Συγκεντρωτική ανταπόκριση από το τριήμερο αλληλεγγύης με τους απανταχού φυλακισμένους 29,30,31/5

Το καθεστώς εξαίρεσης, επιβεβλημένο από τα πάνω δήθεν για την προστασία μας, δε μπορούσε να σταματήσει τα φυλακισμένα άτομα να αγωνίζονται εντός των τειχών με διεκδικήσεις και εξεγέρσεις απέναντι στην κρατική αδιαφορία και εκδικητικότητα. Θεωρήσαμε λοιπόν απαραίτητο να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των απανταχού φυλακισμένων, σε μία περίοδο όπου επικρατούσε η σιωπή εκτός των τοιχών, σπάζοντας αυτή τη σιωπή με ένα τριήμερο δράσεων αλληλεγγύης στους απανταχού φυλακισμένους (29-30-31 Μαϊου 2020).

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης ''έκτακτης ανάγκης'' και απαγόρευσης κυκλοφορίας που μας επιβλήθηκε τους περασμένους μήνες, εισήχθη και σε μας (εκτός των τοιχών) η συνθήκη του εγκλεισμού από το κράτος η οποία και αξιοποιήθηκε για να ελέγχει ακόμα πιο επιτακτικά τις ζωές μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Το μοντέλο της κοινωνίας φυλακής παίρνει σάρκα και οστά μέσω της πρακτικής του εγκλεισμού που αποτελεί έσχατο εργαλείο κοινωνικού ελέγχου. Ανέκαθεν οι φυλακές αποτελούν απαραίτητο θεσμό της εξουσίας για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, μέσα από τον εκβιασμό της στέρησηςτης ελευθερίας και της απομόνωσηςτων ανθρώπων-υπηκόων.

Το καθεστώς εξαίρεσης, επιβεβλημένο από τα πάνω δήθεν για την προστασία μας, δε μπορούσε να σταματήσει τα φυλακισμένα άτομα να αγωνίζονται εντός των τειχών με διεκδικήσεις και εξεγέρσεις απέναντι στην κρατική αδιαφορία και εκδικητικότητα. Εν μέσω της καραντίνας οι κρατούμενοι-ες διεκδικούσαν βελτίωση των συνθηκών κράτησης και αποσυμφόριση των φυλακών ενώ η αδιαφορία για τα αιτήματα τους και οι θάνατοι λόγω αυτής πυροδότησε εξεγέρσεις σε πολλές φυλακές ανά τον κόσμο. Μερικά μόνο παραδείγματα:

  • Στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών Κορίνθου: 1,200 μετανάστες προχωρούν σε απεργία πείνας.

  • Ιταλία: 27 φυλακές σε εξέγερση λόγω του κωρονοϊού, πολλοί νεκροί κρατούμενοι στις συγκρούσεις

  • Αργεντινή: Εξέγερση στη φυλακή Concordia, οι δεσμοφύλακες απαντούν με σφαίρες

  • Παλμασόλα, Βολιβία: 2 κρατούμενοι αφήνονται να πεθάνουν από κωρονοιό, εξέγερση των κρατουμένων

  • Χιλή: κινητοποίηση με απεργία στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Σαντιάγκο

  • Φυλακές Θήβας, Ελλάδα: εξέγερση των κρατουμένων μετά από θάνατο κρατουμένης γιατί δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Φυσικά, για άλλη μια φορά το κράτος επιβεβαίωσε τη συστηματική βαρβαρότητά του απέναντι στον έγκλειστο πλυθησμό, μη παίρνοντας κανένα μέτρο προστασίας για τις κρατούμενες, πέρα από απαγόρευση επισκεπτηριών και περαιτέρω απομόνωση, απαντώντας στην αποσυμφόριση με δημιουργία νεών φυλακών, δολοφονώντας κρατούμενους, ξυλοκοπώντας και επιβάλλοντας πειθαρχικές ποινές σε οποιαδήποτε τόλμησε να αντιδράσει.

