Φασισμός - ναζισμός, τότε και σήμερα (Τριφυλία Μεσσηνίας)

Μπροσούρα που τυπώνεται για να κυκλοφορήσει σε όλη την Τριφυλία, από την Αντιφασιστική Δράση Τριφυλίας, σα μέρος μιας σειράς κειμένων που θα μοιραστούν προς ενημέρωση του κόσμου. Σεπτέμβρης 2020

ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΝΑΖΙ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Μύθοι, Πραγματικότητα και Αυταπάτες

Παρά το ότι υποβοηθούμενοι, ο φασισμός στην Ιταλία κι ο ναζισμός στην Γερμανία, από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής δεν γεννήθηκαν εκεί. Εδώ με μια σύντομη ιστορική αναφορά επιχειρούμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Καθώς παίρνει μαζική μορφή – κι όχι τυχαία – στο μεσοπόλεμο σε Ιταλία,Γερμανία αλλά και Ουγγαρία, Ισπανία, Ελλάδα κλπ.

Άρα πρέπει να ψάξουμε την συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική συγκυρία από την οποία γεννήθηκαν.

  Γιατί τότε λοιπόν;

Ο γερμανός μελετητής του ναζισμού Φραντς Νόϊμαν μας τα λέει όλα σε λίγες λέξεις : «Στην πραγματικότητα ο ναζισμός κι αντίστοιχα ο φασισμός δεν έφεραν τίποτα το καινούργιο αλλά είναι το αναμάσημα παλιών αντιδραστικών θεωριών της μοναρχίας και της απολυταρχίας». Ο βασικός εκπρόσωπος του Αντι–Διαφωτισμού και φανατικός υποστηριχτής της μοναρχίας γάλλος Ντε Μαίστρ έλεγε : «πρέπει να υπάρχει η σιδερένια θέληση του ενός, ελέω θεού, πάνω στην κοινωνία γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλοιώτικα». 

Κι ερχόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα όπου στην καθολική εκκλησία κυριαρχεί το δόγμα του κορπορατισμού (corpus = σώμα) που κι αυτό προέρχεται από τον μεσαίωνα.  Τα βασικά του σημεία είναι τα εξής : Το εθνος είναι ένα σώμα (corpus). Κάποιοι είναι το κεφάλι, κάποιοι τα χέρια, κάποιοι η καρδιά και κάποιοι (ο λαός) τα πόδια. Όλοι εκτελούν συγκεκριμένες κινήσεις κι έχουν καθορισμένους ρόλους και άρα τα πόδια δεν μπορούν να διεκδικήσουν το κεφάλι.

Ο πρώτος θεωρητικός του ιταλικού φασισμού, ονόματι Τζεντίλε, παίρνει το δόγμα του κορπορατισμού και το προσαρμόζει ως πολιτική ιδεολογία, ενώ αντίστοιχα και οι ναζί την δανείζονται από την φαρέτρα του ιμπεριαλισμού. Άρα σε μια εποχή που οι λαοί διεκδικούσαν δικαιώματα, ενώ και με την Οχτωβριανή επανάσταση, φάνηκαν κάποιες έστω μικρές ελπίδες απελευθέρωσης, έρχονται φασισμός και ναζισμός διεκδικώντας ζωτικούς χώρους.

Μια σύντομη ιστορική διαδρομή

1919 : Υπογράφεται η συνθήκη των Βερσαλλιών που σηματοδοτεί και το τέλος του Α΄παγκοσμίου πολέμου. Στην Ευρώπη γίνονται σημαντικές αλλαγές με την δημιουργία νέων κρατών αφ' ενός και την καταπάτηση των λαϊκών δικαιωμάτων από τις άστικές τάξεις αφ ετέρου. Αν σ' αυτά προσθέσουμε και το κραχ του 1929 – 32, υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους, τόσο του φασισμού που έρχεται ν' αποκαταστήσει την «ενότητα του ιταλικού έθνους που είχε διαρραγεί» όπως έλεγε ο Μουσολίνι, που όντας προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος να εγκλωβίζει εκτός των λούμπεν στοιχείων και αρκετό αριστερό κόσμο, συνδικαλιστές κλπ με αιτήματα που δεν θυμίζουν σε τίποτα φασίστα, όπως : ψήφο στίς γυναίκες, ψήφο στα 18, δήμευση πλούτου μέσω της επιβολής φόρου στο μεγάλο κεφάλαιο, συμμετοχή των εργατών στη διαχείρηση της βιομηχανίας κλπ, όσο και ο ναζισμός που χρησιμοποιεί – παρμένο κι αυτό από τους Βρετανούς – τη λέξη race (ράτσα, φυλή, εξ ου και η καθαρότητα της άριας φυλής).

