Προβολή του Ντοκιμαντέρ: Οι Κοπρίτες (των Σταγιατών) & Συζήτηση

"Τι μπορεί να κάνει σε ένα μικρό χωριό του Πηλίου ένα τσούρμο «κοπριτών» και «μπαχαλάκιδων»; Η μάχη που δίνουν οι κάτοικοι των Σταγιατών για το νερό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω, ενώ η παρουσία του δημάρχου Βόλου στο χωρίο για «επιθεώρηση» είναι μόνο η άκρη του νήματος της ιστορίας. Οι δημόσιοι χώροι, η λαϊκή συνέλευση του χωριού, οι σχέσεις αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης που έχουν αναπτύξει οι κάτοικοι, και η «εμφιαλωμένη» αγορά του Βόλου που ανθεί, συμπληρώνουν περιγραφικά το παζλ για το τι συμβαίνει στις Σταγιάτες."

post image

Προβολή του Ντοκιμαντέρ:Οι Κοπρίτες (των Σταγιατών) / Ελεύθεροι Άνθρωποι - Ελεύθερα νερά

Μετά το τέλος της προβολής θα πραγματοποιηθείτηλεφωνική επικοινωνία με μέλος της Λαϊκής συνέλευσης του χωριού.

Ακολουθεί συζήτηση για την εμπορευματοποίηση τωνδημόσιων αγαθών. Η εμπειρία της Συνέλευσης ΑδιαμεσολάβητηςΔράσης Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, Ζωγράφου, από τους αγώνες της ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού.

Τον τελευταίο καιρό στο πλαίσιο της επίθεσης στα δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία, ΜΜΜ, στέγη κ.α.) έχει φτάσει και η στιγμή για την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη αγαθού το νερό. Ήδη έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι προχωρά, με σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανάθεση της Διαχείρισης, της Λειτουργίας και της Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας. Είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μπούνε ιδιώτες στην εκμετάλλευση των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες.

Για τον κόσμο του αγώνα είναι ένα ακόμη πεδίο δράσης που καλούμαστε να αγωνιστούμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού.

Αλληλεγγύη στους κατοίκους των Σταγιατών

Το νερό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι εμπόρευμα και όλοι πρέπει να έχουμε πρόσβαση σ΄αυτό.

Ενάντια σε όσους το εμπορεύονται: Κράτος, Δήμους, Ιδιώτες.

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License