Νέα εναέρια δράση των HPG, εξεγερσιακό κύμα στο Ν.Κουρδιστάν, νέος βομβαρδισμός στο Şhengal

Συνέχεια ενημερώσεων από τα πεδία του Επαναστατικού Λαϊκού Πολέμου και της τούρκικης εισβολής στο Ν.Κουρδιστάν (Β.Ιράκ)

post image

Νέα δράση της Μονάδας Εναέριας Άμυνας των HPG

Στις 19 Αυγούστου η Μονάδα Εναέριας Άμυνας Şehîd Delal, πραγματοποίησε επίθεση στη τούρκικη στρατιωτική βάση Sirê, δίπλα στην πόλη Sheladize της Duhok στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ). Με ανακοίνωσή τους οι HPG (Δυνάμεις Προστασίας Λαού) στις 24 του μήνα, ανέφεραν: «Οι πύραυλοι που ήταν φορτωμένοι με εκρηκτικά, χτύπησαν επιτυχώς και αποτελεσματικά τους στόχους τους. Αρκετοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τη δράση, αλλά ο ακριβής αριθμός δεν ήταν εφικτό να προσδιοριστεί».

Η δράση αφιερώθηκε στην αντάρτισσα Doğa Zilan, την πρώτη αεροπόρο του Κουρδικού επαναστατικού κινήματος και πρώτη αεροπόρο στην ιστορία του αντάρτικου, που έπεσε μάρτυρας στις 12 Ιούλη μετά από την επίθεση με αεροπλάνο σε δυο θέσεις των τούρκικων δυνάμεων εισβολής στο Heftanîn, την καρδιά των αντάρτικων βάσεων στο βουνό Qendîl.

Η κατοχική στρατιωτική βάση Sirê, είναι εκείνη την οποία κατέλαβαν διαδηλωτές την άνοιξη του 2019, μετά τον θάνατο πολιτών της Sheladize από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης οι εξεγερμένοι κατέστρεψαν στρατιωτικά οχήματα, όπλα και πυρομαχικά. Οι τούρκοι στρατιώτες που βρέθηκαν απέναντι στους διαδηλωτές, αφού αρχικά εγκατέλειψαν τη βάση, στη συνέχεια επιτέθηκαν στη διαδήλωση πυροβολώντας και σκοτώνοντας έναν άντρα και μια 13χρονη διαδηλώτρια. Έξι ακόμα άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.

Εξεγερσιακό κύμα ενάντια στη δωσιλογική περιφερειακή κυβέρνηση του KDP

Το Σάββατο 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις του Νότιου Κουρδιστάν, μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της περιφερειακής κυβέρνησης λόγω της σιωπής της για τις κατοχικές επιθέσεις του τούρκικου κράτους, της μη καταβολής μισθών, της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Στη Sulaymaniyah, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Ελευθερίας. Στη Ranya, οι διαδηλωτές δέχτηκαν επιθέσεις με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, από την τοπική αστυνομία. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες. Έγιναν πολλές συλλήψεις. Στην Kelar, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Leyla Khasim και πορεύτηκαν προς τα κυβερνητικά γραφεία. Όταν ξέσπασαν συμπλοκές μετά την επίθεση της αστυνομίας, οι διαδηλωτές έκαψαν το φυλάκειο του κυβερνητικού κτηρίου. Στη Halabja, οι διαδηλωτές έμειναν στον δρόμο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, με αλλεπάλληλες πορείες. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, πυρπολήθηκαν, το κτήριο της επαρχιακής διοίκησης, ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου και το δημαρχείο. Τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι από τις επιθέσεις των μπάτσων, οι τρεις, από πλαστικές σφαίρες. Στη Sheladize, η περιφερειακή κυβέρνηση επέβαλε προληπτικά γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι δυνάμεις ασφάλειας του KDP, απέκλεισαν κάθε παρουσία στον δρόμο και κράτησαν όλα τα καταστήματα κλειστά.

Την ίδια εβδομάδα, στις 20 Αυγούστου, η δωσιλογική περιφερειακή κυβέρνηση του KDP έκλεισε τα γραφεία του δημοσιογραφικού δικτύου NRT στη Duhok και τη Hewler (πρωτεύουσα του Ν.Κουρδιστάν), επειδή κάλυπτε διαδηλώσεις.

Στο εντωμεταξεί εκδηλώνονται ρήγματα και μέσα στο KDP. Το πιο πρόσφατο, ο Edhem Barzani (συνωνυμία με τον αρχηγό του κόμματος, Nechirvan Barzani), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, καταδίκασε τις τούρκικες επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως συνέχεια της κατοχής του Afrin και κάλεσε «ή να επιτραπεί στον λαό να αυτοπροστατευτεί ή να προστατευτεί από κάποιες δυνάμεις».

Νέα επίθεση στο Şhengal

Στις 23 και 25 Αυγούστου, το τούρκικο κράτος επιτέθηκε πάλι στις βάσεις των YBŞ (Μονάδες Αντίστασης Şhengal), με drones. Σε ανακοίνωσή τους οι YBŞ, ενημέρωσαν ότι δεν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί, παρά μόνο φωτιές. Οι δυνάμεις τους έμειναν άθικτες κι αποφασισμένες να συνεχίσουν την αντίσταση στην πολύχρονη επιχείρηση γενοκτονίας των Êzîdî από το τούρκικο κράτος και το ISIS και να μην επιτρέψουν να γίνει το Şhengal κατεχόμενο, όπως το Afrin. Σημείωσαν, ότι οι τελευταίες επιθέσεις σχεδιάστηκαν από τη MIT (τούρκικες μυστικές υπηρεσίες) και ντόπιους συνεργάτες της, με πληροφορίες που έδωσαν αυτοί. Τέλος, κάλεσαν όλους να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να μην επιτρέπουν σε κανέναν τη συνεργασία με τους κατοχικούς και δήλωσαν ότι οι συνεργάτες θα δώσουν λογαριασμό.

Τείχος στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν

Το τούρκικο κράτος, σε συνεργασία με το ιρανικό, έχει αρχίσει να χτίζει ένα τείχος στα σύνορά τους.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License