Άρα ο φασισμός – ναζισμός πατάνε στην κρίση της εποχής του με κραυγαλέα την κρίση των αστικών κομμάτων που οι μάζες τα εγκαταλείπουν ψάχνοντας κάτι καινούργιο, διεκδικώντας πολιτικά – κοινωνικά δικαιώματα. Το ερώτημα λοιπόν για τον ιμπεριαλισμό ήτανε : Πώς τον ελέγχεις αυτόν τον κόσμο;

Εδώ λοιπόν δίνουν την απάντηση ναζισμός – φασισμός φτιάχνοντας καρικατούρες ταξικών κομμάτων ενώ οι ναζί στις μεγάλες απεργίες της Βαυαρίας πρωτοστατούν υπέρ των εργαζομένων. Όμως πίσω από την βιτρίνα υπάρχει κάτι πιο βαθύ. Μετά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήταν χρεωμένα στις ΗΠΑ. Οι λαοί τους έβαζαν επιταχτικά το θέμα της σεισάχθειας με διαγραφή των δυσβάσταχτων χρεών, κάτι που έκαναν μόνο οι μπολσεβίκοι δημιουργώντας μαλιστα και νομικό προηγούμενο. Οι τραπεζίτες όμως είχαν άλλη γνώμη : πληρώνω τον υπόκοσμο για να μου εξασφαλίσει την αποπληρωμή. Αυτοί πλήρωσαν για ν' ανέβουν Χίτλερ και Μουσολίνι στην εξουσία. Αυτοί κρύβονταν πίσω από τις φασιστικές συμμορίες σε Ισπανία κι Ελλάδα.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή να πούμε τα εξής : Ο φασισμός – ναζισμός δεν είναι , όπως πιστεύεται από πολλούς, προϊόν εθνικισμού (αυτοτέλεια του έθνους πάνω από το λαό) αλλά στηρίζεται στη δυνατότητα του έθνους να κυριαρχεί πάνω στους λαούς. Άρα έναρξη πολέμου για ζώνες επιρροής. Άρα νέα τάξη πραγμάτων ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, αλλά με διαφορετικές δυνάμεις και τρόπο.

Ο φασισμός στην Ελλάδα - Τότε και σήμερα

Με φασιστικά χαραχτηριστικά συμμορίες εμφανίζονται από την δεκαετία του '20, όμως δεν μπορούν να επικρατήσουν καθότι υπάρχει άνθηση του αστκού κοινοβουλευτισμού με την έξωση του βασιλιά, το σύνταγμα του Παπαναστασίου (δεν εφαρμόστηκε ποτἐ), την επάνοδο του Βενιζέλου κλπ. Όμως από τη δεκαετία του '30 τα πράγματα αλλάζουν. Έτσι έχουμε μετά την χρεωκοπία του '32, την επάνοδο του βασιλιά, το λίγων ημερών αποτυχημένο πραξικόπημα από τους Φιλελεύθερους, με αποκορύφωμα τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου από τον Μεταξά.

