Στέκοντας στη Βικτώρια

Μια λεπτομερής ενημέρωση από το τριήμερο αγώνα στην Πλατεία Βικτωρίας, 15-17.06.2020. Πως έδρασαν οι αγωνιζόμενοι/ες μετανάστες/ριες, πως ο αλληλέγγυος κόσμος, πως το φιλανθρωπικό μέρος του κράτους και πως το στρατιωτικό του μέρος. Τέλος υπάρχουν και κάποια λίγα πολιτικά συμπεράσματα.

post image

Στέκοντας στη Βικτωρία
31.07.2020
Αναρχικά Προσαχθέντα και Μη από την Πλατεία Βικτωρίας τα Ξημερώματα της 17ης Ιούλη 2020
Μια λεπτομερής ενημέρωση από το τριήμερο αγώνα στην Πλατεία Βικτωρίας, 15-17.06.2020. Πως έδρασαν οι αγωνιζόμενοι/ες μετανάστες/ριες, πως ο αλληλέγγυος κόσμος, πως το φιλανθρωπικό μέρος του κράτους και πως το στρατιωτικό του μέρος. Τέλος υπάρχουν και κάποια λίγα πολιτικά συμπεράσματα.
Μέρα 1η
Την Δευτέρα 15.06.2020, στην πλατεία Βικτωρίας, ένας ολόκληρος στρατός μπάτσων προσπάθησε να πραγματοποιήσει ακόμα ένα ρατσιστικό πογκρόμ - ή "επιχείρηση σκούπα" όπως το αποκαλούν - ενάντια στους μετανάστες/μετανάστριες που για μήνες ή και χρόνια είχαν βιώσει τηνκόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Μετά το πρώτο μούδιασμα από την επίθεση των μπάτσων οι μετανάστριες/ες άρχισαν να οργανώνονται και να αντιστέκονται στα ρατσιστικά τους σχέδια με μεγάλο σθένος. Λίγη ώρα αργότερα πλήθος αλληλέγγυων προσέτρεξε στην πλατεία όπου και στάθηκε υποστηρικτικά στις αποφάσεις τους και τον αγώνα τους.
Όσο περνούσε η ώρα και οι μπάτσοι έβλεπαν ότι είναι αδύνατο να πείσουν τους μετανάστες να αφήσουν την πλατεία, την προσπάθεια να φέρουν εις πέρας τους στόχους των μπάτσων ανέλαβαν τρία μέλη τη Κεερφα -κατα δήλωση τους-, όπου οι δύο από αυτούς είναι και δημοτικοί σύμβουλοι, όπου για πολύ ώρα και ενώ οι μετανάστες βρίσκονταν υπό τον στενό κλοιό των μπάτσων, οι της Κεερφα τους έλεγαν ότι "στον Ελαιώνα είναι καλά", "έχει ωραίο φαγητό", "πηγαίνετε στον Ελαιώνα", "ο Ελαιώνας δεν είναι σαν τη Μόρια" και άλλα τέτοια. Την ίδια ώρα που οι μετανάστες/ριες είχαν δηλώσει δεκάδες φορές ότι δεν θέλουν να πάνε σε καμπ. Ένα από αυτά τα τρία μέλη της Κεερφα είναι που τηλεφώνησε και στην κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος και ήρθε εκείνο το βράδυ [1]. Παρόμοια δουλειά με τα μέλη της Κεερφα είχε αναλάβει τόσο ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδας, όσο και ένας κουστουμάτος μετανάστης από το Τζιμπουτί, όπου την επόμενη μέρα μας είπε ευθέως ότι είναι υπάλληλος του Υπουργείου Μετανάστευσης. Και οι δύο αυτοί μιλούσαν απευθείας με τον αρχιμπάτσο επικεφαλή της επιχείρησης εκκένωσης της Πλατείας.

Τέλος αφού οι μετανάστες/ριες συνέχισαν να αντιστέκονται, κατάφεραν γύρω στις 11.30 να αναγκάσουν τις δυνάμεις καταστολής να οπισθοχωρήσουν έξω από την Πλατεία, όπου και ακολούθησαν από όλους/ες ζητοκραυγές, συνθήματα, χαρά και συγκίνηση.

Όπως είχαμε αποφασίσει συλλογικά, διαμείναμε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Πλατεία δίπλα στους μετανάστες/ριες για την περίπτωση νέας επίθεσης των μπάτσων και γεμίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο με πανό και συνθήματα.

