Σημειώσεις για το κίνημα Extinction Rebellion

Το Extinction Rebellion έχει καταφέρει να οργανώσει ένα εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων γύρω από ένα κίνημα κοινωνικής ανυπακοής. Έχουν καταφέρει να κλείσουν και να καταλάβουν κεντρικά τμήματα του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεγάλων οδικών κόμβων την τελευταία εβδομάδα. Έχουν σαν στόχο κάποιες αξιοθαύμαστες αρχές όπως "την διάλυση των ιεραρχιών για μια πιο δίκαιη συμμετοχή" και την "δημιουργία ενός κόσμου κατάλληλου για τις επόμενες γενιές". Ωστόσο, είναι η κοινωνική ανυπακοή πραγματικά η καλύτερη μέθοδος άμεσης δράσης για το θέμα της κλιματικής αλλαγής;

post image

Το Extinction Rebellion έχει καταφέρει να οργανώσει ένα εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων γύρω από ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Έχουν καταφέρει να κλείσουν και να καταλάβουν κεντρικά τμήματα του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεγάλων οδικών κόμβων την τελευταία εβδομάδα. Έχουν σαν στόχο κάποιες αξιοθαύμαστες αρχές όπως "την διάλυση των ιεραρχιών για μια πιο δίκαιη συμμετοχή" και την "δημιουργία ενός κόσμου κατάλληλου για τις επόμενες γενιές". Ωστόσο, είναι η κοινωνική ανυπακοή πραγματικά η καλύτερη μέθοδος άμεσης δράσης για το θέμα της κλιματικής αλλαγής;

Σαν στόχο η κοινωνική ανυπακοή του Extinction Rebellion έχει να προκαλέσει αρκετή αναστάτωση έτσι ώστε το κράτος να αναγκαστεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για να επαναφέρει την τάξη - λες και η τάξη και ο έλεγχος είναι κάτι σημαντικό για τους κυβερνώντες. Είναι πιθανό το κράτος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις εν μέρει στα αιτήματα του κινήματος Extinction Rebellion - ωστόσο αυτό που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ είναι η ίδια η αλλαγή του συστήματος. Αυτό είναι προβληματικό, μιας και η βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και ο συνεχής "αγώνας για ανάπτυξη". Οι καπιταλιστές είναι πολύ βαθιά χωμένοι στο κυνήγι αυτό για να μπορέσουν να επιτρέψουν κάτι καλύτερο να το αντικαταστήσει.

Μιας και η κλιματική αλλαγή είναι προιόν του καπιταλισμού, δεν θα πρέπει να ζητάμε παραχωρήσεις από το σύστημα αλλά να το αντικαταστήσουμε. Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει χιλιάδες ακτιβιστές στις διαδηλώσεις του Extinction Rebellion. Παρά τον τεράστιο αριθμό των συλλήψεων - γεγονός θεμιτό για το κίνημα του XR, το κράτος σπάνια συνθηκολογεί σε στιγμές κοινωνικής ανυπακοής όταν αυτές γίνονται από μικρές ομάδες, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά δεσμευμένες στους σκοπούς τους, όπως η XR. Οι γενικευμένες μαζικές κινητοποιήσεις ωστόσο που έχουν βασιστεί πάνω στο πρόταγμα της κοινωνικής ανυπακοής, όπως η εκστρατεία κατά της φορολογίας και οι ταραχές στο Λονδίνο το 1990, ήταν σχετικά επιτυχημένες.

Επίσης, η ιδέα πως οι αστυνομικοί είναι δυνητικά φίλοι μας, κάτι το οποίο διαδίδεται από το κίνημα XR, είναι απλώς λανθασμένη. Πολλοί άνθρωποι έχουν κακοποιηθεί από την αστυνομία (ειδικά άτομα που ανήκουν σε μειονότητες) με άτομα να σύρονται σε κελιά και να απογυμνώνονται με βια ή να δέχονται απειλές. Οι "καλοί αστυνομικοί" που μπορεί να συναντήσετε όταν διαμαρτύρεστε "σωστά", προσποιούνται ότι είναι φιλικοί όσο μαζεύουν πληροφορίες για να μπουν στα κεφάλια των ανθρώπων, αλλά θα γίνουν βίαιοι τη στιγμή που τους διατάξουν. Η ιδέα πως οι αστυνομικοί είναι πιθανοί σύμμαχοι είναι επιβλαβής για όλους όσους έχουν κακοποιηθεί ή έχουν υπάρξει θύματα συστηματικής κακοποίησης καθώς περιθωριοποιεί τις εμπειρίες τους.

Και παρά τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων για πάνω από μια εβδομάδα, πόσοι αστυνομικοί παραιτήθηκαν αρνούμενοι να υπηρετήσουν ένα σύστημα που βάζει ανθρώπους σε κελιά επειδή διαμαρτυρεται για κάτι το οποίο πρόκειται να σκοτώσει δισεκατομμύρια άτομα; Είναι προφανές πως η αστυνομία δεν πρόκειται να αλλάξει πλευρά και να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια σε όλα αυτά τα πράγματα που δηλητηριάζουν τον πλανήτη και την βιόσφαιρα. Αντίθετα, όπως φαίνεται να αποδεικνύεται αυτή την εβδομάδα, θα συνεχίσουν να τα προστατεύουν. Επιπλέον, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η αστυνομία ξεκινήσει να χρησιμοποιεί χειρότερες μεθόδους καταστολής. Επομένως, οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο σε πράξεις κοινωνικής ανυπακοής, καθώς αυτές από μόνες τους δεν μπορούν να αποσυνθέσουν το καπιταλιστικό σύστημα. Αντί να ζητάμε από το κράτος να σταματήσει να "κάνει κακά πράγματα", πρέπει να τα σταματήσουμε οι ίδιοι χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τακτικών που μας επιτρέπουν να επιτεθούμε σε ότι καταστρέφει τον πλανήτη.

Αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως, επειδη μια οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής απαιτεί και αλλαγή του συστήματος, ο τρόπος με τον οποίο θα φέρουμε την αλλαγή είναι εξίσου σημαντικός. Εάν έχουμε μόνο μερικές χιλιάδες κόσμου που ηγούνται του κινήματος, υπάρχει το ρίσκο να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που δεν θα αντικατροπτίζει τις ανάγκες όλων και έτσι να αντικαταστήσουμε τις τρέχουσες μορφές καταπίεσης με νέες. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μαζικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο για να διασφαλίσουμε πως το νέο σύστημα θα είναι ένα καλό σύστημα.

Ποια είναι λοιπόν η εναλλακτική λύση; Λοιπον, φανταστείτε τους χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο, αντί να καταλαμβάνουν ειρηνικά δημόσιους χώρους να άρχιζαν να οργανώνονται για να επιτύχουν μαζικές δράσεις ενάντια πχ στα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων. Αντί να ζητάμε από τους ισχυρούς αυτού του κόσμου που επωφελούνται από την καταστροφή του περιβάλλοντος να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη θα μπορούσαμε να παλέψουμε για να τους σταματήσουμε, είτε συμφωνούν είτε όχι με τους σκοπούς μας! Τελικά όμως, αυτό θα σήμαινε μια επανάσταση για να ξεφορτωθούμε τον καπιταλισμό και να τον αντικαταστήσουμε με μια κοινωνία που βασίζεται στις ανάγκες και όχι στα κέρδη και μπορεί να υπάρξει σε αρμονία με τη φύση.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License