Η πρώτη φασιστική οργάνωση ήταν η ΕΕΕ (Εθνική Ενωσις Ελλάς) που φτιάχτηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927 με κρανιοφόρους που έφεραν σβάστικα ή διπλό πέλεκυ,  που έκαναν επιθέσεις σε Εβραίους, Σλάβους, πρόσφυγες κλπ. Στη συνέχεια έχουμε τη γνωστή μας μεταξική ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) που ανέλαβε «να διαπαιδαγωγήσει» τους νέους της εποχής στα «εθνικά ιδεώδη». Φαίνεται όμως ότι παρά την προπαγάνδα της συμμορίας του «εθνάρχη» όλ' αυτά δεν ήταν αρκετά. Αργότερα ιδρύθηκε το ΕΑΜ και σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τον φασισμό – ντόπιο και ξένο, γι αυτό το κυρίαρχο κράτος – πάντα με τη βοήθεια των ξένων. Ειδικώτερα μετά τον εμφύλιο, όταν ο λαός ήταν στους δρόμους διεκδικώντας τα ελάχιστα κι αυτονόητα, το παρακράτος είχε τέτοιου τύπου μορφώματα με φασιστικά ή κρυφοφασιστικά χαραχτηριστικά ως αντίβαρο, όπως ο ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών) που έκανε τη χούντα του '67, οι αλήστου μνήμης Κένταυροι και Ρέηντζερς με τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα το '91, για να καταλήξουμε στα τελευταία γνωστά μας χρυσαυγίτικα φασιστοειδή με τις επιθέσεις σε μετανάστες κι αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013.

Όμως ούτε και τούτα ήταν αρκετά για την άρχουσα τάξη που παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας πρώτα στην ΕΟΚ κι ύστερα στην ΕΕ που ραγδαία μεταβάλλεται σε υπερκράτος και φτιάχνεται κι Ευρωστρατός για την αντιμετώπιση του «εσωτερκού εχθρού».  Εδώ να πούμε πως ο φασισμός δεν αλλάζει, αλλά νομιμοποιείται μετατρεπόμενος σε κοινοβουλευτικό κόμμα ενώ και σε κάποιες χώρες γίνεται κυβέρνηση (Αυστρία, Ουκρανία κλπ).

Ο στόχος πάντα ο ίδιος : Οι ξένοι μετανάστες. Κρέας και νύχι με τους τραπεζίτες, το κράτος, το κεφάλαιο. Μπροστάρηδες στην πορεία για μια Ευρώπη – φρούριο με λαούς χωρίς δικαιώματα κραδαίνοντας πάντα τους ξένους ως αντιπαλο δέος στην ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση.

Τέλος κλείνοντας αυτό το σημείωμα παραθέτουμε το κείμενο του Μπακούνιν ως επίλογο : «Το κράτος δεν είναι πατρίδα. Είναι η αφαίρεση, ο μεταφυσικός μυστικισμός, ο νομικός μύθος της πατρίδας. Οι προλετάριοι έχουν πατρίδα. Οι λαϊκές μάζες όλων των χωρών αγαπούν βαθιά την πατρίδα τους. Αυτή είναι μια φυσική αγάπη. Ο πατριωτισμός του λαού δεν είναι ιδέα αλλά γεγονός. Ο πολιτικός πατριωτισμός, η αγάπη του κράτους είναι η εκφυλισμένη έκφραση αυτής της αγάπης σε όφελος μιας εκμεταλλεύτριας μειοψηφίας. Η πατρίδα αντιπροσωπεύει το αδιαφιλονίκητο και ιερό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ομάδας ανθρώπων, ενώσεων, κοινοτήτων, περιοχών να ζουν να σκέφτονται να θέλουν και να δρουν κατά τον τρόπο τους που γεννήθηκε σαν αποτέλεσμα της μακρόχρονης ιστορικής εξέλιξης. Υποκλίνομαι λοιπόν μπρος στην παράδοση και την ιστορία των λαών, γιατί είναι το αίμα, η σάρκα,η σκέψη και θέληση του κάθε λαού. Γι αυτό ειλικρινά είμαι ο πατριώτης όλων των καταπιεσμένων πατρίδων. Είμαι πατριώτης και διεθνιστής ταυτόχρονα»

Τί θα κάνουν λοιπόν οι λαοί ; Θ' αντισταθούν και θα τελειώσουν μ' αυτούς ; Θα το πάνε μέχρι τέλος ή θα εγκλωβιστούν; Ίδωμεν !

NO PASARAN

Σεπτέμβρης 2020,  ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License