Μέρα 2η

Η μέρα ξεκίνησε με επίθεση, όχι από τους μπάτσους, αλλά από τα μίντια. Ο κεντρικός στόχος της Κυριαρχίας μετατοπίστηκε και πλέον ήταν να αναιρέσει την εικόνα των μεταναστών/ριών ως αγωνιζόμενων ανθρώπων που παραμένουν στην Πλατεία για να αντισταθούν στη βία του κράτους -αστεγία, απειλή αστεγίας, μάντρωμα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, παρανομοποίηση μέσω διάφορων κόλπων με τα χαρτιά τους κλπ-, αλλά να τους παρουσιάσει ως κακομοίρηδες που μένουν στην πλατεία γιατί δεν έχουν που αλλού να μείνουν και επαιτούν την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία - κάτι εντελώς ψέμα αφού πολλοί μετανάστες/ριες είχαν κάποιες κοντινές καβάτζες φίλων τους, αλλά παρέμεναν στην πλατεία για λόγους διαμαρτυρίας.

Αφού, τόσο εμείς όσο και οι μετανάστες/ριες, διώξαμε ένα μεγάλο αριθμό από αλήτες-ρουφιάνους-δημοσιογράφους έφτασε η κορύφωση της μιντιακής/κρατικής επίθεσης. Γύρω στις 5 το απόγευμα έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία 5 σκουπίδια της νεολαίας σύριζα, ακριβώς δίπλα τους ήρθε και στεκόταν το Mega και ακριβώς δίπλα σε απόσταση 5 μέτρων η κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος. Παρόλο που κάναμε γνωστό στο Mega ότι δεν θα τραβήξει πλάνα, δεν μπορούσαμε να εκδιώξουμε τα συριζαίικα σκουπίδια, αφού δεν το είχαμε συζητήσει με τους μετανάστες/ριες. Στη συνέχεια το Mega άλλαξε θέση και μετά από μια δεκάλεπτη συνομιλία με το αφεντικό της κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι οι μεν να διαμοιράσουν το φαγητό και οι δε να τους βιντεοσκοπήσουν κατά το διαμοιρασμό. Όπως ήταν λογικό ξανακάναμε παρέμβαση για να τους υπενθυμίσουμε πως δεν πρόκειται να τραβήξουν πλάνα. Ενώ οι του Mega αποδέχτηκαν την απόφαση, το αφεντικό της κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος έγινε έξαλλος άρχισε να μας ακουμπά μεταξύ σοβαρού και αστείου, λες και τον ξέραμε από χτες, ενώ μας ανακοίνωσε πως "τελικά δεν έχω φέρει φαγητό, έχω φέρει μόνο αβγά"...

Λίγο αργότερα το συνεργείο του Mega μεταφέρθηκε στις παρυφές της Πλατείας και ξεκίνησε να παίρνει συνέντευξη από τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, Νάσο Ηλιόπουλο, τότε, μετά από πρόσκληση κάποιων συντρόφων, πήγαμε πίσω από τις κάμερες και φωνάζαμε συνθήματα όπως "με τους μετανάστες είμαστε μαζί, σκατά σε συριζαίους, μπάτσους και ναζί", με αποτέλεσμα να διακόψουν αμέσως τη συνέντευξη και οι ρουφιάνοι του Mega να αναφωνήσουν "φύγαμε, φύγαμε"...

Μετά από όλα αυτά, οι συριζαίοι με την προσθήκη τόσο μικρών όσο και μεσσαίων στελεχών του κόμματος, μετατοπίστηκαν σε μια άκρη στο κάτω μέρος της Πλατείας, αρκετά μακρυά από εκεί που βρισκόταν ο υπόλοιπος κόσμος. Εκεί αφού συσκέφτηκαν μαζί με το αφεντικό της κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος και αφού ήρθαν σε επικοινωνία με κάποιους αγωνιστές μετανάστες, έκαναν μια επίδειξη δύναμης περίπου 50 ατόμων όπου κατέλαβαν το 1/3 της Πλατείας, διαμοιράζοντας ταυτόχρονα το φαγητό της κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος. Αυτή ήταν και η τελευταία πράξη του συριζαίικου έργου, αφού δέκα λεπτά αργότερα, εξαφανίστηκαν όλοι και όλες.

Για εμάς, καθόλη τη διάρκεια της μέρας, εκτός από την οργάνωση (πανιά κ.α.), η κύρια μας ασχολία ήταν ανταπαντούσαμε -λεκτικά μεν, επιθετικά δε- σε κάποιους ρατσιστές κατοίκους που άνοιγαν το στόμα τους, όπως και να αντιπαρατασσόμαστε στις διάφορες μικρο-απαιτήσεις των μπάτσων -πχ η μεταφορά ενός καναπέ έξω από την Πλατεία, κάτι που προφανώς αρνηθήκαμε.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέλευση της Πλατείας, όπου η συμμετοχή των μεταναστών/ριών σε παρουσία και έκφραση λόγου ήταν κυρίαρχη, ενώ πολύ αξιόλογα ήταν και τα περιεχόμενα του αγώνα που οι ίδιοι/ες έθεσαν. Εκ νέου αποφασίσαμε τις βάρδιες της νυχτερινής περιφρούρησης.

