Παρεμβάσεις σαμποτάζ στα Jumbo (Αθήνα)

Παρεμβάσεις σαμποτάζ σε καταστήματα της αλυσίδας Jumbo για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Ξημερώματα Κυριακής 19 Ιουλίου. Άλλη μια Κυριακή του σωτήριου έτους 2020 που χιλιάδες εργαζόμενοι-ες στο εμπόριο θα αναγκαστούμε να αφήσουμε τα κρεβατάκια μας και το κυριακάτικο άραγμά μας για να κάνουμε το καπρίτσιο και να αυξήσουμε τα κέρδη των αφεντικών μας, να προσφέρουμε στους αποχαυνωμένους καταναλωτές την ευκαιρία για shopping therapy. Πάντα με μισθούς πείνας, πάντα με απλήρωτα ένσημα και υπερωρίες, πάντα με προϊστάμενους και διευθυντές να γαβγίζουν να είμαστε πιο παραγωγικοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο αποδοτικοί. Αηδιαστικό ε? Ακόμα πιο αηδιαστική η κατάσταση που επικρατεί στα Jumbo.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ψάχναμε στόχους προς σαμποτάρισμα δεν δυσκολευτήκαμε να καταλήξουμε στα Jumbo. Μια ματιά στο μακρύ ιστορικό των αντεργατικών πρακτικών του συγκεκριμένου κάτεργου πείθει και τον πιο καλοπροαίρετο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: εξαναγκαστικό 6μερο, απλήρωτες υπερωρίες, υποασφαλισμένη εργασία, ρουφιάνοι αξιολογητές που κάνουν τους πελάτες, απολύσεις εγκύων γυναικών και εργαζομένων που αρρώστησαν για πολλές μέρες, στοχοποίηση και απολύσεις εργαζομένων που σε απεργίες διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή έχουν συνδικαλιστική δράση.

Έχοντας ήδη δώσει τα δείγματά του, καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι η απληστία και η ασυδοσία γιγαντώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τρανό παράδειγμα ότι τα Jumbo ήταν η μόνη αλυσίδα που δοκίμασε να ανοίξει κατάστημά της στην Πάτρα την 1η μέρα εφαρμογής του καθολικού κλεισίματος των καταστημάτων, για να κλείσει τελικά με εισαγγελική εντολή. Με αντίστοιχη υπεροψία, η εργοδοσία αποφάσισε προ καραντίνας να ανοίξει τα καταστήματά της σε Πρέβεζα και Κατερίνη όλες τις Κυριακές του χρόνου, με διακαή πόθο την επέκταση του μέτρου και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι το πείραμα στην Πρέβεζα απέτυχε εξαιτίας των αγώνων των εργαζομένων εκεί, ο Βακάκης επέμενε να προχωρήσει το πείραμα τουλάχιστον στην Κατερίνη, έχοντας και τις πλάτες του τοπικού ξεπουλημένου σωματείου εργαζομένων. Φρόντισε μάλιστα να διατυμπανίσει την επιτυχία στην Κατερίνη με το αντίστοιχο πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό σποτάκι , δείχνοντας έτσι παράλληλα τις διαθέσεις του και για τα υπόλοιπα καταστήματα ανά την Ελλάδα. Αυτές είναι λοιπόν οι ονειρώξεις του κ.Βακάκη, ο οποίος στην 1η γενική συνέλευση των μετόχων μετά την πανδημία δήλωσε ότι τα πράγματα για την αλυσίδα του “πηγαίνουν εκνευριστικά καλά!”.

Φτωχή επιλογή λέξεων κ.Βακάκη. Ο εκνευρισμός είναι κάτι που νιώθουμε και εμείς πολύ καλά. Γι’ αυτό και τα ξημερώματα της Κυριακής σαμποτάραμε τις κλειδαριές και πετάξαμε μπογιές και τρικάκια σε 4 καταστήματα της Αθήνας πχ.Χαλάνδρι, Πειραιά, Παγκράτι. Μια ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Jumbo αλλά και ένα μικρό, εορταστικό πυροτέχνημα για τη νίκη των εργαζομένων της Πρέβεζας, που με συλλογική οργάνωση και αγώνα διατήρησαν το δικαίωμά τους στην κυριακάτικη αργία. Φυσικά το μίσος μας για όλα ανεξαιρέτως τα αφεντικά είναι δεδομένο. Αλλά οι κυριότεροι εκφραστές της αντεργατικής επίθεσης εύλογα θα συγκεντρώσουν πάνω τους τον...”εκνευρισμό” μας!

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αρνητές-αρνήτριες του πρωινού ξυπνήματος

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License