[Κουκάκι] Δράση αλληλεγγύης για Δερβενίων 56 // Διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης // Συγκεντρωτικό δράσεων

Θα ακολουθήσει και βιντεακι

post image

Την παρασκευή στις 26/6, στα Εξάρχεια, εκκενώθηκε και σφραγίστηκε από το ελληνικό κράτος η κατάληψη Δερβενίων 56 και το κτήριο στην Δερβενίων 52. Πραγματοποιήθηκε άμεση συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Εξαρχείων για αρκετές ώρες. Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε πορεία αλληλεγγύης με συμμετοχή 300 ατόμων. Η πορεία κατέληξε στην κατάληψη, στήθηκαν οδοφράγματα περιμετρικά και στην συνέχεια σύντροφοι και συντρόφισσες έσπασαν τους τσιμεντόλιθους της ντροπής. Στην συνέχεια η πορεία αποχώρησε. Το επόμενο πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις σφράγισαν εκ νέου την κατάληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες ακολούθησαν διάφορες δράσεις αλληλεγγύης, Έγινε διαδήλωση στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Ερμού, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα, και όπως φαίνεται κάποια άτομα επιτέθηκαν σε πολυεθνικές εταιρίες ρούχων. Από την οργή που προκάλεσαν οι εκκενώσεις δεν μπορούσε να γλιτώσει ούτε ο πλούσιος γιάπης ανιψιός του Προθυπουργού, δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης. Ο πρωτοπόρος της βίαιης ανάπλασης και οι μπράβοι του δέχθηκαν επίθεση από δεκάδες άτομα σε τοπικό πανηγύρι, με καφέδες και άλλα αντικείμενα. Πραγματοποιήθηκε εκ νέου πορεία στα εξάρχεια όπου σύντροφοι και συντρόφισσες γκρέμισαν τους τοίχους των σφραγισμένων μεταναστευτικών καταλήψεων Θεμιστοκλέους 58 και Σπύρου Τρικούπη 15. Όλες αυτές τις μέρες γράφτηκαν κείμενα αλληλεγγύης και μπήκαν πανό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Εμείς από την μεριά μας ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Δερβενίων και ως μια υπενθύμιση προς τα επιτελεία της εξουσίας γκρεμίσαμε σήμερα τους τσιμεντόλιθους που κρατάνε σφραγισμένη την κατάληψη της Ματρόζου 45. Το μήνυμα μας είναι πως "Τίποτα δεν ξεχνιέται". Κάτσαμε όση ώρα χρειάστηκε και αποχωρήσαμε ήρεμα χαιρετώντας τους γείτονές μας και μοιράζοντας κείμενα στην λαϊκή. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εξαρχείων rap συναυλία αλληλεγγύης στην Δερβενίων 56. Στο τέλος σύντροφια που συμμετείχαν στην συναυλία κάλεσαν μέσω των μικροφώνων τον κόσμο να πάμε όλοι από κοινού να ανοίξουμε την κατάληψη. Ο κόσμος κατευθύνθηκε προς την κατάληψη, στήθηκαν παντού οδοφράγματα και το γκρέμισμα των τσιμεντόλιθων έγινε κοινή πράξη με την συμμετοχή όποιου όποιας το επιθυμούσε. Μετά από αρκετή ώρα οι μπάτσοι επέλεξαν να επιτεθούν αλλά αυτήν την φορά υπήρχε κόσμος που απάντησε με μολότωφ και πέτρες. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν σε όλη την γειτονιά και οι μπάτσοι για να εκδικηθούν χτύπησαν, βασάνισαν, συνέλαβαν κόσμο και έσπασαν μαγαζιά. Η οργή μεγαλώνει.

