Αθήνα | Αφίσα με αφορμή την εξέγερση στις Η.Π.Α.

I can't breathe | Αφίσα με αφορμή την εξέγερση στις Η.Π.Α.

post image

Αφίσα που κυκλοφόρησε και κολλιέται σε γειτονιές της Αθήνας με αφορμή την εξέγερση στις Η.Π.Α.

Το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο "Από την παρορμητική βία των αλλοτριωμένων στην απελευθερωτική βία των εξεγερμένων", του συντρόφου Κώστα Σειρηνίδη, που έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα τον Ιούνιο του 2010. 

 “Μια τεράστια επιχείρηση ανασυγκρότησης του κεφαλαίου και του κράτους και αναδιάρθρωσης των δομών και των όρων εκμετάλλευσης και κυριαρχίας βρίσκεται εν εξελίξει σ’ ολόκληρο τον χώρο του αναπτυγμένου καπιταλισμού, με κεντρικό στόχο τον έλεγχο των εξελίξεων και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του δίδυμου Κράτος-Κεφάλαιο μέσα στις νέες συνθήκες […]

Η στροφή στην πολιτική αντίδραση, η αποθέωση των μηχανισμών καταστολής και η αναγωγή των ΜΜΕ σε βασικό παράγοντα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης αποτελούν επιλογή των κυριάρχων τάξεων στην προσπάθεια υποταγής του ανθρώπου και μετατροπής του σε άβουλο ενεργούμενο, αφασικό δέκτη μηνυμάτων και εντολών.

Η συντονισμένη προσπάθεια κατάργησης της επικοινωνίας, του διαλόγου, της συμμετοχής και της σκέψης του ανθρώπου και η γενικότερη επιχείρηση υποβιβασμού και απομόνωσής του επιτελούνται σήμερα με μέσα πολύ πιο ύπουλα και αποτελεσματικά από την ωμή βία του χθες, που ούτε σήμερα απουσιάζει.

Στις νέες συνθήκες της “μεταβιομηχανικής κοινωνίας” δεν μιλάμε πλέον για κοινωνία των 2/3 ούτε καν για κοινωνία του 1/3. Μιλάμε για δύο ολοένα και πιο έντονα διαχωρισμένα κοινωνικά κομμάτια, με τείχη που ορθώνονται ανάμεσα τους. Μιλάμε για τους “εντός των τειχών” και τους “εκτός των τειχών”. Έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους που ο καθένας αναπτύσσει τη δική του αισθητική, τη δική του κλίμακα αξιών, τη δική του αντίληψη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Ακόμα και τη δική του “γλώσσα”.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, η συνολική λειτουργία του συστήματος προωθεί, μέσα και από αυτό που αποκαλούμε “ κοινωνία του θεάματος”, μια διακοπή της ανθρώπινης επικοινωνίας […]

Αντί για αυτή την επικοινωνία, έχουμε μια ανορθολογική επικοινωνία για θέματα έξω από τον ανθρώπινο λόγο, ελευθερία, δημιουργικότητα.

Σ’ αυτό το γενικότερο ανορθολογικό πλαίσιο, ο παρορμητισμός και η δράση μας συχνά ξεκινούν από μια άλογη, ανορθολογική βάση.

Θύμα μιας εξωτερικά επιβεβλημένης μαζικοποίησης, ο σημερινός μοναχικός άνθρωπος, αδυνατώντας να συνευρεθεί με άλλους όμοιους του σε συλλογικότητες σύνθεσης, ξεσπά, όχι σπάνια, σε εκ πρώτης όψεως άλογες-ανορθολογικές εκφράσεις μαζικής, και σε αρκετές περιπτώσεις ατομικής, βίας.

Είναι η βία των “εκ των τειχών”, των αλλοτριωμένων που όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση εκδηλώνεται, ξεπηδώντας αυθόρμητα, χωρίς προφανή λόγο και συγκεκριμένες διεκδικήσεις, για να εξελιχθεί σε γενικευμένες συγκρούσεις κατά πάντων και πασών.

Και εδώ ακριβώς έχουμε τη μεγάλη πρόκληση για κάθε επαναστάτη.

Πρόκληση που συνίσταται στην προώθηση μιας γόνιμης συνεύρεσης και διασύνδεσης που θα ενισχύσει την εξέλιξη που οδηγεί από την άλογη –παρορμητική βία των αλλοτριωμένων στην απελευθερωτική βία των εξεγερμένων.

Κυρίαρχοι και εξουσιαστές γνωρίζουν πως ποτέ δεν θα μπορέσουν να νοιώσουν ασφαλείς στα κάστρα τους.

Οι άνθρωποι δεν θα πάψουν ποτέ να εξεγείρονται ενάντια στην εξουσία , την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση.

Κι όταν οι άνθρωποι εξεγείρονται, τότε όλα είναι δυνατά.”

 

Κώστας Σειρηνίδης  

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License