Ενάντια στον Έλεγχο και την Εμπορευματοποίηση, Αγώνας για Ελεύθερους Δημόσιους Χώρους

Το κείμενο αυτό, μοιράστηκε από τη συνέλευση στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, στο Πλαιό Φάληρο και τη λαϊκή αγορά του Νέου Κόσμου, και έγινε ανάρτηση τεσσάρων πανό.

post image

Μπορεί η πανδημία του Covid-19 να αποκλιμακώνεται,ωστόσο, είχε καταλυτική επίδραση στην πολιτική διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν δεν μοιάζουν προσωρινά, αλλά έχουν καταστεί πλέον η πραγματικότητα που είχε ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο της συνεχούς ιδιωτικοποίησης κι εμπορευματοποίησης των περιοχών μας.

Με μια ματιά στις γειτονιές μας, παρατηρήσαμε την επιτάχυνση των έργων ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας ακόμη και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και την επεκτατική πολιτική που ακολούθησαν τα καταστήματαμε τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα -με άλλοθι την τήρηση των αποστάσεων. Αυτή η πρακτική δεν αφήνει σπιθαμή γης στους/ις πεζούς/ές και δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα που δύσκολα μπορεί κανείς να υπάρξει. Ειδικότερα κεντρικά σημεία όπως η Πλατεία Νέας Σμύρνης και η οδός της Αγ.Αλεξάνδρου γίνονται όλο και πιο δυσπρόσιτα για ΑΜΕΑ, γονείς με καρότσια και ηλικιωμένους/ες λόγω του λιγοστού ελεύθερου χώρου και του αναπόφευκτου συνωστισμού που δημιουργείται.

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο χωροταξικό αλλά βαθιά κοινωνικό. Η αυθαιρεσία των καταστηματαρχών που νομιμοποιείται με την συγκατάβαση του Δήμου εντείνει τον αποκλεισμό των ατόμων από την δημόσια σφαίρα. Ο αποκλεισμός αυτός δεν είναι ορατός μόνο με το μάτι, αλλά κι αισθητά μέσα μας, στο πεδίο της κοινωνικής συναναστροφής, καθώς το εμπόρευμα διαμεσολαβεί στις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία. Είναι πλέον ξεκάθαρο, στις πλατείες χωρούν μόνο όσα άτομα μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο που ορίζουν τα μαγαζιά και συμμορφώνονται στις πολιτικές τους (όπως το dress code ή ο ελάχιστος αριθμός ατόμων που αγοράζουν κάποιο προϊόν)-οι υπόλοιποι/ες θα εκτοπίζονται στα πέριξ της πλατείας.

Η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη κερδοφορία απαιτούν και την διαφύλαξη της τάξης και ασφάλειας. Ειδικότερα, έπειτα από την περίοδο της καραντίνας ο αριθμός των αστυνομικών έχει αυξηθεί και με αφορμή τα υγειονομικά μέτρα, επιτίθενται στους κατοίκους των πλατειών όπως έγινε στις πλατείες στην Αγία Παρασκευή, στο Παγκράτι και στην Κυψέλη. Παρόμοιος συνωστισμός παρατηρήθηκε και στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, ωστόσο δεν γίναμε μάρτυρες κάποιας εφόδου. Απ’ ό,τι φαίνεται η αστυνομία πράττει επιλεκτικά και κατά τα συμφωνηθέντα με τους μαγαζάτορες. Πέρα από την αστυνομία, έχει επιστρατευτεί και εταιρεία security που περιπολεί την γειτονιά μας και κυρίως τα πάρκα,τα σχολεία, το Άλσος Νέας Σμύρνης κατά τις βραδινές ώρες, κρίνοντας μάλλον τους θαμώνες ως πιο ύποπτους απ’ αυτούς που βρίσκονται σε μαγαζιά. Κι αυτό, ενώ στην πραγματικότητα τα προαναφερθέντα αποτελούν δημόσιους χώρους που ο/η καθένας/μία θα πρέπει να έχει πρόσβαση, την ώρα που επιθυμεί και να μην λειτουργούν μόνο τις ώρες που ορίζει ο Δήμος.

Οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται υπό την διαχείριση των Δήμων κι ιδιωτικών εταιρειών και πλαισιώνονται από ένα κλίμα αυστηρής επιτήρησης και ελέγχου. Ως κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, του Π.Φαλήρου, του Ν. Κόσμου και του Αγ. Δημητρίου επιθυμούμε την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου: οι πλατείες, τα πάρκα, τα γήπεδα, τα σχολεία και οι πεζόδρομοι ανήκουν σε όλους και όλες, όχι μόνο σε όσους εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών και της κάθε δημοτικής αρχής. Οι δημόσιοι χώροι είναι σημεία συνάντησης, συζητήσεων, πολιτικών ζυμώσεων,παιχνιδιού που το μόνο που δεν χωρά σε αυτούς είναι λογικές διακρίσεων όπως ρατσιστικές, φασιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Γι αυτό και είναι ανάγκη να τους υπερασπιστούμε, να αυτοοργανωθούμε και να πάρουμε την διαχείριση στα χέρια μας και να τους καταστήσουμε όχι μόνο δημόσιους αλλά ελεύθερους. Αφήνουμε πίσω μας την λογική της ανάθεσης σε δημοτικές αρχές και με δική μας πρωτοβουλία,συνεργαζόμαστε και παρεμβαίνουμε στους δημόσιους χώρους με εκδηλώσεις και δράσεις.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν. Σμύρνης, Ν Κόσμου, Π. Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου

email: ask_notion@riseup.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License