Όταν ο David Holmgren διάβασε Κροπότκιν

Το παρακάτω άρθρο μεταφράστηκε από τα Πολωνικά: http://federacja-anarchistyczna.pl/2019/11/01/jak-david-holmgren-czytal-kropotkina/

post image

Ο David Holmgren είναι ένας από τους προτεργάτες του κινήματος της περμακουλτούρας. Αν και θα ήταν καταχρηστικό να του "κολλήσουμε" την ταμπέλα του αναρχικού, ο ίδιος παραδέχεται πως η ίδια ιδέα της περμακουλτούρας είναι όντως αναρχική όπως και το ότι μια από τις βασικές πηγές έμπνευσης της ήταν το βιβλίο περί αλληλοβοήθειας του Πιοτρ Κροπότκιν.

Ο David Holmgren γεννήθηκε το 1955 στην Δυτική Αυστραλία. Οι γονείς του είχαν ένα βιβλιοπωλείο και ήταν αφοσιωμένοι κοινωνικοί ακτιβιστές καθώς και πρώην μέλη του κομμουνιστικού κόμματος. Αποθαρρυμένος από την κομμουνιστική ιδεολογία, ο Holmgren δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ανάμεσα στην συλλογή ανατρεπτικών βιβλίων που άνηκαν στους γονείς του -ο μελλοντικός συνδημιουργός (μαζί με τον Bill Mollison) της περμακουλτούρας- ήταν που βρήκε και διάβασε την αγγλική μετάφραση του βιβλίου του Κροπότκιν περί αλληλοβοήθειας. Από το σπίτι είχε μάθει να αμφισβητεί την εξουσία και να υπερασπίζεται τις πεποιθήσεις του. Στο σχολείο, ήταν ο μόνος που δεν σηκωνόταν κατα την διάρκεια του εθνικού ύμνου, ενώ είχε αποκτήσει την φήμη του "κομμουνιστή". Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης του Holmgren στην σελίδα permaculturenews (ολόκληρη μπορεί να βρεθεί εδώ: (https://www.permaculturenews.org/2016/11/01/david-holmgren-social-political-underpinnings-permaculture/)

"Η περμακουλτούρα ήταν σκοπίμως απολιτική, απέφευγε την άμεση αντιπαράθεση. (...) Ωστόσο πιστεύω όι στην περίπτωση μου και του Mollison, αν αναλύσουμε αντικειμενικά ποιές είναι οι γενικές μας αξίες, ταιριάζουν σίγουρα στο αναρχικό πλαίσιο."

"Ο Κροπότκιν ήταν ένας εξαιρετικός στοχαστής. Το βιβλίο του "Αγροί, Εργοστάσια, Εργαστήρια" ήταν καθοριστικό για την ανάπτυξη της περμακουλτούρας, αφού πριν ακόμα την βιομηχανοποίηση της γεωργίας αναφερόταν στο πως η παραγωγικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί για να θρέψει έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό ανθρώπων. Μας έδειξε πως η κηπουρική μπορεί να είναι πιο παραγωγική από την γεωργία (...)"

Ο Holmgren αναφέρει όμως και τον Murray Bookchin σαν έναν δεύτερο αναρχικό που ενέμπνευσε την δουλειά του:

"Νομίζω πως το έργο του Murray Bookchin περί κοινωνικής οικολογίας ήταν σίγουρα μια από τις ιδέες που έσπασαν τις παλαιομένες αριστερές πεποιθήσεις που έλεγαν πως οι άνθρωποι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες ύλες ανάλογα με την θέλησή μας και να μοιραστούμε την λεηλασία από τους πόρους της φύσης - είναι αυτός που είπε πως η απελευθέρωση των ανθρώπων πρέπει να ακολουθήσει κάποιες οικολογικές αρχές. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς οικολογική ισορροπία (...)"

Είναι φανερό πως ο David Holmgren αναγνωρίζει πολύ καλά τις σχέσεις μεταξύ του αναρχισμού και της περμακουλτούρας. Μεταξύ άλλων αριστερών θεωριών, ο αναρχισμός φαίνεται πως συνδυάζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη την ανησυχία για το περιβάλλον καθώς και την ανησυχία για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Πρώτα ο Kropotkin και αργότερα ο Bookchin είναι τα καλύτερα παραδείγματα.

