post image

Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 20:00, στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.

Εδώ και χρόνια υπάρχουν φωνές, έρευνες και κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο φυσικό κόσμο. Φωνές που ανάδειξαν όλες τις συνέπειες που έχει η εγκατάσταση στο περιβάλλον της, φωνές που τόνιζαν την παραδοξότητα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία ενώ ισχυρίζεται ότι λειτουργεί σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο, στην ουσία εντείνει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση, την απορρύθμιση και εντέλει την καταστροφή του. Φωνές που ξεκαθάριζαν ότι το όλο σκηνικό είχε να κάνει απλά και μόνο με την απορρόφηση κονδυλίων από μεγαλοεταιρίες. Οι φωνές αυτές θεωρούνταν για χρόνια περιθωριακές μέχρι που το αδηφάγο κεφάλαιο δήλωσε ξεκάθαρα τις προθέσεις του να βάλει ανεμογεννήτριες σε όλη την ελλαδική επικράτεια. Έτσι, η δουλειά και η επιμονή τόσων χρόνων βρήκε αμέσως έδαφος και εκφράστηκε μέσω των τοπικών αντιστάσεων οι οποίες αρθρώθηκαν με ποικίλους τρόπους ανά τόπο.

Στην εκδήλωση μας παρουσιάζουμε τους αγώνες σε νησιά των Κυκλάδων με όλο το υπόβαθρο συγκρότησης τους. Τις στιγμές της αντιπαράθεσης, την επικράτηση της τοπικής θέλησης ενάντια στα συμφέροντα του κράτους, τα κίνητρα και τα επιχειρήματα όσων αντιστέκονται στα αιολικά, την εμπλοκή της τοπικής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, το παρελθόν των αγώνων, την δική μας θέση και τις προοπτικές που γεννιούνται.

Παράλληλα καλούμαστε να επεξεργαστούμε ζητήματα που θέτει η συνείδηση μας σχετικά με την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές, τον λιγνίτη και την περιβαλλοντική καταστροφή. Ερωτήματα τα οποία κάθε κίνημα με προοπτική κοινωνικής χειραφέτησης οφείλει να απαντήσει σε βάθος χρόνου.

Οι αγώνες ενάντια στα αιολικά είναι κομμάτι των ευρύτερων αγώνων που σχετίζονται τόσο με την υπεράσπιση της φύσης και των μη ανθρώπινων ζώων όσο και με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Είναι ένα με τους αγώνες ενάντια στην διαχείριση των σκουπιδιών με την καύση και τα ΧΥΤΑ, ένα με την αντίσταση στην απαλλοτρίωση των πηγών του νερού από εταιρίες και θεσμούς. Είναι επαρχιακοί αγώνες πανελλαδικής εμβέλειας που αμφισβητούν το κράτος, τις επενδύσεις και την πράσινη ανάπτυξη. Είναι αγώνες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης και οικολογικής συνείδησης, στοιχεία δομικά για την συνολική απελευθέρωση. Είναι αγώνες που μπαίνουν ανάχωμα στην περαιτέρω εξάπλωση του τεχνοβιομηχανικού πολιτισμού, είναι μια ελπίδα για την επιβίωση του φυσικού κόσμου.

Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά

Για ένα κόσμο αρμονίας μεταξύ φύσης και κοινωνίας

Για ένα κόσμο αυτοοργάνωσης, ισότητας και ελευθερίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τηλεφωνικά αγωνιστές και αγωνίστριες από τα νησιά. Επίσης θα υπάρχει έντυπο υλικό σχετικά με το ζήτημα, όπως και μικρές προβολές.

Πρωτοβουλία από την κοινότητα καταλήψεων κουκακίου

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License