Στεκόμαστε μαζί απέναντι στους ιδιοκτήτες - Διαδήλωση 26/6, 19:00, πλατεία Βικτωρίας

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη διαδήλωση για τα νοίκια και τη στέγαση, την Παρασκευή 26/6, ώρα 19:00, πλατεία Βικτωρίας: https://athens.indymedia.org/event/82609/

Στεκόμαστε μαζί απέναντι στους ιδιοκτήτες

Η βιομηχανία των ακινήτων για τον ελλαδικό χώρο είναι μία αγορά ιδιαίτερα κερδοφόρα, πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε το ρόλο και την επίδραση του AirBnB. Από τη μικρή ιδιοκτησία και την ιδιοκατοίκηση, μέχρι τα μεγάλα μεσιτικά και τις τεράστιες κατασκευαστικές, το real estate αποτελεί έναν κλάδο του κεφαλαίου στην ελλάδα με βαρύνουσα σημασία.

Η ιδιοκτησία και το ενοίκιο διαπλέκονται άμεσα και δημιουργούν ζητήματα που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα είναι στο ενοίκιο ή ωθούνται σε αυτό. Το ενοίκιο, που φεύγει από τον μισθό μας εν μία νυκτί, αποτελεί και το μεγαλύτερο του κομμάτι. Ενώ οι μισθοί μειώνονται σταθερά, τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή της στέγης μας και την κάλυψη άλλων βασικών μας αναγκών έχουν αντίθετη κατεύθυνση, προς τα πάνω!

Η σύνδεση του μισθού μας – όσων παίρνουμε - με το ενοίκιο είναι μία σύνδεση αναπόφευκτη. Όσοι και όσες δεν κατέχουμε τίποτα στο «όνομα» μας, δουλεύουμε ένα μεγάλο κομμάτι του μήνα μόνο και μόνο για το ενοίκιο του σπιτιού που μένουμε. Μιλάμε για τους μισθούς μας, των εργαζόμενων φοιτητριών, των απλήρωτων ντελιβεράδων, των υποπληρωμένων μεταναστριών οι οποίοι έτσι και αλλιώς είναι πενιχροί. Συμπεραίνουμε δηλαδή ότι πέρα από το αφεντικό μας, που παίρνει τα μέγιστα δυνατά από εμάς, έχουμε ένα δεύτερο αφεντικό πάνω από το κεφάλι μας - τον ιδιοκτήτη του σπιτιού μας. Οι ιδιοκτήτες, δεν υπολογίζουν εάν έχουμε υποστεί μειώσεις/απολύσεις κτλ, πιέζουν για καταβολή ενοικίου στην ώρα του, ακόμη και αύξησή του, και δημιουργούν ένα επιπλέον ασφυκτικό περιβάλλον που πρέπει να παλέψουμε.

Το γεγονός επίσης ότι η διαδικασία για να νοικιάσουμε ένα σπίτι έχει γίνει ακόμα πιο απαιτητική ως προς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούμε, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη στέγη για χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες. Ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία του κράτους. Πετάει χιλιάδες μετανάστριες στο δρόμο, όταν δεν τα/τις κλείνει στα κέντρα κράτησης, ενώ κρατάει μόνιμα ανοιχτή την δίοδο προς κάθε εκμετάλλευση. Είναι ενδεικτικό ότι μετανάστ(ρι)ες που δεν τους παρέχεται ΑΜΚΑ αδυνατούν, όχι μόνο να έχουν πρόσβαση στην υγεία, αλλά και να συνάψουν συμβόλαιο σπιτιού.

Γι’ αυτό το λόγο αρκετές φορές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε «μαύρα» μισθωτήρια που συνήθως έχουν να κάνουν με τα υπόγεια διαμερίσματα της μητρόπολης ή ακόμα παραπέρα σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnB) ή ξενοδοχεία. Η συνθήκη αυτή, αόρατη από την μια πλευρά και κοινό μυστικό από την άλλη, διευκολύνει κατά βάση τους ιδιοκτήτες που μπορούν, πέρα από το να μην φορολογείται το κέρδος τους, να χρησιμοποιούν διάφορους εκβιασμούς, από την απειλή της έξωσης έως και την απειλή των μπάτσων.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη πολλά σπίτια διαπραγματεύονται, αρνούνται ή αδυνατούν να πληρώσουν εκ των πραγμάτων το νοίκι τους. Κομμάτι αυτού που περιγράφουμε είμαστε και εμείς, που αντιλαμβανόμενοι/ες ότι αυτά τα προβλήματα αγγίζουν τον καθένα και καθεμία από μας - ότι δεν αφορούν το κάθε σπίτι μεμονωμένα - έχουμε επιλέξει να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά. Θεωρούμε ότι για να καταφέρουμε να απαντήσουμε συνολικά στο ζήτημα του ενοικίου, οφείλουμε να συλλογικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις αντιστάσεις μας και να τις οργανώσουμε σε μια προοπτική μόνιμης και αξιοπρεπούς στέγης για όλα μας, ντόπιες και μετανάστριες. Στεκόμαστε δίπλα το ένα στο άλλο απέναντι σε κάθε εκβιασμό και απόπειρα έξωσης.

 

Ούτε εξώσεις – ούτε απειλές για τους ενοικιαστές

Καμία έξωση μεταναστριών από τις κατοικίες τους

Μόνιμη και αξιοπρεπής στέγη για όλους και για όλες

 

Διαδήλωση: Παρασκευή 26/6, Πλατεία Βικτωρίας, ώρα 19:00

norent_19@riseup.net

https://norent19.noblogs.org/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License