Παρέμβαση αλληλεγγύης στους/στις εξεγερμένους/ες στις ΗΠΑ και στην κατάληψη Δερβενίων 56

Παρέμβαση αλληλεγγύης στους/στις εξεγερμένους/ες στις ΗΠΑ και στην κατάληψη Δερβενίων 56

post image

Το απόγευμα του Σαββάτου 27/6 δεκάδες συντρόφισσες και σύντροφοι πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο κέντρο του Αιγάλεω με τη μορφή μίνι πορείας, μοιράζοντας εκατοντάδες κείμενα, πετώντας τρικάκια, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κρεμάσαμε και δύο πανό στο άλσος Μπαρουτάδικο. Για την αλληλεγγύη στους εξεγερμένους και τις εξεγερμένες στις ΗΠΑ και στην κατάληψη Δερβενίων 56 στα Εξάρχεια, που δέχθηκε την κατασταλτική εκκένωση του κράτους στις 26/6.

Επίκεντρο της παρέμβασης αποτέλεσαν τα γραφεία του «Ομίλου Φίλων της Αστυνομίας» στην οδό Αρκαδίας 3, 200 μέτρα από τη συμβολή της Θηβών με την Ιερά Οδό, στα οποία σβήσαμε τις κάμερες και τις ταμπέλες τους και γράψαμε συνθήματα στους τοίχους και τα ρολά τους. Τέτοιοι «σύλλογοι» και γραφεία που στήνονται από πρώην μπάτσους και χρηματοδοτούνται προφανώς από κάποια «αφανή» κρατικά κονδύλια, θέλοντας να εξευγενίζουν και να ωραιοποιούν την εικόνα και το ρόλο της αστυνομίας, είναι απαράδεκτο και μόνο που υπάρχουν. Γι αυτό και ένα από τα τρικάκια της παρέμβασης έγραφε: Οι φίλοι των μπάτσων είναι δύο φορές μπάτσοι.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ/ΕΣ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ/ΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ/ΕΣ

10, 100, 1000αδες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΛΗΞΗΣ

Ακολουθεί το κείμενο που μοιραζόταν και φωτογραφίες από την παρέμβαση, τα πανό, τα τρικάκια, τα συνθήματα:

We can’t breathe

Στις 25 Μάη στη Μινεάπολη στις ΗΠΑ δολοφονήθηκε βασανιστικά o αφροαμερικανός George Floyd από μπάτσους. Η οργή των καταπιεσμένων ξεχείλισε πλημμυρίζοντας τους δρόμους σε περισσότερες από 100 πόλεις των ΗΠΑ, μετατρέποντας τους σε σημεία συνάντησης, αλληλεγγύης και σύμπραξης πολλών διαφορετικών υποκειμενικοτήτων-καταπιέσεων, με διαδηλώσεις, οδοφράγματα, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, πυρπολήσεις αστυνομικών τμημάτων, καταστροφή και απαλλοτριώσεις καπιταλιστικών στόχων, μέχρι και πολιορκία του Λευκού Οίκου από διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον με τον Τραμπ να φυγαδεύεται στα υπόγεια καταφύγια του. Όχι μόνο ως εκδίκηση για τη δολοφονία του George Floyd αλλά και ενάντια στην καθολική καθημερινή ασφυξία. Ενάντια στον φυλετισμό, τη «λευκή ανωτερότητα», την κρατική-αστυνομική βαρβαρότητα, τις ταξικές ανισότητες.

