Την περασμένη εβδομάδα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών βγήκε στους δρόμους λόγω της ρατσιστικής δολοφονίας του George Floyd από την αστυνομία. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται μέρα με τη μέρα με σταθερότητα καθώς το κράτος αποκρίνεται με την πιο βάναυση βία. Διαδηλωτές και δημοσιογράφοι ξυλοκοπούνται, κρατούνται και ταπεινώνονται, χωρίς σεβασμό για το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και για ζωές χωρίς βία.

Πριν από δύο ημέρες, ο νεαρός Κούρδος Barış Çakan δολοφονήθηκε από φασίστες στην Τουρκία. Ακόμη ένας Κούρδος δολοφονείται από τον φασισμό που προωθεί και προστατεύει το τουρκικό κράτος, είτε μέσω της αστυνομίας του, του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών είτε μέσω φασιστών που ενεργούν ατιμώρητα στους δρόμους της Τουρκίας. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, διάφορες ακτιβίστριες που αγωνίζονται για την ελευθερία των γυναικών και εκπρόσωποι της Κουρδικής κοινότητας από διάφορους οργανισμούς ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν.

Αυτά δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα, αλλά τόσο οι δολοφονίες του George Floyd όσο και του Barış Çakan αποτελούν μέρος της ιδεολογίας στην οποία βασίζεται το κράτος. Μια ρατσιστική σοβινιστική ιδεολογία που εκφράζεται σε διαφορετικά μέρη και με διαφορετικούς τρόπους, αλλά που αποτελεί μέρος του ίδιου συστήματος των καπιταλιστικών εθνών-κρατών με βάση την ανδρική νοοτροπία της εξουσίας και της κυριαρχίας.

Με αυτή τη νοοτροπία προσπαθούν να διαιρέσουν την κοινωνία, κάνοντας εχθρό όποιον είναι διαφορετικός, είτε στο χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα ή το φύλο. Δημιουργούν μίσος για να διατηρήσουν τη δύναμή τους. Και ούτε ο Barış Çakan ούτε ο George Floyd δυστυχώς ήταν οι μόνοι που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος. Η ιστορία της μαύρης κοινότητας και του κουρδικού λαού χαρακτηρίζονται από καταπίεση και αντίσταση.

Από το εμπόριο μαύρων σκλάβων μέχρι τις σημερινές ρατσιστικές πολιτικές και τη βία, από τη σφαγή στο Dersim μέχρι την κατάληψη της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας από την Τουρκία και τους τζιχαντιστές συμμάχους της, βλέπουμε τη συνέχεια του συστήματος και τη νοοτροπία που οδηγεί στην κατάρρευση του περιβάλλοντος, το οποίο αρνείται την ελευθερία στις γυναίκες και στην κοινωνία. Βλέπουμε πώς ο πόλεμος ενάντια στην κοινωνία εκφράζεται καθημερινά από την καπιταλιστική νεωτερικότητα και την πατριαρχική νοοτροπία ενάντια στη δημοκρατική βούληση των ανθρώπων.

Ένας πόλεμος που εκφράζεται ιδιαίτερα στα σώματα και στις ζωές των γυναικών, όπως βλέπουμε στην κατεχόμενη περιοχή του Αφρίν. Πριν από λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει γυναίκες που είχαν απαχθεί και κρατούνται σε φυλακές κάτω από βίαιες απάνθρωπες συνθήκες από τζιχαντιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ. Αυτά τα κράτη υποστηρίζουν ομάδες που απαγάγουν, βασανίζουν και δολοφονούν γυναίκες στο Αφρίν, καθώς και την Αστυνομία, που δολοφονεί μαύρους ανθρώπους χωρίς να τιμωρούνται και επιτίθενται και κακοποιούν γυναίκες. Εδώ κι εκεί, πολεμάμε τον ίδιο πόλεμο και ως γυναίκες, ακριβώς επειδή είμαστε ο πρώτος στόχος, πρέπει να είμαστε στη πρώτη γραμμή αντίστασης.

