Βερολίνο: Αναρχική πορεία για την επέτειο του Stonewall

Με συμμετοχή πάνω από χιλίων ατόμων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/7 σε συνοικίες του Βερολίνου το αυτοοργανωμένο αναρχικό CSD, φωνάζοντας αναρχικά κουΐαρ συνθήματα.

post image

Με συμμετοχή πάνω από χιλίων ατόμων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/7 στους δρόμους των συνοικειών Kreuzberg και Neukölln η αναρχική πορεία για την επέτειο του Stonewall -ή "Ημέρα της Christopher Street" (CSD) όπως συνηθίζεται να λέγεται στη Γερμανία (σίγουρα πιο πολιτικά έγκυρος όρος από την έννοια του "pride"). Ήταν η φετεινή αυτοοργανωμένη απάντηση στο μέινστριμ pride που πραγματοποιείται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του δήμου, μεγάλων εταιριών και κομμάτων στο πιο εμπορευματοποιημένο δυτικό κομμάτι της πόλης.

Το αναρχικό CSD απηύθυνε το κάλεσμα σχετικά πρόσφατα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων περί συναθροίσεων, που είχαν αποτρέψει τις εκδηλώσεις που κανονικά λαμβάνουν χώρα στα τέλη Ιουνίου. Στα πλαίσια του καλέσματος, έγινε η έκκληση η πορεία να μην έχει εμπορικό χαρακτήρα και να μην υπάρχουν εθνικές σημαίες. Στόχος τους είπαν είναι όλοι οι άνθρωποι να παλέψουν ενωμένα πέρα από εθνικές ταυτότητες ενάντια στις καταπιέσεις που υφίστανται και ενάντια στην εξουσία.

Η πορεία κινήθηκε σε δρόμους του Neukölln όπου κατοικούν άτομα με μεταναστευτικό ιστορικό, οπότε και τα συνθήματα και οι ομιλίες απευθύνθηκαν εκτός από τα γερμανικά και τα αγγλικά, μεταφρασμένα στα τουρκικά και αραβικά, που είναι η πλέον ομιλούμενες γλώσσες στην περιοχή. Μεταξύ άλλων διαβάστηκε κείμενο αλληλεγγύης σε τοπικό αραβικό ζαχαροπλαστείο, του οποίου το παρκαρισμένο μπροστά στο κατάστημα όχημα πυρπολήθηκε και η βιτρίνα μουτζουρώθηκε με ακροδεξιά συνθήματα.

Δεν έλειψε βέβαια ένας διαπληττισμός, όταν μια ομάδα ματσό ανδρών που παρακολουθούσε την πορεία, μετά από κάποια ομοφοβικά σχόλια έκανε βίαιη κίνηση προς έναν ομόγλωσσό της queer διαδηλωτή, κάτι που προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας και το σταμάτημα της πορείας.

Μεταξύ άλλων διαβάστηκαν κείμενα αρκετών ομάδων και δηλώθηκε αλληλεγγύη στο κινηματικό μπαρ-κολεκτίνα Syndikat, του οποίου η βίαιη έξωση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Αυγούστου. Επίσης τραγούδησε η Χορωδία των Αρουραίων Rattenchor, που συνδέεται με την παλιότερη queer κατάληψη (και μετέπειτα στεγαστικό εγχείρημα) του Βερολίνου, το Tuntenhaus.

Όπως είπαν τα άτομα που διοργάνωσαν το αναρχικό CSD, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη διοργάνωση καθώς τα εναλλακτικά πράιντ ταλανίζονται την τελευταία επταετία από πλήθος εσωτερικών διαφωνιών και διασπάσεων, με αποτέλεσμα την ακύρωσή τους ή τη διακοπή τους για κάποια χρονικά διαστήματα. Ελπίζουν φετεινή διοργάνωση να ξεκινήσει η ζύμωση για να ξεπεραστούν τα εσωτερικά εμπόδια τα επόμενα χρόνια.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License