Στις 26 Ιουνίου 2020 το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ διοργάνωσαν στο Σύνταγμα ένα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα Black Lives Matter-Refugee Lives Matter- Immigrant Lives Matter, συνδέοντας τη ρατσιστική βία ενάντια στους μαύρους και στις μαύρες στις ΗΠΑ με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Σε αυτή λοιπόν τη κινητοποίηση που ακούγονταν συνθήματα ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το θεσμοθετημένο και μη ρατσισμό, αλλά και υπέρ των ανοιχτών συνόρων συμμετείχε με κάθε επισημότητα ο ΣΥΡΙΖΑ με το τμήμα προσφυγικής/μεταναστευτικής πολιτικής και τη νεολαία του. Το θέμα εδώ όμως δεν είναι ότι απλώς συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι το έκανε με τη συναίνεση και τις ευλογίες του ίδιου του ΣΕΚ και της ΚΕΕΡΦΑ που, όχι μόνο δε προσπάθησαν να τον εκδιώξουν, αλλά διαφήμισαν αργότερα και τη συμμετοχή τους σε ανάρτηση της Εργατικής Αλληλεγγύης (επίσημη εφημερίδα του ΣΕΚ) στα social media σα να επρόκειτο για κάποια φιλομεταναστευτική κινηματική δύναμη.

Δε θα εξέπληττε, μετά από όλα αυτά, το ενδεχόμενο να υπήρχε εκ των προτέρων συνεννόηση για τη συμμετοχή του πρώην κυβερνώντος κόμματος στο συλλαλητήριο με ευθεία επιδίωξη του ΣΕΚ και της ΚΕΕΡΦΑ. Το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ, λοιπόν, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να συνεργάζονται και να δίνουν χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αντλείται αμοιβαία πολιτικό όφελος, συγκαλύπτοντας έτσι την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, οι μετανάστες και οι μετανάστριες καλούνται να επιλέξουν απέναντι στη ΝΔ την εναλλακτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθεί να τους «προστατέψει» από το κράτος, προτείνοντας τους να συμμορφωθούν με τις επιταγές του (χαρακτηριστικά η ΚΕΕΡΦΑ προσπαθούσε να πείσει μετανάστες/ριες που αρνήθηκαν την μεταγωγή τους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας, λέγοντας τους ότι εκεί θα είναι πιο ασφαλείς), ενώ παράλληλα δεν διστάζει να διαχωρίσει τα hotspot σε «καλά και κακά».

Οι πρακτικές αυτές είναι κατάπτυστες και έχουν ως συνέπεια το ξέπλυμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των πεπραγμένων της. Τον ΣΥΡΙΖΑ της συνέχειας του κράτους με κάθε μέσο, της δημιουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης και φυσικά της Μόριας, τον ΣΥΡΙΖΑ που διατήρησε τον φράχτη του Έβρου και τώρα συμφωνεί με τη Ν.Δ στην επέκταση και θωράκισή του, τον ΣΥΡΙΖΑ της συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας και της συγκυβέρνησης με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση άφηνε να συμβαίνουν οι επαναπροωθήσεις και δολοφονίες προσφύγων σε υδάτινα και χερσαία σύνορα, τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ήδη ξεκινήσει τις εξώσεις προσφύγων και τις εκκενώσεις δεκάδων καταλήψεων στέγης μεταναστών/στριών, τον ΣΥΡΙΖΑ που στο Σταθμό Λαρίσης απαγόρευσε με απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μετανάστες και μετανάστριες που είχαν αγοράσει εισιτήρια να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και τα Διαβατά. Όπως διαπιστώσαμε από την παρέμβασή μας σε camps και σε άλλα μέρη, όπως η πλατεία Βικτώριας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη πραγματικότητα συγκυβερνούν, ως οργανικά κομμάτια του Κράτους, τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, προσπαθώντας να ελέγξουν, να ενσωματώσουν και τελικά να καταστείλλουν τις δίκαιες αντιδράσεις τους απέναντι στον αντιμεταναστευτικό πόλεμο που διεξάγει το ελληνικό Κράτος. Έναν (δια)κρατικό πόλεμο που αποτελεί συνέχεια των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα (με κρίσιμες στρατιωτικές βάσεις, εκστρατευτικά σώματα και στρατιωτικές ασκήσεις), σε ένα μπαράζ επιθέσεων και κοινωνικού πολέμου που σε τελική ανάλυση στρέφεται πάντα ενάντια σε καταπιεσμένες και καταπιεσμένους.

Αυτό το αστικό κόμμα που διατελούσε κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα, και εξακολουθεί να παίζει πολιτικό ρόλο ενάντια στις ''μεταναστευτικές ροές'', το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ το θεωρούν σημαντικό «σύμμαχο» τους σε αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις.

Αναγνωρίζουμε, φυσικά, την ανάγκη και την επιθυμία των ίδιων των μεταναστών και μεταναστριών να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που οργανώνουν διαφορετικοί πολιτικοί χώροι, διεκδικώντας ορατότητα και πάνω από όλα το δίκιο τους: Μπλοκάρισμα των πολέμων, ανοιχτά σύνορα και χαρτιά, στέγαση, οικονομικά επιδόματα, υγεία και εκπαίδευση, ίσα εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους, είμαι μερικά από αυτά τα αιτήματα. Σε κάθε μαζικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που συμμετέχουν μετανάστες και μετανάστριες βλέπουμε τη δυνατότητα κοινών αγώνων με τους ντόπιους και τους αλληλέγγυους/τις αλληλλέγγυες ενάντια στην πολεμική μηχανή του καπιταλιστικού έθνους-κράτους. Θεωρούμε όμως ότι η επιλογή ξεπλύματος του ΣΥΡΙΖΑ και ''πλασαρίσματός του'' ως σημαντικού διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κράτος και τους μετανάστες και τις μετανάστριες, ντροπιαστική και ευτελιστική για τους κοινωνικούς αγώνες που έχουμε ανάγκη σήμερα. Από τη μεριά μας θέλουμε να δηλώσουμε πως δεν υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί πολιτικά το κίνημα αλληλεγγύης προς τις μετανάστες και τους μετανάστριες. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν πως για εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει σε κανένα διεθνιστικό/αντιρατσιστικό/εργατικό/φεμινιστικό/ΛΟΑΤΚΙΑ+/απελευθερωτικό κίνημα. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και όποιοι τον ξεπλένουν είναι πολιτικά απέναντί μας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License