναι βάζοντας από πάνω του έναν κουβά, με μέγεθος όχι μικρότερο από αυτό μιας συσκευασίας παγωτού (οικογενειακής συσκευασίας). Αν σκοπεύεις να ξεφορτωθείς ολόκληρο το δακρυγόνο, πρόσεξε να γυρίσεις το κάνιστρο στην αντίθετη κατεύθυνση από σένα καθώς θα το σηκώνεις για να το ρίξεις. Κάποια διαδηλωτά εδώ μαθαίνουν και την τεχνική του κώνου, απ' το Χονγκ Κονγκ.

Αν το κάνιστρο σου ρίξει αέριο την ώρα που το πιάνεις, φρόντισε να σκεπάσεις την πλευρά σου που εκτέθηκε στο δακρυγόνο με εξουδετερωτικό σπρέι. Έχω δει άτομα με μουντζούρες από σκόνη δακρυγόνου στα πλαϊνά και στις τσάντες τους μετά το πέταγμα δακρυγόνου πίσω.

Οι ρακέτες του τένις δε βοηθάνε στην παρούσα φάση. Αν θέλεις να τα αποκρούσεις με κάτι, φέρε ένα μπαστούνι του χόκεϊ. Καμουφλάρεται και πολύ εύκολα σαν πλακάτ, αρκεί να κολλήσεις ένα χαρτόνι στην άκρη.

Αν δεν έχεις μάσκα των 200 ευρώ, θα καταλήξεις σίγουρα με δακρυγόνο στα μάτια και τα πνευμόνια σου. Πριν να ρίξεις πίσω ένα δακρυγόνο, πάρε μια βαθιά ανάσα και δες προς τα πού φυσάει ο άνεμος για να ξέρεις προς τα πού θα τρέξεις στη συνέχεια.

Κάποια διαδηλωτά στο Χονγκ Κονγκ έβγαλαν φουσκάλες από την πολύ συχνή έκθεση σε δακρυγόνα από πολύ κοντά. Συνήθως τα έπιαναν με γάντια στα χέρια τους και το έκαναν κάθε σ/κ και τις δύο μέρες σερί. Τέλος, τα δακρυγόνα καίνε! Καλύτερα να χρησιμοποιείς γάντια ή λαβίδα.

ΔΕΝ πρέπει να πιάνεις και να ρίχνεις πίσω μια χειροβομβίδα δακρυγόνου που δε σκάει. Είναι σχεδιασμένες να έχουν ένα περιθώριο 1,5 δευτερολέπτου πριν να εκραγούν ή ν' αρχίσουν να ψεκάζουν, όμως λόγω κατασκευαστικών αποκλίσεων μπορούν να σκάσουν και πιο γρήγορα, στο 1 δευτερόλεπτο, ή και πιο αργά, στα 3 —αν και συνήθως το μάξιμουμ είναι 2. Αλλά αν πιάσεις ένα άσκαστο δακρυγόνο αμέσως μόλις πέσει, μπορεί με μεγάλη πιθανότητα να σου σκάσει στο χέρι και να σου αφήσει μόνιμη ζημιά ή να το χάσεις και τελείως. Κυρίως μην πιάνεις χειροβομβίδες που είναι μαύρες με μια μπλε γραμμή, αυτές είναι χειροβομβίδες «έκρηξης» κι έχουν μεγαλύτερο εκρηκτικό φορτίο —είναι αυτές που φλομώνουν την περιοχή στο δακρυγόνο αφού έχουν ρίξει 5-6 μικρές που μπορείς να αποφύγεις. Αν τη βρεις αργότερα και δεν έχει σκάσει, μάλλον δε θα σκάσει ποτέ, αλλά δε θα το συμβούλευα εκτός αν κάτσεις να μελετήσεις πώς ακριβώς δουλεύει ώστε να ξέρεις τι να ψάξεις στον πυροκροτητή. Τις μικρές χειροβομβίδες που έχουν ήδη σκάσει και βγάζουν αέριο είναι ασφαλές να τις κλοτσήσεις ή να τις πετάξεις αρκεί να έχεις γερές μπότες ή γάντια: δεν υπάρχει κίνδυνος δεύτερης έκρηξης.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License