Θεωρήσαμε λοιπόν απαραίτητο να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των απανταχού φυλακισμένων, σε μία περίοδο όπου επικρατούσε η σιωπή εκτός των τοιχών, σπάζοντας αυτή τη σιωπή με ένα τριήμερο δράσεων αλληλεγγύης στους απανταχού φυλακισμένους (29-30-31 Μαϊου 2020). Στα πλαίσια του διεθνούς τριημέρου πραγματοποιήθηκαν δράσεις ανά την ελλάδα και κάποιες στο εξωτερικό στέλνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αιχμάλωτους αυτής της κοινωνίας. Μέχρι το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής.

-Την Πέμπτη 28/5 στα αυτοοργανωμένα ραδιόφωνα 1431am και Radio Revolt πραγματοποιήθηκε εκπομπή με τη συμμετοχή του αιχμάλωτου συντρόφου Γιάννη Δημητράκη.

-Την Παρασκευή 29/5 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης στους αγώνες εντός των φυλακών, από την Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών στην Πάτρα, με τηλεφωνική επικοινωνία με τις κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας, Παναγιώτα Αναγνωστοπούλου, Κατερίνα Παγώνα και Πόλα Ρούπα

-Την Παρασκευή 29/5 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με πανό και τρικάκια στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής της οποίας το κέντρο ήταν μπατσοκρατούμενο λόγω επίσκεψης της προέδρου της δημοκρατίας.

-Την Παρασκευή 29/5 έγινε μικροφωνική αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων στην πλατεία Εξαρχείων.

-Το Σάββατο, 30/5, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις φυλακές Θήβας. Φωνάχτηκαν συνθήματα, ενώ υπήρξε ανταπόκριση από τις κρατούμενες από τις πτέρυγες B' Γ' Δ' και Ε' , με σφυρίγματα και φωνές. Ταυτόχρονα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την κρατούμενη Πόλα Ρούπα.

-Το Σάββατο 30/05 έγινε αιφνιδιαστική παρέμβαση έξω από τις φυλακές Κομοτηνής με πανό, τρικάκια και συνθήματα.

-Το Σάββατο 30/5 δεκάδες συντρόφισσες και σύντροφοι συμμετείχαν στην μηχανοκίνητη πορεία που κατευθύνθηκε προς τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται ο αγωνιστής του Λαϊκού Μετώπου Şadi Naci Özpolat. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιχμάλωτο σύντροφο ο οποίος κατήγγειλε το καθεστώς εξαίρεσης που βιώνει ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι σύντροφοί του. Στην επιστροφή η μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκε προς τα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Θ. όπου κρατούνταν προσωρινά οι 2 συλληφθέντες της 27ης Μάη. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σχετικά με την Καταστολή, τον Εγκλεισμό και τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στην κατάληψη Terra Incognita. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν σύντροφοι από την ιταλία σε σχέση με τις συνθήκες ομηρίας του Ιταλικού κράτους, Τούρκοι αγωιστές του Λαικού Μετώπου αλλά και εκπρόσωπος του νομικού γραφείου του Λαού σε σχέση με τις εν εξελίξει απεργίες πείνας των Τούρκων αγωνιστών αλλά και ο αιχμάλωτος Ιρανός σύντροφος και μέλος του YPG Hoshmand Alipour για το καθεστώς ομηρίας και την θανατική του καταδίκη

-Την Κυριακή 31 Μάη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο καμπ του Βαγιοχωρίου έξω από τη Θεσσαλονίκη.

- Επίθεση στο Α.Τ. Νέας Ιωνίας σε αλληλεγγύη με τους φυλακισμένους, και με τους εξεγερμένους της Αμερικής (δράση που αναλήφθηκε από την Ομάδα εκδίκησης George Floyd στις 13/6)

Ακόμα αναρτήθηκαν πανό αλληλεγγύης σε Αθήνα, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης καθώς και στο Βερολίνο και έγιναν παρεμβάσεις με συνθήματα και στένσιλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΝΕΙΣ/ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Συντρόφια αλληλέγγυα με τους αγώνες των κρατουμένων

Ιούνης 2020

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License