Μέρα 3η

Ακριβώς στις 4 τα ξημερώματα, δυνάμεις καταστολής (δέλτα, οπκε, καπελάκηδες, ασφαλίτες και ματάδες στα μετόπισθεν) έκαναν επίθεση στην πλατεία και από τις τέσσερις μεριές της ταυτόχρονα. Άσκησαν μεμονωμένη βία σε αλληλέγγυο κόσμο και προσήγαγαν όποιον/α τους φαινόταν ευρωπαίος/α - δώδεκα (12) άτομα. Στη συνέχεια ξύπνησαν όλους τους μετανάστες/ριες που κοιμόνταν όπως και τα μικρά τους παιδιά και τους εξανάγκασαν, τόσο υπό την απειλή βίας, όσο και υπό την απειλή σύλληψης, να μπουν στα λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στον Ελαιώνα.

Στη συνέχεια οι προσαχθέντες/είσες μεταφερθήκαμε στον 6ο στη Γαδα όπου μας κράτησαν για τρεις (3) ώρες, μέσα στις οποίες διαπληκτιστήκαμε με τους μπάτσους, καθότι ένα δελτάς είχε χάσει τη φοιτητική ταυτότητα ενός συντρόφου μας.

Την ώρα που εμείς κρατούμασταν, συντρόφισσες/οι οργάνωσαν πορεία αλληλεγγύης προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ελαιώνα για τις 4.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, όπου και συμμετείχαμε και ήρθαμε πάλι σε επαφή με τις αγωνιζόμενες/ους μετανάστριες/ες. Ήρθαμε σε επαφή αφού πρώτα απαιτήσαμε από τη διοίκηση του στρατοπέδου να ανοίξει τις πόρτες, που είχε κατ' εξαίρεση κλειστές για προφανείς λόγους καταστολής της αλληλεγγύης. Εκεί οι μετανάστες μας επικοινώνησαν τόσο τις άθλιες συνθήκες, όπου το κράτος τους είχε επιβάλλει να διαμένουν -ένα γκαράζ αυτοκινήτου από τσίγκο- όσο και τα εκδικητικά βασανιστήρια που το κράτος επέβαλε στους/ις αγωνιζόμενους/ες και τους κοντινούς του ανθρώπους - δεν τους επέτρεπε να πάνε στην τουαλέτα για 6 ώρες ή τους αρνούνταν διανομή φαγητού.

Λίγα Πολιτικά Συμπεράσματα

1. Αρχικά ήταν αξιοσημείωτη η στάση των μεταναστών και των μεταναστριών. Δεν λύγισαν ούτε για μια στιγμή. Είχαν πλήρη επίγνωση του αγώνα τους όπως και το που μπορούσαμε εμείς να βοηθήσουμε. Το στήσιμο σχέσεων με μακροχρόνιο ορίζοντα με τον κόσμο αυτό, θα έπρεπε να αποτελεί υπαρξιακό στόχο του κινήματος. Ενώ για κάτι τέτοιο θα πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε στις τακτικές ήττες που δεχόμαστε. 2. Από τη μεριά του κράτους είναι προφανές ότι θέλει να ελέγξει και να εμπεδώσει ακόμα περισσότερο την κυριαρχία του στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Βικτωρίας. Μια περιοχή που οι μετανάστες/ριες τη θεωρούν δικιά τους και διάφορες συλλογικές διεκδικήσεις και συλλογικά βιώματα αρχίζουν να εδαφικοποιούνται - ακόμα και μεταξύ ντόπιων και μεταναστών. Αυτό θα προσπαθήσει να το κάνει με διάφορες μεθόδους. Είτε αυτή η μέθοδος είναι η Κεερφα, ο Σύριζα και Ο Άλλος Άνθρωπος, είτε αυτή η μέθοδος είναι πάνοπλοι μπάτσοι επί 24ώρου βάσεως, είτε είναι ο Κασιδιάρης και οι 4 πυροβολημένοι κάτοικοι/φασίστες που διοργάνωσαν την συγκέντρωση στις 15 Ιούλη.

3. Βλέπουμε το αριστερό κράτος να φοράει την παλιά καλή κινηματική του προβιά και να προσπαθεί να μπει σε νέες περιπέτειες. Για να πετύχουν κάτι τέτοιο οι διαχειριστές της αθλιότητας των στρατοπέδων συγκέντρωσης του 2015-2019, θα πρέπει πρώτα να βρουν κάποια κινηματικά προγεφυρώματα. Η Κερφαα και Ο Άλλος Άνθρωπος είναι εκεί για να τους τα χτίσουν και να κάνουν την πιο δύσκολη δουλειά, που έχουν οι εξουσιαστές για να μπουν πάλι στις γραμμές μας... Καλό θα ήταν να μην το επιτρέψουμε...

 

[1] Τα συγκεκριμένα συμβάντα επιβεβαιώνονται και από τη συλλογικότητα Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση - ΑΔΚ στο κείμενό της Για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της ΚΕΕΡΦΑ, που βρίσκεται εδώ https://athens.indymedia.org/post/1606085/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License