Ο αναρχισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την περμακουλτούρα. Ωστόσο, είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που έχει ενσωματομένες τις ηθικές αρχές της. Αρχές οι οποίες περιορίζουν την υιοθέτηση της ιδέας της περμακουλτούρας από το κεφάλαιο και από μια βαθιά ιεραρχημένη κοινωνία - όπως έχει συμβεί ήδη με άλλες οικολογικές ιδέες, όπως η χρήση ποδηλάτων στα αστικά κέντρα ή το υγιεινό φαγητό. Και αυτό γιατί εαν κάποιος διευθύνει ένα αυτόνομο, οργανικό κήπο και το σπίτι του τροφοδοτείται από ηλιακές μπαταρίες δεν σημαίνει πως μιλάμε για περμακουλτούρα. Υπάρχουν τρεις προυποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται: η φροντίδα για τη γη, η φροντίδα για τους ανθρώπους καθώς και η κατανομή του περισσεύματος. Η τελευταία αρχή, πέρα από το να αισιοδοξεί πως ένας κήπος που λειτουργεί σωστά παράγει περισσότερα αγαθά απ'όσα μπορεί να καταναλώσει αλλά και αποτρέπει την συσσώρευση της περιουσίας και του κεφαλαίου - την ιδέα του να κρατάς περισσότερο απ'όσο χρειάζεσαι. Επίσης, επιβεβαιώνει την εφαρμογή της αλληλοβοήθειας του Κροπότκιν. Επιπλέον αυτή η αρχή επεκτείνεται σε όλα τα ζωντανά όντα. Για έναν περμακουλτουριάρη, ο διαμοιρασμός της περίσσειας δεν αναφέρεται μόνο σε κάποια λαχανικά και φρούτα που δίνονται στους άπορους. Αναφέρεται επίσης και στην ελευθερία των ζώων και των φυτών -που μπορεί να ζουν στον κήπο ή να τον επισκέπτονται περιστασιακά- να καταναλώνουν ή να χρησιμοποιούν ότι δεν καταναλώνει ο άνθρωπος. Σαν αντάλλαγμα, όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί βοηθούν με τον τρόπο τους την ανάπτυξη του κήπου. Έτσι, μπορούμε να έχουμε καλύτερες αποδόσεις και λιγότερη δουλειά.

Έκτος από την συνεργασία, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η ατομική εφευρετικότητα, η ικανότητα κατασκευής και συνδυασμού στοιχείων ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Αυτό απαιτεί μια ανεξαρτητοποιημένη δημιουργικότητα και πρακτικές δεξιότητες - όπως και το κίνημα του DIY, το οποίο στηρίζει ο αναρχικός χώρος.

Η περμακουλτούρα μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για την οικοδόμηση μιας αναρχικής κοινωνίας, τόσο σε μικρή όσο και σε μεγάλη κλίμακα. Από την παροχή φαγητού σε καταλήψεις μέχρι και την απελευθέρωση ολόκληρων κοινωνιών από την εξάρτηση άλλων κρατών και εταιριών. Είναι κάτι παραπάνω από ένας κήπος, μερικές ντοματιές και κάποια υπερυψωμένα παρτέρια. Είναι ένας τρόπος σκέψης που βασίζεται στην συνεχής ανάπτυξη των δεξιοτήτων, τεχνικών όσο και κοινωνικών καθώς και στην απόκτηση του ελέγχου στην ζωή μας. Ταυτόχρονα, είναι ένα μέσο συνεργασίας μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Η αυτοδιαχείριση, η αλληλοβοήθεια είναι βασικές έννοιες που υπάρχουν στην περμακουλτούρα. Μερικοί μπορεί να φοβούνται την λέξη "αναρχισμός" αλλά σίγουρα δεν θα τρομοκρατηθούν αν αυτό σημαίνει να παίρνουν από ένα κήπο στην μέση της πόλης τροφή, νερό μέχρι και ενέργεια. Για να θεσπιστεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Για να μείνουμε πιστοί στις ηθικές αρχές θα πρέπει να περιορίσουμε τα κίνητρα μας για εκμετάλλευση καθώς και την συσσώρευση κεφαλαίου. Όπως χαρακτηριστικά ένας άλλος δάσκαλος της περμακουλτούρας, ο Mike Feingold την είχε αποκαλέσει: "η κοινωνική επανάσταση που έχει μεταμφιεστεί σε κηπουρική".

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License