Το κράτος υπερασπίζεται το μονοπώλιο της βίας του, ενώ η αυτοάμυνα χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατία, είτε αναπτύσσεται στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών είτε στα βουνά του Κουρδιστάν. Αλλά, όπως σωστά εξηγεί ο Abdullah Öcalan, «ειρήνη χωρίς αυτοάμυνα είναι μια έκφραση παραίτησης και δουλείας».

Στα απελευθερωμένα εδάφη της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας έχουμε σαφή δέσμευση για ειρήνη. Γνωρίζουμε ότι χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη. Χωρίς ηθική δεν υπάρχει ειρήνη. Χωρίς Δημοκρατία του λαού, δεν υπάρχει ειρήνη. Χωρίς την ελευθερία των γυναικών δεν υπάρχει ειρήνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οικοδομούμε και υπερασπιζόμαστε ένα δημοκρατικό και οικολογικό σύστημα που βασίζεται στην απελευθέρωση των γυναικών και που προστατεύει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και τη συνύπαρξη λαών, θρησκειών και εθνοτικών ομάδων ως αναφαίρετων αξιών.

Γιατί μέρα με τη μέρα συνεχίζουν να μας βομβαρδίζουν, να μας δολοφονούν και να μας ταπεινώνουν. Συνεχίζουν να μας στρέφουν τον έναν εναντίον του άλλου, διαιρώντας την κοινωνία. Και γι’ αυτό το μεγαλύτερο όπλο μας, για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ως κοινωνία είναι, να παραμείνουμε ενωμένοι, από τον πλουραλισμό που μας διαμορφώνει, βλέποντας τον σαν αυτό που μας εμπλουτίζει.

Η καταπίεση μας έχει την ίδια προέλευση και γι ‘ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε μαζί για να την τερματίσουμε, να υπερασπιστούμε μια ελεύθερη ζωή. Ο αγώνας ενάντια στις δολοφονίες των Κούρδων στην Τουρκία είναι ο αγώνας ενάντια στις δολοφονίες των μαύρων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αγώνας ενάντια στην εισβολή στη Βόρεια και Ανατολική Συρία είναι ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό της αστυνομίας. Η υπεράσπιση της Ροζάβα είναι η υπεράσπιση της μαύρης κοινότητας και η υπεράσπιση της μαύρης κοινότητας είναι η υπεράσπιση του κουρδικού λαού.

Ως γυναίκες, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για μια ελευθερία που απελευθερώνει όλη την κοινωνία. Δεσμευόμαστε να ανοικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου θα ζούμε μαζί ως κοινότητα με τον πλουραλισμό ως απάντηση στον αφανισμό, τη διαίρεση και το μίσος. Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τη ζωή μπροστά στον θάνατο που μας επιβάλλεται.

Ας υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τον ρατσισμό, τον φασισμό και την πατριαρχική νοοτροπία των καπιταλιστικών εθνών-κρατών. Ας οικοδομήσουμε μια ελεύθερη ζωή μαζί στη μνήμη του George Floyd, του Barış Çakan και όλων των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τα χέρια του φασισμού και του ρατσισμού και όλων των ανθρώπων που αντιστάθηκαν πριν από μας. Ας ξεσηκωθούμε και να οργανωθούμε γιατί μόνο μαζί θα κάνουμε τον ρατσισμό την οδυνηρή μνήμη μιας τελειωμένης ιστορίας.

Για όλους τους μάρτυρες, από τη Ροζάβα και σε όλο τον κόσμο, φωνάζουμε δυνατά ότι «Οι Μαύρες Ζωές Μετράνε», «Οι Ζωές των Κούρδων Μετράνε» και είμαστε έτοιμοι να τις υπερασπιστούμε πλάι-πλάι.

Μετάφραση: Women Defend Rojava- Επιτροπή Αθήνας , Ιούνης 2020

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License