Η κατάληψη Δερβενίων 56, στα Εξάρχεια, άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2015 φιλοξενώντας δομές αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες. Ιατρική περίθαλψη, φαγητό, ρούχα, μαθήματα κλπ. Παράλληλα πολλές αναρχικές αντιεξουσιαστικές ομάδες βρήκαν στέγη για να οργανώσουν τους αγώνες τους και να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις που είχαν περιεχόμενο αντιφασιστικό, φεμινιστικό, οικολογικό-αντισπισιστικό και φυσικά αναρχικό. Εκδηλώσεις που δεν χωράνε στα φεστιβάλ της εξουσίας, εκδηλώσεις χωρίς οικονομικό και θεσμικό αποκλεισμό.Στον καιρό της επιβολής του στρατιωτικού νόμου της καραντίνας, η Δερβενίων 56 συνέχισε να λειτουργεί σπάζοντας την καταθλιπτική μιζέρια της απομόνωσης και της ατομικής ευθύνης. Μεγάλο κομμάτι του α/α χώρου χρησιμοποίησε την κατάληψη ,συνέχισε να οργανώνεται και να παρεμβαίνει ενάντια στους φασιστικούς νόμους, συγκρότησε δομές αλληλοβοήθειας στηρίζοντας εκατοντάδες ντόπιους/ες και μετανάστες/-τριες, άνεργους/-ες καθώς και το σύνολο των από τα κάτω. Ήταν αυτός ο χώρος που οι συλλογικές διαδικασίες, ο κοινός τόπος και χρόνος επιβίωσαν κόντρα στην κατάσταση που προσπάθησε να επιβάλει το κράτος.

Δίχως καμιά αμφιβολία, τα κίνητρα του κράτους για την εκκένωση της Δερβενίων 56, βρίσκονται στα περιεχόμενα της, τις δράσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Εκεί που συναντιόνται αγωνιστές και αγωνίστριες, εκεί που αναπαράγεται η αμφισβήτηση της εξουσίας, εκεί βρίσκεται ο εχθρός του κράτους. Όλα τα υπόλοιπα περί βίας, ιδιοκτησίας, απλήρωτων λογαριασμών, νομιμότητας και πόσο μάλλον σχέσης με ναρκωτικά, είναι ψιλά γράμματα για το κράτος, τους τραπεζίτες και επιχειρηματίες συνεργούς του. Έτσι κι αλλιώς οι ίδιοι αποτελούν τους κύριους εκφραστές της καταπάτησης, της αυθαιρεσίας και της καταστροφής, πράγματα τα οποία ονομάζουν ανάπτυξη.

Οι καταληψίες μαζί με τους υπόλοιπους αντιστεκόμενους της κοινωνίας, θεωρούνται εσωτερικός εχθρός επειδή δεν πάνε με το ρεύμα, επειδή δεν υποτάσσονται στις προσταγές της εξουσίας, επειδή δε βλέπουν σωτηρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη, πάρα μόνο ακόμα άλλο ένα κόλπο για να βγάλουν κάποιοι κέρδη στις πλάτες μας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο "μεγάλος περίπατος" που φτιάχνεται με τα λεφτά των εργαζόμενων της Αθήνας, των ίδιων εργαζόμενων που δεν μπορούν να μείνουν στο κέντρο λόγω της ανάπλασης που οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν.

Το κομμάτι της κοινωνίας που λογαριάζεται ως εσωτερικός εχθρός του κράτους είναι αυτοί και αυτές που εξεγείρονται και συγκρούονται με τις μονάδες καταστολής, όταν το κράτος αριστερό ή δεξιό, δολοφονεί, όταν μας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση, όταν καταστρέφει το περιβάλλον, όταν πνίγει την ανελεύθερη ζωή μας σε ακόμα πιο βαθιά συντηρητικά νερά.

Είναι ο "εσωτερικός εχθρός του κράτους" που φαίνεται πότε-πότε να κάνει βήματα πίσω και να λιγοστεύει, αλλά στα αλήθεια πάντα να προετοιμάζει τις συνθήκες για να βγει ξανά μπροστά, να υπερασπιστεί γειτονιές, δρόμους, ποτάμια και βουνά, να μετατρέπει σχολεία, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας σε πεδία μάχης.

Μια μάχη ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους που θέλουν τα πάντα για την πάρτη τους και σε αυτό το αμέτρητο πλήθος που τα θέλει ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ.

Η Δερβενίων είναι ακόμα ένα σπίτι του κινήματος και ως τέτοιο θα την υπερασπιστούμε.

Απευθύνουμε διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης στις καταλήψεις. Να κάνουμε το ελληνικό κράτος το κεφάλαιο και τους συνεργάτες τους να μετανιώσουν για την επιλογή που πήραν να επιτεθούν στο κίνημα και στους χώρους του.

Να υπερασπιστούμε την Δερβενίων 56 και όλες τις καταλήψεις,

να βρεθούμε σε όλα τα μέτωπα του κοινωνικού πολέμου,

να προετοιμάσουμε το έδαφος για την επερχόμενη κοινωνική εξέγερση.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License