Χιλή: Κάλεσμα αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους

Κάλεσμα έκφρασης αλληλεγγύης της Οργάνωσης των Συγγενών και Φίλων των Πολιτικών Κρατούμενων της εξέγερσης της Χιλής.

post image

Συντρόφισσες και σύντροφοι από την Ελλάδα:

Πρώτα απ 'όλα να παρουσιαστούμε. Είμαστε η Οργάνωση Συγγενών και Φίλων των Πολιτικών Κρατούμενων (OFAPP). Γεννηθήκαμε λίγο μετά την έναρξη της κοινωνικής εξέγερσης της 18ης Οκτωβρίου 2019, ως αποτέλεσμα της μαζικής φυλάκισης ανθρώπων στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, στις οποίες εκφράζεται η δυσαρέσκεια ενάντια στο επιβληθέν πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό μοντέλο. Ανάμεσα σε αυτούς τους φυλακισμένους ανθρώπους είναι τα παιδιά μας, αδέλφια, έρωτες, εγγόνια και φίλες/οι. Είναι ως επί το πλείστον νέες/οι φοιτήτριες/ές και εργαζόμενες/οι, που προέρχονται από λαϊκές γειτονιές, και η πλειοψηφία δεν έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο. Αυτή η ομάδα νέων που είναι φυλακισμένη από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα είναι γνωστή ως οι πολιτικές/οί κρατούμενες/οι της Εξέγερσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει μια βαθιά κρίση στη χώρα μας, και στις λαϊκές γειτονιές εκφράζεται με τη σκληρή πραγματικότητα της πείνας. Δεδομένης της ανεπάρκειας του κράτους της Χιλής να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, καθώς χρειάστηκε επίσης να καταφύγουν σε απαλλοτριώσεις ελλείψει τροφής. Σε αυτό το πλαίσιο της πανδημίας, το κράτος της Χιλής συνέχισε με την κατασταλτική του πολιτική και την ποινικοποίηση του Κοινωνικού Κινήματος, φυλακίζοντας δεκάδες άτομα, τα οποία από κοινού ανήκουν σε ευάλωτους τομείς της κοινωνίας. Αυτή η ομάδα κρατουμένων είναι γνωστή ως οι πολιτικές/οί κρατούμενες/οι των διαδηλώσεων για την Πείνα.

Αυτή η πραγματικότητα της Πολιτικής Φυλάκισης στη Χιλή δεν είναι νέα. Πριν από τις 18 Οκτωβρίου, υπήρχε ήδη μια ομάδα κοινωνικών αγωνιστών φυλακισμένη στις φυλακές της χώρας. Μάλιστα, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 έως σήμερα, βλέπουμε στη Χιλή την πολιτική φυλάκιση των Mαπούτσε. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι η πολιτική φυλάκιση είναι προϊόν απόφασης του Κράτους της Χιλής, που μη θέλοντας να επιλύσει τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα των Λαών, χρησιμοποιεί την ισχύουσα νομοθεσία και τις φυλακές για να καταστείλει και να ποινικοποιήσει, πιστεύοντας ότι έτσι θα καταφέρουν να σταματήσουν τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων.

Η πολιτική φυλάκιση στο πλαίσιο της κοινωνικής έκρηξης και των διαδηλώσεων για την Πείνα πλαισιώνεται από τη μαζική και συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του πληθυσμού από το κράτος της Χιλής. Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν, χιλιάδες βασανίστηκαν, εκατοντάδες έχασαν την όρασή τους και πολλοί κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και βιάστηκαν. Όλα αυτά τα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από πράκτορες του Κράτους, που καλύπτονται από την ατιμωρησία που τους παρέχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η Εθνική Εισαγγελία, περίπου 2.500 άτομα έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της Κοινωνικής Έκρηξης, αριθμός που αυξάνεται με τους κρατουμένους στις διαδηλώσεις για την πείνα. Όπως επισήμαναν διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και οι Καναδοί Παρατηρητές Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η προληπτική φυλάκιση έχει χρησιμοποιηθεί στη Χιλή ως κανόνας και όχι ως εξαίρεση, όπως υπαγορεύει η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία θεωρεί ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος έως ότου αποδειχθεί το αντίθετο. Αυτή η υπερβολική χρήση της προληπτικής φυλάκισης έχει χαρακτηριστεί ως προληπτική και υποδειγματική τιμωρία, με σαφή πολιτικό σκοπό.