Το κράτος των ΗΠΑ, μέσα από την αντιπαράθεση διαφορετικών καθεστωτικών κομματιών συμφερόντων και λογικών διαχείρισης της «κοινωνικής κρίσης», έχει κατεβάσει από την πρώτη στιγμή την εθνοφρουρά απέναντι στους διαδηλωτές, αμφιταλαντεύεται για την κάθοδο και άλλων στρατιωτικών σωμάτων στους δρόμους όπως και για τον χαρακτηρισμό του πλήθους των εξεγερμένων ως τρομοκρατική οργάνωση, κυρίως των πιο ριζοσπαστικών και συνειδητοποιημένων κομματιών τους, κάτω από τον τίτλο-ομπρέλα «ANTIFA». Ενώ άλλα καθεστωτικά κομμάτια προβάλλουν ένα πιο ψύχραιμο προφίλ, πιο φιλικό προς τους διαδηλωτές, προτείνοντας ως διέξοδο εκτόνωσης και αποσυμπίεσης τη «λύση» των εκλογών με προοπτική την απόσυρση του Τραμπ. Για τη διαμεσολάβηση, ενσωμάτωση και απονεύρωση της κοινωνικής αμφισβήτησης και ανταρσίας, για την επιστροφή στην κανονικότητα της καθημερινής ασφυξίας. Τακτική που έχει ακολουθηθεί σε όλες σχεδόν εξεγέρσεις που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή οι δολοφονίες αφροαμερικανών από μπάτσους, στο πλαίσιο του θεσμοποιημένου ρατσισμού και των φυλετικών προκαταλήψεων, συνεχίζονται ακατάπαυστα. Όπως η εκτέλεση του Rayshard Brooks το βράδυ του Σαββάτου 14/6 στην Ατλάντα κατά την προσπάθεια ακινητοποίησής του στη γραμμή drive-thru της αλυσίδας εστιατορίων Wendy’s επειδή είχε αποκοιμηθεί στο αυτοκίνητό του και η αστυνομία καλέστηκε για έλεγχο. Άμεσα, διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο της Ατλάντα ενώ παράλληλα πυρπολήθηκε το εστιατόριο έξω από το οποίο δολοφονήθηκε ο Μπρουκς.

Από τη Μινεάπολη και την Ατλάντα μέχρι την Αθήνα και σε ολόκληρο τον πλανήτη καθημερινά τα κράτη, ο καπιταλισμός, ο ρατσισμός, η πατριαρχία δολοφονούν μαζικά με πολλούς τρόπους. Με τις αστυνομίες, τους στρατούς, τους φράχτες, τις θαλάσσιες και χερσαίες συνοριακές μονάδες, το trafficking. Στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, τις φυλακές, τα τμήματα, τα ψυχιατρεία, τα κέντρα κράτησης.

Η αστυνομία και οι μέθοδοι επιτήρησης, εξευτελισμού, βασανισμών και αφαίρεσης ζωών που εφαρμόζει είναι από τους βασικούς πυλώνες του περίφημου «κοινωνικού συμβολαίου»: του μονοπωλίου της κρατικής βίας προς όφελος πάντα των πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ισχυρών. Όσο κι αν τα ΜΜΕ και «σύλλογοι» όπως ο «Όμιλος Φίλων της Αστυνομίας» στο Αιγάλεω θέλουν να ωραιοποιούν τον ρόλο της και προσπαθούν να εξωραΐζουν το πρόσωπό της.

Η κρατική επιβολή, η αστυνομική βαρβαρότητα, οι ρατσιστικές διακρίσεις, η ταξική διαίρεση, η σεξιστική βία δεν είναι παρεκτροπές του συστήματος καταπίεσης, εκμετάλλευσης και διαχωρισμών αλλά η κανονικότητά του. Ο ρατσισμός δείχνει τα «χίλια πρόσωπά» του από την πραγματικότητα που βιώνουν οι αφροαμερικανοί, οι latinos και οι ιθαγενικοί πληθυσμοί στις ΗΠΑ μέχρι τις Μόριες και τους Έβρους της ελλάδας/ευρώπης-φρούριο. Και δεν ξεπλένεται από ρεπορτάζ δημοσιογράφων, δηλώσεις πολιτικών και διασημοτήτων ούτε από την πληθώρα μηνυμάτων συμπάθειας, υποστήριξης και συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές και εξεγερμένους στις ΗΠΑ που κυκλοφορούν στα social media. Τι θα γινόταν αλήθεια εδώ αν τα σώματα ασφαλείας εκτελούσαν κάποιον μετανάστη ή roma όπως έχει συμβεί σε τόσες περιπτώσεις; Θα υπήρχε ένας αντίστοιχος ξεσηκωμός ή μήπως σιωπηρή ανοχή ή ηχηρή επικρότηση της εκκαθάρισης των «βρωμιάρηδων», των «ανεπιθύμητων», των «εισβολέων»;