Επιπλέον, οι πολιτικές/οί κρατούμενες/οι διώκονται για άρθρα και νόμους που έχουν μια έντονη πολιτική χροιά, όπως ο Νόμος Ελέγχου των Όπλων, τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα για εμπρησμό, ο νόμος της Ασφάλειας του Κράτους και ο «Νόμος κατά των οδοφραγμάτων και των απαλλοτριώσεων», μεταξύ άλλων. Η εφαρμογή αυτών των νόμων έχει αμφισβητηθεί αρκετά, αφού χρησιμοποιούν υποκειμενικά κριτήρια – όπως η υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας - και θέτουν κυρώσεις εντελώς δυσανάλογες ως προς τα γεγονότα για τα οποία απαγγέλονται κατηγορίες. Εκτός αυτού, στην περίπτωση του Νόμου Ελέγχου των Όπλων, οι καταδικασμένοι στερούνται οποιουδήποτε είδους προνομίου κατά τη φυλάκιση. Πρέπει να ειπωθεί ότι πριν από λίγα χρόνια, το κράτος της Χιλής αμφισβητήθηκε ευρέως σε διεθνές επίπεδο για την εφαρμογή του «αντιτρομοκρατικού νόμου» στους αγωνιστές του λαού των Μαπούτσε, κυρίως για τα κριτήρια και τις κυρώσεις που ορίζει αυτός ο νόμος.

Για την ώρα, από αυτούς τους 2.500 ανθρώπους, πολλές/οί έχουν βγει από τις φυλακές με το μέτρο του κατ 'οίκον περιορισμού κατά τη διάρκεια της διερευνητικής διαδικασίας εν αναμονή της δίκης. Παρόλο που βρίσκονται στα σπίτια τους, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης. Επιπλέον, μια ομάδα πολιτικών κρατουμένων παραμένει στις φυλακές, των οποίων η ζωή κινδυνεύει λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 μέσα στις πτέρυγες, που χαρακτηρίζονται από υπερπληθυσμό και κακές συνθήκες υγιεινής και υποδομής, όπου δεν υπάρχει ένα ενδο-σωφρονιστικό σύστημα υγείας ικανό να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι δύο πολιτικοί κρατούμενοι - ο Elías Huenulef και ο Carlos Peyrin - καταδικάστηκαν σε ισχυρές ποινές φυλάκισης εν μέσω πανδημίας.

Ως OFAPP, αγωνιζόμαστε αδιάκοπα για την απελευθέρωση των συγγενών και φίλων μας και για αυτήν όλων των πολιτικών κρατουμένων της Eξέγερσης, σε συντονισμό με άλλες εκφράσεις που έχουν διατυπωθεί για την Ελευθερία. Επιπλέον, πραγματοποιούμε έργο αλληλεγγύης με τις/τους κρατούμενες/ους των οποίων οι οικογένειες περιπλέκονται λόγω οικονομικών προβλημάτων για την επίλυση των καθημερινών υποθέσεών τους στη φυλακή. Τις τελευταίες εβδομάδες, προστέθηκαν στην οργάνωσή μας συγγενείς κρατούμενων των διαδηλώσεων για την πείνα.

Κάνουμε αυτό το κάλεσμα, με την πρόθεση να λάβουμε μεγαλύτερη υποστήριξη και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να απαιτήσουμε τη δίκαιη απελευθέρωση των Πολιτικών Κρατούμενων. Η διεθνής πίεση είναι απαραίτητη για να ανοίξει το δρόμο για μια άμεση Ελευθερία, οπότε οποιοσδήποτε τύπος έκφρασης είναι έγκυρος και συμβάλλει σε αυτήν τη διαδικασία.

Αποχαιρετούμε αδελφικά, με τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα έρθει η ελευθερία των συγγενών και φίλων μας, καθώς και όλων των πολιτικών κρατούμενων.

Οργάνωση Συγγενών Πολιτικών Κρατούμενων

Επικοινωνία: ofapp@riseup.net

Στο Σαντιάγο της Χιλής, 30 Μαϊου 2020

Υ.Γ. Αν θέλετε να συνεισφέρετε (και) οικονομικά στη στήριξη των πολιτικών κρατούμενων: 

Banco credichile: 8170562210

-Sucursal (υποκατάστημα): Ahumada 251

-Código swift: bchiclrm"

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License