Εξάλλου, η δολοφονία του George Floyd δεν οφείλεται σε κάποια αυθαιρεσία ή υπέρβαση εξουσίας του Ντέρεκ Τσάβιν, του μπάτσου που με το γόνατο του έπνιγε για λεπτά τον George Floyd ενώ εκείνος ψέλλιζε «I can’t breathe» μέχρι που ξεψύχησε. Ούτε των άλλων τριών μπάτσων που επίσης τον κρατούσαν ακινητοποιημένο έχοντας γονατίσει επάνω του. H πρακτική του «neck restrain», δηλαδή της ακινητοποίησης μέσω της άσκησης πίεσης στο λαιμό, βρίσκεται στα αστυνομικά εγχειρίδια και αποτελεί αστυνομική πρακτική εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. Όπως και η εκτέλεση «υπόπτων» για «απόπειρα διαφυγής» ή για «ενδεχόμενη άσκηση βίας κατά αστυνομικών» όπως ο πισώπλατος πυροβολισμός του Rayshard Brooks. Γι’ αυτό, το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης, για αποπομπή από το αστυνομικό σώμα και για παραδειγματική τιμωρία οργάνων του κράτους, είτε άθελα είτε σκόπιμα, παντού και πάντα, ευνοεί τις προσπάθειες εξαγνισμού και επανασταθεροποίησης του συστήματος κυριαρχίας. Γιατί ο νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού και ο θεσμός της δικαιοσύνης ο μηχανισμός διασφάλισής του.

Γι’ αυτό οι μπάτσοι Κορκονέας και Σαραλιώτης που δολοφόνησαν τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον Δεκέμβρη του 2008 αφέθηκαν ελεύθεροι στο εφετείο τους κάποια χρόνια μετά την εξέγερση που είχε ξεσπάσει. Γι’ αυτό οι δολοφονίες του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh από ευυπόληπτους καταστηματάρχες και μπάτσους τον Σεπτέμβρη του 2018 στο κέντρο της Αθήνας και του Εμπουκά Μαμασουμπέκ, μετανάστη από τη Νιγηρία, από μπάτσους στο ΑΤ Ομονοίας τον Φλεβάρη του 2019 έχουν περάσει στη σιωπή και στα αζήτητα.

Η εξέγερση είναι η γιορτή, το πεδίο συνάντησης, η γλώσσα, ο τρόπος εκδήλωσης, η αντεπίθεση των καταπιεσμένων. Η σύγκρουση με τον πολιτισμό των δήμιων, η ρευστοποίηση των επιβαλλόμενων κοινωνικών ταυτοτήτων, η αλληλεγγύη και η μετατροπή των υποτελών κοινωνικών ομάδων και τάξεων σε επικίνδυνες για το σύστημα ανοίγουν περάσματα και υποδεικνύουν τη δυνατότητα της ανατροπής, τη δυνατότητα για ατομική και συλλογική χειραφέτηση, το πέρασμα σε έναν κόσμο ελευθερίας, αυτοοργάνωσης, αμοιβαιότητας, αλληλοβοήθειας, κοινοκτημοσύνης.

Η κοινωνική ανταρσία στη μητρόπολη του καπιταλισμού δείχνει ότι τίποτα δεν είναι μάταιο και όλα είναι δυνατά. Από τον Ισημερινό μέχρι το Χονγκ Κόνγκ και από τη Χιλή μέχρι τις ΗΠΑ…

ΕΞΕΓΕΡΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΜΠΑΤΣΟΙ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

SMASH THE STATES, RACISM, NATIONALISMCAPITALISM, PATRIARCHY, FASCISM

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License